Kebab Arena

Umag dobio prvaka u brzom jedenju kebaba – Zoki slavio u finalu i uzeo 100 eura

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U subotu navečer terasa umaškog "Original Berlin Kebaba" bila je pretvorena u improviziranu "kebab arenu", gdje je održano natjecanje u brzom jedenju kebaba. U njemu je sudjelovalo deset najhrabrijih gurmana i ljubitelja ove bliskoistočne delicije, koji su odmjerili snage u vještini brzog savladavanja bogatih porcija koje su se sastojale od od četvrtine lepinje napunjene kebab mesom i svim prilozima osim ljutog umaka. Šaroliko društvo bilo je sačinjeno od korpulentnih muškaraca raznih dobnih kategorija do dvije krhke mlade dame koje su se ravnopravno nosile sa konkurecijom.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Najviše simpatija izazvao je najmlađi natjecatelj Lučo koji je imao najglasniju podršku publike. Pravila su bila jednostavna, tko prvi pojede cijeli kebab morao je ustati i otvorenih usta pokazati da je progutao i posljednji zalogaj. Natjecatelji s brojem i nadimkom su bili podijeljeni u dvije izlučne grupe po pet sudionika. Pobjednici grupa plasirali su se u finale, drugoplasirani su se borili za treće mjesto, dok je utješno peto mjesto pripalo pobjedniku dvoboja trećeplasiranih iz grupne faze. Već u prvom polufinalu Zoki je stekao ulogu glavnog favorita ostavivši konkurenciju da jede svoj kebab još neko vrijeme nakon što je on bio gotov. Luka je bio drugi, a najmlađi Lučo treći. U drugoj grupi pobijedio je Danijel dok su Azur i Vale jedna od mladih dama zauzeli drugo i treće mjesto.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

U uzavreloj atmosferi porcije su se jele velikom brzinom. Najbolji natjecatelji pokazali su da tehnika od motanja do kratkih gutljaja vode nakon zalogaja igra jednako veliku ulogu kao i apetit.

Nakon sat vremena pauze uslijedila je finalna serija u kojoj je lepinja zamijenjena tortiljom, a na zahtjev natjecatelja dodana je i manja količina ljutog umaka u nove porcije kebaba. Opravdavajući status favorita, Zoki je u finalu savladao Danijela i osvojio glavnu nagradu od 100 eura. Danijelu je pripala utješna nagrada – boca pića u obližnjem American Baru u vrijednosti do 120 eura, dok je trećeplasirani Azur osvojio vaučer za pregled u Poliklinici Perić-Staničić vrijedan 80 eura. Nagrade su dobili i ostali sudionici, sve do šestog mjesta, zahvaljujući brojnim sponzorima. Fešta je nakon natjecanja nastavljena u već spomenutom obližnjem American baru uz glazbenu zabavu za koju je bio zadužen No problem band.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Organizatori, Tanja i Alen Baštek, vlasnici Original Berlin Kebaba, istaknuli su kako je natjecanje zamišljeno kao zabavan događaj kojim su željeli zahvaliti svojim mnogobrojnim gostima i pružiti im uz kulinarski užitak i malo natjecateljskog duha.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Supružnici Baštek su povratnici iz Njemačke, točnije Berlina, pa nas je zanimalo kako su to sa sobom u Umag donijeli i berlinski kebab.

– Inspiraciju smo pronašli u tvrtki Kap-Lan Dönerproduktion GmbH, vodećem proizvođaču kebab mesa u Europi. Sretni smo što smo uspjeli dogovoriti suradnju s njima, a njihov certifikat vrhunske kvalitete bio je ključan da se odlučimo ući u ovaj posao. Sve meso i originalne začine dobivamo iz Njemačke, dok je jedino povrće, odnosno salata, domaće – istaknuo je Alen.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Danas se Kap-Lan Dönerproduktion GmbH ubraja među stupove njemačke kebab industrije, koja zapošljava desetke tisuća ljudi i godišnje generira milijarde eura prometa. Turčin Remzi Kaplan i njegova tvrtka postali su simbol uspješne integracije i poduzetničkog duha, a u isto vrijeme i neizostavan kotačić u svakodnevici milijuna ljubitelja kebaba u Njemačkoj i šire. Dio te orijentalne gastro ponude kroz svoj povratak donijeli su supružnici Baštek odlučivši se, nakon dijaspore, na život u domovini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama