europarlamentarka u labinu

Romana Jerković Kraljić (SDP): "Bauk ekstremnog nacionalizma kruži Hrvatskom i Europom"

| Autor: Branko Biočić
Romana Jerković i Katarina Filipović (Snimio Branko Biočić)

Romana Jerković i Katarina Filipović (Snimio Branko Biočić)


Europarlamentarka i kandidatkinja za novi saziv EU parlamentarka Romana Jerković Kraljić iz Rijeke (SDP), profesorica na Medicinskom fakultetu u Rijeci posjetila je Labin te se na gradskoj tržnici i ispred nje družila sa građanima. Dočekala ju je i predstavila predsjednica Gradske organizacije SDP-a Katarina Filipović koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila im na dolasku.

- Danas smo ovdje zbog druženja i otvorene komunikacije s građanima. Također dijelimo letke sa našim listama i programom i promo materijale. 

Sutra ćemo u medije dati naše liste i program vezan uz Mjesne odbore. 

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Ovim putem pozvala bih građane da izađu na izbore 9.lipnja i daju glas našim listama. SDP ima listu u svih sedam mjesnih odbora po prvi put u Labinu, tako da građani imaju opciju glasati za nove ljude. Isto tako, pozivam građane da izađu na izbore za Europski parlament i daju svoj glas za našu listu, a to je lista broj 22. Izađite na izbore i glasajte za slobodno i otvoreno društvo u kojem svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo i ravnopravnost, rekla je Filipović. Romana Jerković Kraljić je istaknula kako su ovi izbori za EU parlament jako važni jer bauk ekstremnog nacionalizma kruži Hrvatskom i Europom

- Mi smo danas svjedoci retrogradnih procesa, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, slabljenju demokracije i pravne države. Vidim da neki propituju prava za koje smo davno mislili da smo se izborili, to su temeljna ljudska prava i slobode na izbor. Protiv nazadnjaštva se ne možemo boriti sami i zato sam ja danas ovdje ispred liste broj 22 da građane zamolim da 9. lipnja izađu na izbore jer ukoliko izlaznost bude mala onda odluke i izbore ostavljamo nekom drugome. Mislim da smo moje kolege i ja, Biljana Borzan, Tonino Picula i Predrag Fred Matić, do sada u EU parlamentu pokazali kako se bori za hrvatske interese. Ja sam osobno radila na dvije važne teme, jedna je digitalizacija, nedavno je usvojen zakon o digitalnom novčaniku o kojem će se tek govoriti, radila sam puno i na zdravstvu i u borbi protiv raka.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Hrvatska je druga po smrtnosti od raka i trošimo paradoksalno najviše novca za tu problematiku, znači nešto debelo i suštinski ne valja. Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da od četiri milijarde eura koliko je EU odlučila usmjeriti za borbu protiv raka i kvalitete onkološke skrbi barem jedan dio tog novca dovedem u Hrvatsku. Željela bih se jako baviti radnom i socijalnom problematikom, koliko god EU ne ulazi u nacionalnu politiku i problematiku na tom području, ipak se neke stvari mijenjaju. U EU smo donijeli Zakon o minimalnim plaćama i Zakon o radnim uvjetima ja bih se željela u EU parlamentu boriti za dostojanstvene mirovine, mirovine od kojih se može pristojno živjeti. Ako smo mogli donijeti Zakon o minimalnim plaćama onda ne vidim zašto ne bi mogli donijeti i Zakon o minimalnim mirovinama. To će uz zdravstvo biti jedan od mojih prioriteta, rekla je Romana Jerković Kraljić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter