inovacije i agrobizinis

Mediteranska poljoprivreda i agroturizam u fokusu međunarodnog skupa u Poreču

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U Domu obrtnika u Poreču održan je VII. međunarodni znanstveno-stručni skup "Inovacije i agrobiznis – Mediteranska poljoprivreda i agroturizam", koji je i ove godine okupio stručnjake iz Hrvatske i inozemstva.

Skup organiziraju Hrvatsko agroekonomsko društvo, Institut za poljoprivredu i turizam, Agronomski fakultet, Veleučilište u Križevcima, Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Akademija poljoprivrednih znanosti te AgriMBA. Nakon što je prethodnih godina bio održavan u Zagrebu i Osijeku, ovogodišnje porečko izdanje posebno je značajno jer se odvija u godini obilježavanja 150. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam, institucije čiji je doprinos agrarnoj ekonomiji i razvoju turizma duboko ukorijenjen u lokalni i nacionalni prostor.

-Agroekonomisti kao struka imaju specifičnu širinu u svom istraživanju jer promatramo poljoprivredu i ruralni prostor kroz širi društveni kontekst i društvene promjene, zbog čega možemo ukazati i na probleme koji utječu na razvoj. Na taj način pružamo uvide u perspektive i izazove razvoja koji nas očekuju u budućnosti.

Istodobno se bavimo temama ruralnog razvoja od proizvođača i ljudi koji se bave poljoprivredom pa sve do onih koji konzumiraju njihove proizvode ili djeluju u povezanosti s turizmom, poput agroturizma. Dijapazon djelovanja agroekonomista iznimno je širok, što ćemo imati priliku vidjeti i na današnjem skupu, rekla je u pozdravnom govoru dr. sc. socio. Anita Silvana Ilak Peršurić predstojnica Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede na porečkom Institutu.

U ime organizatora sudionicima se obratila i predsjednica Hrvatskog agroekonomskog društva dr. sc. Tihana Sudarić.

-Naše društvo već trideset godina promiče agroekonomiku i inovacije, kao i poduzetništvo te razvoj cjelokupnog agrobiznisa u Hrvatskoj. Drago mi je što smo se ovaj put okupili u Poreču, gradu koji na poseban način spaja poljoprivredu, turizam i mediteranski duh.

Na ovakvim se skupovima može čuti mnogo novih ideja, zanimljivih istraživanja i inspirativnih primjera iz prakse. Sažeci današnjih aktivnosti bit će objavljeni u našem časopisu Agroeconomia Croatica, ali je važno da se te ideje koje razmijenimo ne zadrže samo na papiru, već da ih prenesemo u praksu i u naše ruralne zajednice, istaknula je Sudarić.

U ime Istarske županije skup je pozdravio pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, istaknuvši kako je Istra tradicionalno vezana uz poljoprivredu, ali istodobno i regija otvorena novim idejama i inovacijama. Dodao je da i 150 godina djelovanja Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču najbolje svjedoči toj dugoj predanosti u razvoju i napretku.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Skup, posvećen inovacijama u poljoprivredi Mediterana i razvoju agroturizma, donio je niz aktualnih tema o kojima su raspravljali vodeći znanstvenici i stručnjaci. U pozvanim predavanjima govorilo se o inovativnim modelima u agrobiznisu, utjecaju gastronomske i enološke ponude Slavonije i Baranje na turizam, ulozi nacionalnih turističkih portala u održivosti ruralnih područja te doprinosu tradicionalnih elemenata turizmu i održivoj proizvodnji na obiteljskim gospodarstvima.

Slijedila su usmena izlaganja iz područja primjene umjetne inteligencije u detekciji poljoprivrednih nepravilnosti, održive proizvodnje povrća, meteoroloških podataka za prilagodbu klimatskim promjenama, perma-kulturnih pristupa u maslinicima, te financiranja i razvoja ruralnih područja. Posebna je pažnja bila posvećena izazovima zelene tranzicije, održivom turizmu i edukaciji kroz visokoškolske programe.

Panel rasprava dodatno je otvorila pitanja ekološke proizvodnje, distribucijskih kanala za lješnjake, digitalnog marketinga u ruralnom turizmu te vrednovanja smještajnih kapaciteta. Sudionici su raspravljali i o ruralnom razvoju kroz tradicijske proizvode te o strategijama brendiranja u turistički atraktivnim područjima.

Završni dio programa donio je izlaganja uživo i online iz međunarodnog okruženja, uključujući istraživanja o ekstraktima maslinova lista kao sredstvu antimikrobne inovacije, inovacijama u voćarskoj proizvodnji, pozicioniranju ruralnog turizma na digitalnim platformama, promicanju mediteranske prehrane među mladima, razvoju novog pristupa u uzgoju žitarica i tržišnom potencijalu bezglutenskih proizvoda, pa sve do predstavljanja prototipa robota za nekemijsku kontrolu korova.

Ovogodišnji skup još jednom je potvrdio važnost interdisciplinarnog povezivanja poljoprivrede, ekonomike i turizma, pružajući platformu za razmjenu znanja i jačanje suradnje stručnjaka koji rade na održivoj budućnosti mediteranske poljoprivrede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama