BOOK PATROL

Sve više škola sudjeluje u hvalevrijednom projektu koji potiče čitanje

| Autor: Vanesa Begić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Krajem školske godine, dvije školske knjižničarke - Dragica Pršo iz Osnovne škole Monte Zaro i Željka Kondić Dabo iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, popularne Lipe, napravile su sažetak dosadašnjih aktivnosti vezanih uz kućice za knjige postavljene u Mornaričkom parku i Parku Monte Zaro u Puli u povodu Noći knjige i Dana hrvatske knjige.

Posudi, vrati...

U suradnji s Gradom Pulom te zahvaljujući volonterskom angažmanu i entuzijazmu bračnog para Ornele Benčić Žerić i Edina Žerića koji su izradili kućice te umjetničkom pečatu Boruta Skoka, kao i vrijednim radnicima iz tvrtke Castrum Pula, Mreži malih slobodnih knjižnica Hrvatske pridružene su i ove pulske kućice.

Ideja uzajamnosti odnosa: posudi, vrati ili pokloni knjigu moto je slobodnih knjižnica te je upravo »otvorenost, uvažavanje i dijeljenje« putem knjiga bila povodom za pokretanje projekta Book patrol. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Cijeli projekt su, osim navedenih knjižničarki, pokrenule i nastavnica hrvatskog jezika u Lipi Morena Rumora i učenici smjera turističko-hotelijerski komercijalist. Programi projekta osmišljeni su u sklopu izvannastavnih aktivnosti Čitateljski klub i Literarna kavana. Otad su se čuvarima kućica za knjige u Puli pridružile i knjižničarke Gordana Rupena Stančić iz ŠPUD-a i Betina Boban iz Medicinske škole s učenicima koji obilaze i opremaju kućice te posjećuju popratne programe.

Uloga zajednice

Suradnja s lokalnom zajednicom od velike je važnosti projektu pa se tako u brojnim ustanovama - Gradu Puli, Kinu Valli, INK-u, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Fakultetu za odgojne i obrazovne djelatnosti u Puli i Arheološkom muzeju Istre - prikupljaju knjige za kućice koje doniraju susretljivi građani, a postavljene su i nove kućice kod škole TOŠ-SEI »Giuseppina Martinuzzi« Pula, Područne škole Banjole (OŠ Dr. Mate Demarina Medulin) i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Projekt Book Patrol posvećen je i aktivnostima uz male slobodne knjižnice u svrhu njegovanja navika druženja uz knjigu te interakcije sa zajednicom. Usto, poticajno je i povezivanje učenika osnovnih i srednjih škola u zajedničkim programima, u prostoru inspiracije u kutku prirode, prostoru druženja i bogatstva ideja. Book patrol se raduje i nadahnjuje raznovrsnim, živopisnim naslovima koje zatekne i ostavlja u kućicama te nastavlja promovirati i cijeniti raznolikost, sve čitatelje i njihove knjige kao zajedničku mudrost, vele Kondić Dabo i Pršo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter