Nakon uspješno održanih ekskluzivnih večera predvođenih Michelinovim kuharima poput francuskog chefa Michaela Hussera, poznatih talijanskih kuhara kao što su Nikola Laera, Felice Lo Basso, Alessandro Gavagna, Salvatore Bianco, Alessandro Rossi i Fabio Groppi te hrvatske kuharice Floriane Ružić, u prestižnom ambijentu restorana Sophia unutar Grand Hotela Brioni Pula, A Radisson Collection Hotela, ovog je utorka počeo ciklus ekskluzivnih istarskih večera koji spaja vrhunsku gastronomiju, autentične lokalne namirnice i kulturnu baštinu Istre.
Na visokom organizacijskom, ali i svakom drugom nivou, bila je to večer u kojoj se na poseban način pokazala sinergija tradicije i suvremenog luksuza, kroz autentičan hommage istarskoj zemlji i njezinim resursima. Projekt je rezultat suradnje između Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja istarske kuhinje kroz ekskluzivne večere temeljene na najcjenjenijim domaćim proizvodima i namirnicama.
Ograničena na svega 40-ak uzvanika, prva je večera pružila ekskluzivan gastronomski doživljaj kroz pomno osmišljenu interpretaciju mesa boškarina i mlade janjetine istarske ovce s mlijekom, poznatije po nazivu "agnelino da latte", kombiniranih s lokalnim sezonskim povrtnicama, u rukama jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Gorana Kočiša. U suradnji s također gostujućim vrhunskim slastičarem Dinom Soldanom, chef Kočiš, nositelj prve Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj, kreirao je meni koji uključuje četiri slijeda bazirana na mesu boškarina i istarskoj janjeniti, te desertu, uparena s pažljivo biranim lokalnim vinima i maslinovim uljima.
Ekipa hotela, uz jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Gorana Kočiša, napravila je izvrstan posao (Arena Hospitality Group)
- Mada sam Slavonac, imam jako puno iskustva s, grubo rečeno, životinjama koje ćemo večeras pripremati. Očekuje nas istarsko-slavonski "fusion" na autohtono-moderan način. Boškarina ćemo spravljati stavljenog u jednu modernu pitu krumpirušu. Od drugog djela boškarina ćemo raditi štrudlu i poigrati se s jednom inačicom Beef Wellingtona. Što se tiče janjeta, radit ćemo jednu vrstu carpaccia, na svježoj salati od celera i jabuke, a s druge strane Yakitori od janjetine kojeg smo zamotali u maramicu i kojeg ćemo posluživati s pasternjakom, blitvom, sa svim povrćem i mesom kojeg možemo naći u Istri. To je igra između Slavonije i Istre i bit će jako zanimljivo, najavio je uoči večere chef Kočiš.
Smatra kako autohtoni proizvodi turizmu donose sve moguće prednosti. "To je ono što treba hrvatskom turizmu i čime se moramo predstaviti na način da pokažemo kako s autohtonim namirnicama znamo što činiti", naglasio je.
Na autohtono-moderan način (Arena Hospitality Group)
- S tim namirnicama ne treba petljati, treba ostaviti njihove izvorne okuse i na svoj način pokazati ono što s njima možemo učiniti. Gdje god odete po svijetu, svi se diče svojim autohtonim namirnicama. Nisam pobornik mikrolokala, ali sam pobornik da se bavimo našim namirnicama i domaćim proizvodima, jer stvarno imamo što pokazati. U zadnje vrijeme, primjerice, moje kolege izvan Istre dosta poznaju boškarina, ali nemaju svi jednako razmišljanje o njemu, jer on zahtjeva strpljenje. Ako ste s njim strpljivi, on će vam pokazati ono što vam sve može dati. To je težačko govedo, žilavo i mišićavo te moramo znati kako ga pripremiti, pojasnio je chef.
Na premijernoj večeri istarske gastronomije, spojila se kulinarska maštovitost s izvrsnošću domaćih proizvođača maslinovih ulja Chiavalon i tradicijom vinarije Damjanić, koja svoju vinsku priču gradi još od početka 18. stoljeća.
- Know-how u maslinarstvu je jako bitna stavka. Sad je završila sezona rezidbe i ako u njoj nemate know-how, maslina neće biti dobro obrezana, neće dobro roditi, dogodit će se bolest te sve skupa ima puno reperkusija. Mi smo to znanje dobili od tradicije, a nešto i novim znanjima. Tehnologijom smo došli do velikog skoka u kvaliteti, a vrijedni maslinari stalno unapređuju svoja znanja, educiraju se i na taj način doprinosimo nevjerojatnoj kvaliteti koju jedna tako mala regija plasira u svijet, komentirao je Tedi Chiavalon, čija su se maslinova ulja kušala uz svako jelo ove večeri.
Da bi večera do kraja bila uspješna, uz vrhunske tanjure tu su bila i vrhunska vina Damjanić.
- Večeras predstavljamo Istru i istarsku gastronomiju, što je jako bitno jer simbioza hrane i vina je jedna od najkreativnijih stvari u kojima naši potrošači, ljudi koji su vinoljupci, doista uživaju. Istarska malvazija, teran i borgonja, sve su to sorte s kojima se dičimo i trebamo ih razvijati i dalje. Kad ih uparimo s domaćim mesom, ne znam što treba tražiti više od toga, pojasnio je Ivan Damjanić.
Grand Hotel Brioni Pula pokazao se kao izvrstan domaćin, a samo mjesto kao idealni ambijent za ovakav tip ekskluzivnih večera.
Istarsko-slavonski "fusion" (Arena Hospitality Group)
- Prepoznali smo zajednički cilj promoviranja lokalnih vrijednosti na bazi animalne bioraznolikosti na kojoj radi AZRRI sa svojom genetskom bankom. Došli smo do zaključka da je to veoma komplementarno s brandom Radisson Collectiona koji stoji i prezentira sve autentično u zoni gdje se ti hoteli otvaraju. Ono što je meni kao građaninu Pule drago jest da imam šansu kao direktor ovog hotela prezentirati to kao jednu platformu i jedinstvenu inicijativu prema svijetu i prema brendu, jer genetske banke kao slijednost autentičnosti tih grla koji se uzgajaju u Istri moguće je u potpunosti dokazati, rekao je direktor hotela Alex Živković. "Osim ove večeri, očekuje nas još pet večera koje će se odvijati s pauzom od dva mjeseca. Svaki će put biti koncipirane s chefom kuharom koji dolazi kao gostujući kuhar, a obično je riječ o nositelju Michelinove zvjezdice. Ako govorimo o kratkoročnom i dugoročnom benefitu ovakvih večera, on se očituje u sinergijskom efektu i može pokrenuti hotelijerstvo kroz unašanje raznolikosti u ponudi. U tome je gastronomija prepoznatljiv stup. Oživljavanje tradicije je svakako benefit od kojeg može profititrati regija, svi stanovnici, a time i turizam koji se na taj način izdvaja iz prosjeka", napomenuo je.
Prva u nizu večera imala je svečani karakter i obilježila je početak suradnje između Arena Hospitality Group i AZRRI-ja uz prisustvo Predsjednika Uprave AHG-a Relija Slonima, i Predsjednika Uprave AZRRI-ja Igora Merlića.
Spoj više elemenata (Arena Hospitality Group)
- Zahvalni smo Arena Hospitality Groupi na prepoznavanju vrijednosti ove ideje i na tome što je s entuzijazmom prihvatila suradnju koja će donijeti novu dimenziju promociji istarske autentičnosti. Kroz ovu inicijativu ne promoviramo samo proizvode – već način života, krajolik, mirise i okuse Istre pretočene u jedinstveno iskustvo za svakog gosta. Drago nam je što upravo Grand Hotel Brioni Pula postaje pozornica na kojoj se baština pretvara u vrhunsku gastronomiju, a naši partneri su ključni u misiji očuvanja i predstavljanja istarskog identiteta kroz hranu, gostoprimstvo i emociju, rekao je Merlić.
- Ova suradnja predstavlja poseban iskorak za istarski turizam jer se radi o povezivanju luksuznog hotelijerstva s autentičnim lokalnim iskustvima. Vjerujemo da Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, kao jedan od najposebnijih hotela u regiji, pruža savršenu kulisu za stvaranje nezaboravnih doživljaja u kojima se spajaju istarska tradicija, vrhunski domaći proizvodi i visoka gastronomija. Naši gosti traže istinsku autentičnost – i mi im je želimo pružiti na najvišoj razini, rekao je Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group.
U projekt su uključene i Turistička zajednica Istarske županije te Turistička zajednica Pule, a cilj nije samo kreiranje vrhunskog gastronomskog iskustva, već i nastavak misije koju AZRRI predano provodi više od dva desetljeća – očuvanje i gospodarska afirmacija autohtonih istarskih pasmina, te valorizacija njihovih proizvoda kroz turizam i gastronomiju. Sljedeće izdanje očekuje nas krajem rujna. Događaji unutar ovog ciklusa osmišljeni su kao jedinstven spoj tradicije i suvremenog luksuza, mjesto gdje se baština ne čuva u prošlosti, već aktivno prenosi kroz iskustvo – na tanjuru.