Vodič Flos Olei

Istra po deveti puta proglašena najboljom regijom svijeta za ekstra djevičanska maslinova ulja


Autor: Priredio Mladen Radić
(Foto TZ Istarske županije)

(Foto TZ Istarske županije)


Iz Turističke zajednice Istarske županije javljaju kako je Istra je ponovo ostvarila veliki rezultat na otvorenoj međunarodnoj sceni kada se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. U nedavno objavljenom izdanju vodiča, među top tri regije uz Toskanu i Apuliju (Puglia), Istra je još jednom potvrdila svoju globalnu poziciju lidera u kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, s ukupno 68 uvrštenih maslinara.

Stručna snaga

Time je Istra po deveti puta proglašena najboljom regijom svijeta za ekstra djevičanska maslinova ulja prema prestižnom međunarodnom vodiču Flos Olei 2026, koji okuplja najbolje proizvođače s čak pet kontinenata.

Vodič Flos Olei odabire 500 najboljih maslinovih ulja među više od tisuću pristiglih uzoraka. Istra se među njima ističe s impresivnim udjelom od 14 posto na globalnoj razini. Ovaj broj svjedoči o stabilnom kontinuitetu izvrsnosti, predanosti i stručnoj snazi istarskih proizvođača.

- Posebno je važno naglasiti kako je čak 18 istarskih uljara postiglo ocjene iznad 95 bodova, što ih svrstava u ekstra klasu – najvišu kategoriju kvalitete prema standardima Flos Oleija. Riječ je o izvanrednom postignuću koje potvrđuje kako Istra nije samo vodeća po broju proizvođača, već i po konzistentnoj vrhunskoj kvaliteti, kažu u Turističkoj zajednici Istarske županije.

Još jedan izvanredan uspjeh dolazi iz Savudrije – ulje Mate, vlasnice Aleksandre Vekić, treću godinu zaredom nosi titulu Hall of Fame s maksimalnih 100 bodova od mogućih 100.

Biblija za maslinova ulja

- Također, s velikim uzbuđenjem i ponosom iščekuju se rezultati u kategoriji The Best, koja donosi popis imanja kojima se dodjeljuju nagrade za kvalitetu u različitim kategorijama, ističu u TZ-u.

Flos Olei, poznat kao "Biblija za ekstra djevičanska maslinova ulja", međunarodni je vodič u izdanju uglednog novinara i enogastronomskog kritičara Marca Oreggie, u suradnji s Laurom Marinelli, a objavljuje se u višejezičnim izdanjima. U njemu se ocjenjuju ulja na temelju organoleptičkih svojstava, uz najstrože standarde stručnog ocjenjivačkog panela

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama