CIKLUS EKSKLUZIVNIH ISTARSKIH VEČERA

Spoj vrhunske gastronomije, autentične lokalne namirnice i kulturne baštine

| Autor: Jelena Milović


Nakon uspješno održanih ekskluzivnih večera predvođenih Michelinovim kuharima poput francuskog chefa Michaela Hussera, poznatih talijanskih kuhara kao što su Nikola Laera, Felice Lo Basso, Alessandro Gavagna, Salvatore Bianco, Alessandro Rossi i Fabio Groppi te hrvatske kuharice Floriane Ružić, u prestižnom ambijentu restorana Sophia unutar Grand Hotela Brioni Pula, A Radisson Collection Hotela, ovog je utorka počeo ciklus ekskluzivnih istarskih večera koji spaja vrhunsku gastronomiju, autentične lokalne namirnice i kulturnu baštinu Istre.

Na visokom organizacijskom, ali i svakom drugom nivou, bila je to večer u kojoj se na poseban način pokazala sinergija tradicije i suvremenog luksuza, kroz autentičan hommage istarskoj zemlji i njezinim resursima. Projekt je rezultat suradnje između Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja istarske kuhinje kroz ekskluzivne večere temeljene na najcjenjenijim domaćim proizvodima i namirnicama.

Izvrstan domaćin

Ograničena na svega 40-ak uzvanika, prva je večera pružila ekskluzivan gastronomski doživljaj kroz pomno osmišljenu interpretaciju mesa boškarina i mlade janjetine istarske ovce s mlijekom, poznatije po nazivu "agnelino da latte", kombiniranih s lokalnim sezonskim povrtnicama, u rukama jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Gorana Kočiša. U suradnji s također gostujućim vrhunskim slastičarem Dinom Soldanom, chef Kočiš, nositelj prve Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj, kreirao je meni koji uključuje četiri slijeda bazirana na mesu boškarina i istarskoj janjeniti, te desertu, uparena s pažljivo biranim lokalnim vinima i maslinovim uljima.

Ekipa hotela, uz jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Gorana Kočiša, napravila je izvrstan posao (Arena Hospitality Group) Ekipa hotela, uz jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Gorana Kočiša, napravila je izvrstan posao (Arena Hospitality Group)

- Mada sam Slavonac, imam jako puno iskustva s, grubo rečeno, životinjama koje ćemo večeras pripremati. Očekuje nas istarsko-slavonski "fusion" na autohtono-moderan način. Boškarina ćemo spravljati stavljenog u jednu modernu pitu krumpirušu. Od drugog djela boškarina ćemo raditi štrudlu i poigrati se s jednom inačicom Beef Wellingtona. Što se tiče janjeta, radit ćemo jednu vrstu carpaccia, na svježoj salati od celera i jabuke, a s druge strane Yakitori od janjetine kojeg smo zamotali u maramicu i kojeg ćemo posluživati s pasternjakom, blitvom, sa svim povrćem i mesom kojeg možemo naći u Istri. To je igra između Slavonije i Istre i bit će jako zanimljivo, najavio je uoči večere chef Kočiš.

Smatra kako autohtoni proizvodi turizmu donose sve moguće prednosti. "To je ono što treba hrvatskom turizmu i čime se moramo predstaviti na način da pokažemo kako s autohtonim namirnicama znamo što činiti", naglasio je.

Na autohtono-moderan način (Arena Hospitality Group) Na autohtono-moderan način (Arena Hospitality Group)

- S tim namirnicama ne treba petljati, treba ostaviti njihove izvorne okuse i na svoj način pokazati ono što s njima možemo učiniti. Gdje god odete po svijetu, svi se diče svojim autohtonim namirnicama. Nisam pobornik mikrolokala, ali sam pobornik da se bavimo našim namirnicama i domaćim proizvodima, jer stvarno imamo što pokazati. U zadnje vrijeme, primjerice, moje kolege izvan Istre dosta poznaju boškarina, ali nemaju svi jednako razmišljanje o njemu, jer on zahtjeva strpljenje. Ako ste s njim strpljivi, on će vam pokazati ono što vam sve može dati. To je težačko govedo, žilavo i mišićavo te moramo znati kako ga pripremiti, pojasnio je chef.

Na premijernoj večeri istarske gastronomije, spojila se kulinarska maštovitost s izvrsnošću domaćih proizvođača maslinovih ulja Chiavalon i tradicijom vinarije Damjanić, koja svoju vinsku priču gradi još od početka 18. stoljeća.

- Know-how u maslinarstvu je jako bitna stavka. Sad je završila sezona rezidbe i ako u njoj nemate know-how, maslina neće biti dobro obrezana, neće dobro roditi, dogodit će se bolest te sve skupa ima puno reperkusija. Mi smo to znanje dobili od tradicije, a nešto i novim znanjima. Tehnologijom smo došli do velikog skoka u kvaliteti, a vrijedni maslinari stalno unapređuju svoja znanja, educiraju se i na taj način doprinosimo nevjerojatnoj kvaliteti koju jedna tako mala regija plasira u svijet, komentirao je Tedi Chiavalon, čija su se maslinova ulja kušala uz svako jelo ove večeri.

Da bi večera do kraja bila uspješna, uz vrhunske tanjure tu su bila i vrhunska vina Damjanić.

- Večeras predstavljamo Istru i istarsku gastronomiju, što je jako bitno jer simbioza hrane i vina je jedna od najkreativnijih stvari u kojima naši potrošači, ljudi koji su vinoljupci, doista uživaju. Istarska malvazija, teran i borgonja, sve su to sorte s kojima se dičimo i trebamo ih razvijati i dalje. Kad ih uparimo s domaćim mesom, ne znam što treba tražiti više od toga, pojasnio je Ivan Damjanić.

Grand Hotel Brioni Pula pokazao se kao izvrstan domaćin, a samo mjesto kao idealni ambijent za ovakav tip ekskluzivnih večera.

Istarsko-slavonski "fusion" (Arena Hospitality Group) Istarsko-slavonski "fusion" (Arena Hospitality Group)

- Prepoznali smo zajednički cilj promoviranja lokalnih vrijednosti na bazi animalne bioraznolikosti na kojoj radi AZRRI sa svojom genetskom bankom. Došli smo do zaključka da je to veoma komplementarno s brandom Radisson Collectiona koji stoji i prezentira sve autentično u zoni gdje se ti hoteli otvaraju. Ono što je meni kao građaninu Pule drago jest da imam šansu kao direktor ovog hotela prezentirati to kao jednu platformu i jedinstvenu inicijativu prema svijetu i prema brendu, jer genetske banke kao slijednost autentičnosti tih grla koji se uzgajaju u Istri moguće je u potpunosti dokazati, rekao je direktor hotela Alex Živković. "Osim ove večeri, očekuje nas još pet večera koje će se odvijati s pauzom od dva mjeseca. Svaki će put biti koncipirane s chefom kuharom koji dolazi kao gostujući kuhar, a obično je riječ o nositelju Michelinove zvjezdice. Ako govorimo o kratkoročnom i dugoročnom benefitu ovakvih večera, on se očituje u sinergijskom efektu i može pokrenuti hotelijerstvo kroz unašanje raznolikosti u ponudi. U tome je gastronomija prepoznatljiv stup. Oživljavanje tradicije je svakako benefit od kojeg može profititrati regija, svi stanovnici, a time i turizam koji se na taj način izdvaja iz prosjeka", napomenuo je.

Prva u nizu večera imala je svečani karakter i obilježila je početak suradnje između Arena Hospitality Group i AZRRI-ja uz prisustvo Predsjednika Uprave AHG-a Relija Slonima, i Predsjednika Uprave AZRRI-ja Igora Merlića.

Spoj više elemenata (Arena Hospitality Group) Spoj više elemenata (Arena Hospitality Group)

- Zahvalni smo Arena Hospitality Groupi na prepoznavanju vrijednosti ove ideje i na tome što je s entuzijazmom prihvatila suradnju koja će donijeti novu dimenziju promociji istarske autentičnosti. Kroz ovu inicijativu ne promoviramo samo proizvode – već način života, krajolik, mirise i okuse Istre pretočene u jedinstveno iskustvo za svakog gosta. Drago nam je što upravo Grand Hotel Brioni Pula postaje pozornica na kojoj se baština pretvara u vrhunsku gastronomiju, a naši partneri su ključni u misiji očuvanja i predstavljanja istarskog identiteta kroz hranu, gostoprimstvo i emociju, rekao je Merlić.

Savršena kulisa

- Ova suradnja predstavlja poseban iskorak za istarski turizam jer se radi o povezivanju luksuznog hotelijerstva s autentičnim lokalnim iskustvima. Vjerujemo da Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, kao jedan od najposebnijih hotela u regiji, pruža savršenu kulisu za stvaranje nezaboravnih doživljaja u kojima se spajaju istarska tradicija, vrhunski domaći proizvodi i visoka gastronomija. Naši gosti traže istinsku autentičnost – i mi im je želimo pružiti na najvišoj razini, rekao je Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group.

U projekt su uključene i Turistička zajednica Istarske županije te Turistička zajednica Pule, a cilj nije samo kreiranje vrhunskog gastronomskog iskustva, već i nastavak misije koju AZRRI predano provodi više od dva desetljeća – očuvanje i gospodarska afirmacija autohtonih istarskih pasmina, te valorizacija njihovih proizvoda kroz turizam i gastronomiju. Sljedeće izdanje očekuje nas krajem rujna. Događaji unutar ovog ciklusa osmišljeni su kao jedinstven spoj tradicije i suvremenog luksuza, mjesto gdje se baština ne čuva u prošlosti, već aktivno prenosi kroz iskustvo – na tanjuru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter