VREMENSKA PROGNOZA ZA ISTRU

Disanje na škrge do daljnjeg: Toplinski val ne popušta, do kraja tjedna smo na 37

| Autor: Glas Istre, Novi list
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Na snazi je crveno upozorenje meteoalarma za gotovo cijelu Hrvatsku, a temperature su u dijelovima zemlje – Kninu, Metkoviću, Mljetu, Osijeku i Valpovu – već jučer došle do 37 stupnjeva.

Nakon većinom sunčane i vruće srijede idućih dana na kopnu bez veće promjene. I dalje će biti većinom sunčano i vruće pa će na snazi do nedjelje biti crveno upozorenje na toplinski val. Do kraja tjedna atmosfera neće biti potpuno stabilna pa će uz umjeren razvoj oblaka ponegdje biti pljuskova i grmljavine. Na Jadranu idućih dana obilje sunčanog i vrućeg vremena. Noći će biti tople, temperatura zraka mjestimice se neće spuštati ispod 25 stupnjeva, što će otežavati noćni odmor. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni i sjeverozapadni, piše HRT.

"U četvrtak će naši krajevi biti u polju izjednačenog srednjeg tlaka zraka. Iznad nas zadržavat će se vruć zrak, a zbog blizine plitke ciklone atmosfera neće biti posve stabilna.

Na istoku zemlje pretežno sunčano i danju vrlo vruće pa će na snazi biti crveno upozorenje zbog visoke temerature zraka. Poslijepodne i prema večeri mjestimice mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Noć će biti topla s temperaturom od 20 do 22, a najviša dnevna između 35 i 38.

Podjednako vruće bit će i u središnjim krajevima, gdje će biti većinom sunčano. Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka mogući su rijetki kratkotrajni pljuskovi. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u grorskim krajevima pretežno sunčano. U unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru uz umjeren razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 20, uz obalu između 23 i 26. Najviša dnevna od 30 do 33, na moru između 33 i 36.

U Dalmaciji sunčano, vruće i sparno. U njezinoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni, prema otvorenome moru sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura uglavnom od 21 do 26, a najviša dnevna između 33 i 36, u unutrašnjosti i do 38.

Malo manje vruće bit će na krajnjem jugu zemlje gdje će biti obilje sunčanog vremena. Vjetar slab do umjeren, zapadni i sjeverozapadni."

Lokalni pljuskovi

"Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano, vruće i sparno. Uz umjeren razvoj oblaka, ponegdje može biti lokalnih pljuskova, osobito u gorskim krajevima. Dnevna temperatura zraka uglavnom će biti viša od 35 stupnjeva.

I na Jadranu će biti vruće uz tople noći u kojima se temperatura zraka mjestimice neće spuštati ispod 25 stupnjeva, što će otežavati noćni odmor. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni i sjeverozapadni", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

IstraMetova trodnevna prognoza

ČETVRTAK - Pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme. U Gorskom kotaru može biti izoliranih pljuskova. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na moru većinom zapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 20 do 28 °C, dnevne vrijednosti između 33 i 37 °C.

PETAK - Pretežno sunčano vrijeme, u gorju povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 20 do 28 °C, dnevne vrijednosti između 33 i 37 °C.

SUBOTA - Pretežno sunčano vrijeme, u gorskom području povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od 19 do 27 °C, dnevne vrijednosti između 32 i 36 °C

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter