Značajno priznanje

Na sedam plaža u Umagu ovog će se ljeta vijoriti Plava zastava

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Plaže pod koncesijom Plave Lagune i ove su godine ponosni nositelji Plavih zastava, najvišeg priznanja za čistoću mora i upravljanja plažama. Na sedam plaža u Umagu će se ovog ljeta vijoriti Plava zastava, a centralna svečanost prigodno je obilježena na plaži Hotela Coral Plava Laguna.

Očuvanje okoliša

U ime Grada Umaga prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Floriana Bassanese - Radin koja je naglasila;

- Grad Umag sve svoje projekte temelji na očuvanju okoliša koje provodi i promovira putem programa "Umag Smart City-Green City". Briga za okoliš i podizanje razine kvalitete življenja putem stvaranja "zelenog grada", naša je osnovna nit vodilja. Stoga, aktivnosti koje Plava Laguna već dugi niz godina provodi po načelima društvene odgovornosti, a navedeno uključuje i brigu za okoliš, ulaganje i razvoj plaža te podizanje kvalitete sadržaja, Grad Umag u potpunosti podržava. Partnerstvo Grada Umaga i Plave Lagune u postizanju istog cilja, podizanje vrijednosti Umaga kao turističke destinacije, temelj je za razvoj naše zajednice, ne samo kao turističke destinacije, već i kao destinacije visoke kvalitete za život naših sugrađana.

U ime domaćina govorio je član Uprave Plave Lagune Damir Mendica koji je ovom prilikom istaknuo;

- Od danas se Plava zastava vijori na sedam plaža u Umagu, što je potvrda našeg kontinuiranog zalaganja za očuvanje okoliša i visoke standarde kvalitete. Plava zastava simbolizira našu predanost očuvanju mora i okoliša, te smo iznimno ponosni što možemo pružiti čiste i sigurne plaže svim našim gostima, kako u Umagu, tako i u Poreču, gdje upravljamo s 11 plaža pod Plavom zastavom, rekao je Mendica.

Plava zastava je naziv projekta za očuvanje mora i obale koji obuhvaća plaže i marine, u Europi se provodi od 1987. godine, a u ostatku Svijeta od 2000. godine. Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš za zabavu, relaksaciju i rekreaciju. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno više od 50 zemalja svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Nagrada se dodjeljuje na razdoblje od godinu dana i treba se svake godine ponovno zaslužiti. U Umagu se Plava zastava vijori na slijedećim plažama; Kanova (kamp Park Umag), plaža Sipar (hotel Sipar), plaža Punta (hotel Umag), plaža Laguna (TN Stella Maris), plaža Katoro (TN Polynesia), plaža Coral (hotel Coral) i plaža Aurora (hotel Aurora).

- Svako priznanje dodatna je promidžba destinacije koja će sigurno sa sobom privući dodatan broj gostiju. Na nama je da i dalje brinemo o održivom razvoju turizma uz poseban naglasak za brigu o okolišu, rekao je direktor Turističke zajednice Umag Milovan Popović.

Prestižni simbol

Plaže i marine kojima je dodijeljena Plava zastava nude kvalitetne usluge, imaju čistu obalu, te su uredne i primjereno opremljene. Ovaj prestižni simbol dodjeljuje se isključivo onim plažama i marinama koje udovoljavaju zahtjevima koji se postavljaju prema određenim kriterijima, no ono što im je zajedničko je to da u svakom trenutku vode brigu o kakvoći mora i obale, edukaciji te informiranju javnosti o očuvanju okoliša. Svečanost su svojim nastupom uveličale balerine plesne škole Carlotta Grisi iz Umaga pod vodstvom Mirne Sporiš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter