Protekle nedjelje, Narodni trg u Vodnjanu bio je ispunjen pjesmom, plesom i mirisima tradicionalnih kolača. Drugu godinu zaredom održane su "Slatke tradicije Vodnjana", manifestacija koja okuplja nacionalne manjine Vodnjanštine u slavlju njihove kulturne i gastronomske baštine.
U organizaciji Udruge iznajmljivača turističkog smještaja grada Vodnjana, program je privukao velik broj posjetitelja. Publika je uživala u prezentacijama izrade slastica po starinskim recepturama.
Nakon slatkog uvoda, uslijedio je niz nastupa kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina. Perojski Crnogorci iz Društva "Peroj 1657" donijeli su živopisna kola poput "Zetskog kola" i dječjeg spleta "Tita, tita loboda", dok su svojim pjevanjem podsjetili na staro crnogorsko nasljeđe. Poseban interes izazvala je Vesna Vučerić sa svojim kolačem od smokava po tradicionalnoj recepturi.
Cantuccini i žižule (Snimio Liam Obić)
KUD Vodnjan program je obogatio balunom, starom polkom i šete paši – špic polkom, dok su Sandra Franjul i Linda Živolić očarale publiku izvedbom pjesme "Zora rudi". Sindikat umirovljenika – Podružnica Vodnjan posjetiteljima je ponudio istarske biškote, cukerančiće i kiflice. Bošnjački KUD predstavio je "Sarajevske igre", koreografiju koja objedinjuje tri tradicionalna plesa, dok je folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan predstavila je plesove monferrina, villotta, bersagliera i furlana, te pjesme "Son vegnu da vizanel" i "Mamma mia", uz slatke medenjake za publiku. Srpsko narodno vijeće dovelo je folklorni ansambl Sveti Nikola iz Rijeke, koji je izveo niz "Igrice iz Črnorječja".
Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane se predstavila plesovima valser i furlana, dok će zapjevati "Per duto Galizan", "Villotta", "A la longa", "A la pera", i "Zota le pive". Pive će zasvirati Toni Moscarda, a simbolo Domenico Šabani. Patrizia Rojnić je prikazala kako se to pripremaju galižanski grostoli.
Na štandovima su se mogli kušati autentični slatkiši iz svih zajednica – bošnjačke baklave, crnogorski groštoli, kolač od smokava, amareti i cantuccini, štrudla od jabuke i skute, srpska proja i koljivo te nezaobilazna bumbarska torta. Sve je to upotpunilo doživljaj raskošne kulinarske i glazbene tradicije Vodnjana.
Svjetlana Celija radila je bumbarsku tortu (Snimio Liam Obić)
Posjetitelji su vrlo brzo ugrabili porcije željenih slastica, koje su nestajale sa štandova, a s njima i recepti. Tako je već u prvom satu ponestajalo kolača. Recept za tradicionalnu bumbarsku tortu također se brzo grabio, a njezinu je pripremu pokazala vješta Svjetlana Celija. Osim bumbarske torte, spremali su se i pampenjaci. Naravno, osim recepta – koji zahtijeva samo tri sastojka – za najbolju pripremu torte otkrila je i nekoliko tajni: "hladna pećnica i jaja na sobnoj temperaturi", jer, kako se kaže, na najjednostavnijim receptima najlakše je pogriješiti.
Događaj je zaključila večernja glazbena scena – nastup klape Škerac i vodnjanskog DJ-a Rile, koji su publici donijeli ritmove za ples i zabavu do zatvaranja manifestacije.