NAJNOVIJEOPASNOST OD ZARAZE

AFRIČKA SVINJSKA KUGA U SUSJEDSTVU U Istri su mjere opreza na maksimumu, broj divljih svinja sveden je na BIOLOŠKI MINIMUM

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
Afrička svinjska kuga zadnjih se godina nezaustavljivo širi Europom (Vlado KOS/CROPIX)

 Prilikom lova koriste zaštitna sredstva kojima se sprječava potencijalno širenje virusa, a nakon odstrela, divljači se skida koža i iznutrice i neškodljivo se uklanjaju u za to predviđenim rupama, iskopanim u zemlji na dovoljnoj dubini, ograđenim i posipavaju se živim vapnom

      

Afrička svinjska kuga koja se nezaustavljivo zadnjih pet godina širi Europom, stigla je i u hrvatsko susjedstvo. U Hrvatskoj je nema, ali potvrđena je na području Rumunjske i Mađarske, a prema zadnjim informacijama moguća opasnost prijeti i iz Srbije. Stoga se poduzimaju vrlo stroge preventivne mjere jer vjerojatnost da virus uđe u populaciju divljih svinja vrlo je velika, a time i mogućnost njegovog širenja.

Rizik od unosa virusa posebice se povećava tijekom ljetnih mjeseci zbog velikog broja turista koji mogu u osobnoj prtljazi donijeti zaraženo meso ili proizvode. Ministarstvo poljoprivrede na svojim je mrežnim stranicama pozvalo prijevoznike, turističke djelatnike, vlasnike poljoprivrednih gospodarstava te ostale koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge na svojim gospodarstvima da obrate posebnu pažnju na odgovarajuće zbrinjavanje otpada životinjskog podrijetla. Na svim graničnim prijelazima i uredima jedinica lokalne i regionalne samouprave istaknuti su upozoravajući plakati. 

U pripravnosti 

U Istri su, doznajemo od pročelnika županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezia Pinzana, u svojevrsnom stanju pripravnosti još od kraja prošle godine kada je stupila na snagu naredba resornog ministarstva donesena za područje cijele Hrvatske, a kojom se naređuje smanjenje brojnog stanja divljih svinja u lovištima, propisuje način na koji je potrebno vršiti lov, preventivno zbog sprječavanja opasnosti eventualne pojave i širenja afričke svinjske kuge. Njome se, uz ostalo, omogućio odstrel svih kategorija divlje svinje. Brojčano ograničenje je biološki minimum.

- Županijski Odjel za poljoprivredu i Lovački savez Istarske županije aktivno su uključeni u provođenje naredbe. U kontaktu smo s lovačkim društvima, a također upozoravamo uzgajivače domaćih svinja da budu oprezni, jer i oni moraju provoditi dodatne mjere na svojim farmama, kaže Pinzan. Napominje da su Ministarstvo poljoprivrede te uprave za veterinarstvo, kao i za lovstvo, još početkom godine na sastanku u Pazinu sa svim lovačkim društvima, veterinarskim inspektorima i drugim zainteresiranima, predstavili naredbu koju je ministar poljoprivrede donio po pitanju sprječavanja afričke svinjske kuge.

- Predočili su koliko je ta bolest zapravo opasna te da nema liječenja, već jedino što možemo je mjere opreza podići na maksimum. Obrazložili su uredbu, način lova, odstrel, kako bi se broj divljih svinja u lovištima smanjio na biološki minimum, jer što je manje divljih svinja to je i manja mogućnost prijenosa zaraze. Naši lovci vrlo dobro provode sve mjere. Ukoliko se zaraza sa divljih svinja prenese na domaće svinje, onda je jedina moguća metoda neškodljivo ih ukloniti. Ministarstvo poljoprivrede u tom slučaju nadoknađuje štetu, a objekt se mora dezinficirati. Evo, postoji sumnja da se afrička svinjska kuga pojavila u Srbiji, prije toga potvrđena je i u okruženju u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, stoga su i uvedene preventivne mjere. Moramo smanjiti broj divljih svinja kao prijenosnika i pojačati preventivne mjere preko ljeta, jer virus ostaje aktivan i u hrani svinjskog podrijetla koja za ljude nije opasna, ali je moguće njome proširiti virus, kaže Pinzan.

Predsjednik županijskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj kaže da je kroz provedbu mjera od uvođenja naredbi brojčano stanje divljih svinja u Istri prema izvješćima lovačkih udruga svedeno na biološki minimum.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam