(Snimio Branko Biočić)
Ljeto u Rapcu još je jednom potvrdilo da Istra ostaje jedna od najatraktivnijih hrvatskih destinacija. U Maslinica Hotels & Resortu, koji je u talijanskom vlasništvu i u svom portfelju imaju hotele Lido Palace, Mimosa, Hedera, Narcis i autokamp Oliva, zadovoljni su ovogodišnjom sezonom, posebno dobrim odazivom gostiju iz Njemačke, Austrije i Slovenije.
- Možemo reći da smo imali dobru sezonu, s vrlo stabilnim rezultatima i velikim interesom za autentična iskustva koja nudimo. Posebno veseli što sve više gostiju cijeni našu suradnju s lokalnim proizvođačima i zajednicom, upravo to ih izdvaja kao nešto posebno, ističe Dominik Pažin, izvršni direktor resorta te dodaje:
- Kad je riječ o posezoni, očekivanja su visoka. Uvjereni smo da će rujan i listopad biti još uspješniji nego prošle godine. To su mjeseci kada Istra pokazuje svoju najmirniju, najautentičniju stranu, gosti tada biraju šetnje, biciklizam, vinske ture i opuštanje bez gužvi. Zajedno s partnerima pripremamo i dodatne pogodnosti poput kušanja vina i lokalnih delicija, jer vjerujemo da upravo ta iskustva čine razliku, kaže Pažin, te naglašava da dodatno zadovoljstvo donosi i segment hrane i pića. Maslinica je svjesno odlučila ne povećavati cijene u odjelu hrane i pića, iako su mnogi drugi u industriji posegnuli za tim potezom.
Dominik Pažin (Snimio Branko Biočić)
- Ta odluka rezultirala je dvostrukim učinkom, gosti su potrošili više nego lani, a istodobno su u anketama i recenzijama istaknuli kako je omjer cijene i kvalitete iznimno dobar. Upravo to pokazuje da održavanje korektnih cijena, uz stalno ulaganje u kvalitetu, stvara dugoročno zadovoljstvo i lojalnost gostiju. U svakodnevnoj ponudi resorta nalaze se proizvodi istarskih OPG-ova i malih poduzetnika: Vina z Kukurini (Goran Baćac), OPG Juričić, OPG Forto, OPG Sergo, OPG Grubiša Dean i Meles Factory (Labona pivo). Svaka čaša i svaki zalogaj pričaju priču o obiteljima i tradiciji Labinštine, a gosti u Maslinici imaju priliku kušati ono najbolje što lokalno podneblje nudi, kaže Pažin te posebno ističe suradnju s Centrom za društveno poduzetništvo Labin, u kojem rade osobe s invaliditetom i druge inkluzivne skupine. Maslinica od njih nabavlja deke i druge tekstilne proizvode, a suradnja se iz godine u godinu širi, potvrđujući kako društveno odgovorno poslovanje može biti i poslovni i ljudski uspjeh.
- Autentičnost i kvaliteta uvijek su nam na prvom mjestu. Kad gosti na našem stolu dobiju vino ili maslinovo ulje s Labinštine, oni ne kušaju samo proizvod nego upoznaju ljude i priče iza njega. Kontinuirano ulažemo u projekte koji pridonose kvaliteti života djece, mladih i sportaša Labinštine, kaže Pažin, te podsjeća da su prošle godine donirali OŠ Matija Vlačić Labin novac za opremanje učionice i obnovu zidova, JK Kvarneru omogućili su nova jedra za klasu Optimist, NK Rudaru i NK Rapcu donirali su sredstva za Kvarnersku rivijeru te podržali dječji malonogometni turnir MNK Futsal. U ovoj godini donacije su usmjerene na OŠ Matija Vlačić za videoportafon, OŠ Ivo Lola Ribar – Područnoj školi Vinež klupe za školsku menzu te nastavili suradnju sa NK Rabac, NK Rudar i MNK Futsal. Paralelno, resort razvija suradnje koje promiču održivost i uključivanje mladih. Posebno se ističe partnerstvo s inicijativom Alba Youth, kroz koju Maslinica podupire ideje i događanja mladih Labinštine. Pokrenuta je i suradnja s inicijativom Labin bez plastike, potvrđujući snažan fokus na ekološku odgovornost. Maslinica Hotels & Resort sve više postaje mjesto okupljanja zajednice.
- Novi padel teren pokazao se kao pun pogodak, od prvog dana koriste ga ne samo gosti resorta nego i lokalno stanovništvo. Svakodnevni treninzi, rekreativne igre i spontana druženja pretvorili su ga u mjesto susreta i zabave. Posebno veseli činjenica da su se uz goste uključili i mladi i obitelji iz Labinštine, čime je padel postao sport koji briše granice između turista i domaćih ljudi. Upravo takvi sadržaji najbolje pokazuju kako turizam i zajednica mogu zajedno rasti. U pripremi je i Maslinica Farmers Market, manifestacija koja će okupiti istarske proizvođače i rukotvorce, nudeći gostima i lokalnom stanovništvu priliku da dožive najbolje od istarske tradicije i gastronomije na jednom mjestu. Ne gradimo povezanost s Labinštinom samo kroz projekte, već i kroz ljude.
Nedavno se timu pridružio Marko Mohorović kao direktor hotelskih operacija, nakon dugogodišnjeg profesionalnog iskustva u Zagrebu. Njegov povratak u rodni kraj simbolizira ono čemu Maslinica teži, a to je stvaranje uvjeta zbog kojih se mladi stručnjaci žele vratiti kući. Naš uspjeh želimo dijeliti upravo sa zajednicom iz koje potječemo. Zato nam je važno ulagati i u projekte i u ljude. Kad vidimo da se netko poput Marka Mohorovića odluči vratiti u Rabac, znamo da idemo u pravom smjeru, poručio je Dominik Pažin, izvršni direktor resorta Maslinica u Rapcu, čiji će hoteli i kamp i ove godine biti otvoreni gotovo do samog kraja listopada, izuzev Hedera Hotela 4* koji će ostati otvoren do početka studenog.
- Ono na što smo posebno zadovoljni jest da smo ostvarili više noćenja ove godine nego lani. Bolji rezultat bilježimo u hotelskom segmentu, dok je kamp imao vrlo slične brojke kao prošle godine, uz nešto veći prosječan boravak gostiju. Prve najave za 2026. godinu su pozitivne, naši glavni partneri među turoperatorima i dalje bilježe stabilnu potražnju za Istrom, uz naglasak na produženje sezone i autentična iskustva. Cijene na razini Hrvatske su svakako više nego prije nekoliko godina, no gosti su spremni platiti kada osjete da dobivaju kvalitetu i vrijednost za novac. Upravo zato smatramo da nije problem u samoj cijeni, nego u tome ispunjava li destinacija obećanje koje daje, zaključio je Pažin koji misli da Hrvatska u ovom trenutku ima priliku napraviti iskorak, manje se fokusirati na brojke, a više na sadržaj i doživljaj. Smatra da bi se turizam trebao jače oslanjati na održivost, autentičnost i kvalitetu ponude, a manje na masovnost jer gosti traže osobni doživljaj i kontakt s lokalnim zajednicama pa drži da je upravo to budućnost u kojoj Hrvatska može konkurirati najjačim mediteranskim destinacijama.