Općina kreirana po mjeri mladih

U Medulinu otvoren Centar za mlade: Najavljeno još dobrih vijesti za umirovljenike, roditelje, djecu i bicikliste...

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


Završnom konferencijom projekta »Mladi u fokusu« na medulinskoj je placi u subotu otvoren Centar za mlade. Već na početku konferencije Ana Žufić, voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu i EU projekte Općine Medulin rekla je da u Općini nitko nije razmišljao o rezultatima koji su postignuti.

Mladi u fokusu

- Da ćemo imati ne jedan nego dva prostora za mlade u Općini Medulin - to su ovaj koji danas otvaramo, i prostor koji ćemo svečano otvoriti idućeg petka u Banjolama. Također, nismo mislili da ćemo na kraju imati novu udrugu mladih »Galeb« iz Medulina, a tu je i novi školski radio u našoj školi. To su zaista vrhunski rezultati i možemo reći da smo jako ponosni i jako uzbuđeni, rekla voditeljica projekta Ana Žufić. Dodala je da je ovime Placa u Medulinu ispunjena, a mladi u njoj su u fokusu.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Kada smo razmišljali što želimo postići, htjeli smo da naši mladi sudjeluju u procesima donošenja odluka u našoj Općini, da imamo jednu kritičnu masu mladih koja će biti pokretač promjena u našoj zajednici. Znali smo da mi kao Općina moramo izgraditi kapacitete za rad s mladima, da moramo prilagoditi svoj način komunikacije, da moramo znati doći do njih i da moramo znati čuti ono što nam oni žele reći. Htjeli smo kreirati poticajno okruženje za mlade.

Htjeli smo dobiti Općinu po mjeri mladih, a isto tako smo htjeli potaknuti naše donositelje odluka da promišljaju o mladima. Sam projekt započeo je u srpnju 2023. godine i završava 30. lipnja ove godine. Projekt je sufinanciran u stopostotnom iznosu iz programa Erasmus+ u iznosu od gotovo 30 tisuća eura, dodala je Žufić i rekla da su sudionici projekta bili mladi od 13 do 30 godina iako su tu granicu spustili budući su imali odličnu ekipu cura iz Banjola koje imaju 12 godina. Za njih je rekla da su pokretačice promjena u Banjolama.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Jako puno ljudi je tu bilo uključeno. U to smo krenuli jer smo u jednom prošlom projektu od mladih dobili kritike kako oni nisu upoznati s time što Općina radi, zanimalo ih je kako oni s Općinom mogu komunicirati i ono što nas je zaprepastilo jest to što su mladi izjavili da jedino politika i političke stranke mogu donijeti odluke. S time smo im htjeli pokazati da i oni mogu donositi odluke. Ovim projektom smo to promijenili i pokazali da i oni mogu biti pokretači zajednice. Također, željeli smo donijeti nove politike za mlade, željeli smo osvježiti naše strateške dokumente, no pod uvjetom da ih oni donesu. Iako je projekt započeo u srpnju prva aktivnost dogodila se u listopadu kad smo imali info dan projekta.

Onda smo u studenom održali participativni proračun jer Općina Medulin jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja u svom proračunu ima stavku namijenjenu isključivo mladima. Svi mladi s našeg područja mogu predložiti ideju i ta ideja može biti financirana. Po tome smo posebni. Mladi su putem tog participativnog proračuna napravili ovo što danas imamo. Dakle, oni su opremili Centar za mlade u Medulinu. Uredili su centar za mlade u Banjolama i oni su opremili školski mikrofon, dodala je Žufić.

Druženje i edukacija

Potom se krenulo realizaciju tih ideja, a u ožujku su mladi bili i na sjednici općinskog Vijeća, obzirom da većina njih nije nikada sudjelovala na vijeću, nisu imali pojma kako to izgleda i nisu znali kako njihove ideje bivaju realizirane.

- Proveli smo participativni proračun za 2024. godinu. Dobili smo ponovno tri ideje koje ćemo financirati iz proračuna za ovu godinu. Dakle, ranije smo otvorili školski mikrofon, sada ćemo ozvučiti novi dio škole. Cure iz Banjola nastavile su sa svojim projektom. Nakon što su uredile prostor za mlade u Banjolama, one su predložile uređenje prostora bivšeg izletišta, koje je zelena oaza naselja, i žele ga iskoristiti kao zelenu piknik zonu s brojnim aktivnostima. Naša udruga »Galeb« je predložila organizaciju turnira u briškuli i trešetama. U sklopu turnira imati će i školu o igranju briškule i trešete, rekla je Žufić.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Prisutnima i svima koji su sudjelovali u ovom projektu zahvalio se Goran Batalije, predsjednik Savjeta mladih Općine Medulin. On je rekao da je ovaj prekrasan prostor na placi mjesto za druženje, edukaciju i za sve što mladi požele.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Načelnik Općine Ivan Kirac dodao je kako Općina ide dalje, te je izrazio svoje zadovoljstvo jer smatra da mladi trebaju biti uporni i moraju imati svoju viziju, razvijati i graditi Općinu. Za ponedjeljak je najavio otvaranje biciklističke staze na Kamenjaku, a u budućnosti su tu i nadogradnja Dječjeg vrtića u Medulinu te izgradnja doma za umirovljenike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter