NOVA PERSPEKTIVA TURIZMA

FOTO & VIDEO / Još bogatija ponuda u Istri: Helikopterom u obilazak vinara, uljara i tartufara

| Autor: Doria Mohorović


U bogatoj turističkoj ponudi koje Istra nudi, od danas je gostima na raspolaganju još jedan doživljaj - obilazak istarskih vinarija helikopterom. Ovaj ekskluzivni projekt, nazvan Heli-Fly Istria, rezultat je suradnje Turističke zajednice Istarske županije i Vinarije Rossi iz Vižinade, Cantine Saints Hills iz Višnjana i Meneghetti Wine Hotel & Winery iz Bala, a jučer je pred mnoštvom uzvanika predstavljen u Vinariji Rossi u Bajkinima, gdje će helikopter biti stacioniran. Priliku iskusiti ovu novu turističku uslugu prvi su imali predstavnici medija, koji su svoje dojmove redom saželi u jednu riječ - "fantastično".

Nova perspektiva

Put helikopterom od Vinarije Rossi u Bajkinima do Vinarije Saint Hills u Višnjanu trajao je manje od pet minuta, pružajući izuzetan pogled na istarski krajolik, vinograde i more. Ova atraktivna, no skupa usluga koja će, kako je rečeno, činiti bitan element razvoja elitnog turizma na Poluotoku, prezentirana je prije no što je helikopter poletio u smjeru novotvorene višnjanske vinarije.

- Istra svake godine zaslužuje novu ponudu, a ovo je jedna od njih koja želi, u doslovnom smislu riječi, dostići visine. Iz jedne sasvim nove perspektive moći će se vidjeti istarski poluotok, unutrašnjost i priobalje, kao i doživjeti iskustva, po čemu smo i poznati.

Nakon Napa Valleya i Sonome, Istra je druga vinska regija koja će omogućiti degustaciju ne samo vina, već i ulja, ali i tartufa, poručio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, dodajući da je intencija kreirati cijelu mrežu atraktivnih iskustava u Istri. Cijene ove nove usluge, kako je rekao, kreću se od 500 do 1.500 eura, ovisno o paketu.

- Trenutno imamo tri heliodroma, u vinarijama i boutique hotelu, a do kraja godine ih očekujemo sveukupno najmanje deset. Ovo je novi produkt koji će posjetiteljima Istre ponuditi novi pogled na Istru, sugestivne i romantične prizore koji su mogući iz ptičje perspektive, nezaboravne doživljaje, luksuzne transfere za zahtjevnije goste i još mnogo dodatnih mogućnosti koje će našu regiju još jače definirati kao lifestyle destinaciju, "place to be" za istinske hedoniste, rekao je Ivošević.

Premium usluga

Kako je istaknuto, proizvod je osmišljen s ciljem da se ponudi premium usluga onim gostima koji traže više, koji su u turizmu navikli na nezaboravne doživljaje i koji si to mogu priuštiti. Usluga koja predviđa nekoliko različitih modela vožnje helikopterom bit će dostupna tijekom cijele sezone, odnosno do 31. listopada 2024. godine.

Ivošević je istaknuo i da je Istra već četiri godine partner Virtuosa, najveće asocijacije luksuznog turizma u svijetu te da će ovakvi domišljati događaji zasigurno privući turiste visoke platežne moći. Najčešće su to parovi koji su spremni potrošiti 40 do 60 tisuća dolara tijekom svog desetodnevnog putovanja.

U sklopu ovog projekta, nude se takozvani "destinacijski paketi" koji će s bazne točke kod Vinarije Rossi uključivati i posjete istarskim destinacijama kao što su Motovun, Buzet, Pula, Grožnjan, Rovinj, ali i posjet atrakcijama u drugim hrvatskim županijama. Uz to, u ponudi je i "Scenic experience - Sightseeing flight" usluga koji pruža mogućnost panoramskih letova u trajanju od 20 do 60 minuta tijekom kojih će se obilaziti živopisni krajolici, kulturne znamenitosti i srednjovjekovni gradići, obala i unutrašnjost.

Također, usluga će obuhvaćati i Airport shuttle service koji će nuditi mogućnost dolaska u Istru ili odlaska do brojnih obližnjih zračnih luka, primjerice do Trsta, Venecije, Trevisa, Rijeke, Zagreba, Zadra, Splita, Malog Lošinja.

Filip Rossi, jedan od vlasnika poznate istarske obiteljske vinarije Rossi, kazao je da ih veseli što je njihova naša vizionarska ideja realizirana, kao i činjenica da su utemeljitelji heliturizma u Istri.

- Prva smo vinarija u Hrvatskoj koja je na svom imanju, u Bajkinima, izgradila heliodrom i to je uz našu premium ponudu bio ključni razlog zbog kojeg smo dvije godine za redom dobili jedan od najprestižnijih globalnih evenata u auto industriji Legendary Moments by BMW. Zahvaljujući našem heliodromu gosti koji traže autentične destinacije, dozu luksuza i vrhunsku ponudu za čas su u Istri iz bilo kojeg grada u Europi i mogu uživati u ljepotama našeg poluotoka, rekao je Rossi.

- Nikad još nismo mogli pružiti svom gostu mogućnost da obiđe sve naše dislocirane vinograde u istom danu, u jednoj degustaciji. Došao je taj dan kad ćemo moći letjeti cijelom Istrom i obići sve naše najbolje lokacije, rekao je Rossi, koji s dvoje braće čini petu generaciju vinara u obitelj.

Povezati i Dalmaciju

Osim Rossija, i ostale vinarije na svojim imanjima raspolažu vlastitim heliodromom. Pa tako je zadovoljstvo što sudjeluje u projektu izrazio i Miroslav Plišo, vlasnik i direktor Stancije Meneghetti, koji je istaknuo da će ovaj projekt biti vrlo značajan u cilju da Istra postane što vidljivija na karti svijeta.

Još jedan od uključenih je i Ernest Tolj, vlasnik Cantine Saints Hills vinarije iz Višnjana i vinarije na Pelješcu koji je naglasio da je idući korak povezati najljepše dvije hrvatske destinacije - Dalmaciju i Istru.

Helikopter je u vlasništvu austrijske tvrtke Heli Salzkammergut iz Bad Ischla, a model koji će letjeti po Istri je Bell 206 Jet Ranger - jednomotorni laki višenamjenski helikopter s pet sjedala, američkog proizvođača Bell Helicopter Company, danas poznatog kao Bell Helicopter Textron.

Ovaj se helikopter može koristiti za transport materijala, za fotografske letove, obuku i druge radne letove te se u njega mogu udobno smjestiti četiri putnika. Kako se moglo čuti od predstavnika austrijske tvrtke Heli Salzkammergut, svoje helikopterske usluge pružaju i u Grčkoj, Austriji i Njemačkoj, a drago im je da sada imaju priliku letjeti i u Istri.

Miletić: Novi iskorak turističke ponude Istre

Povodom lansiranja novog turističkog proizvoda čestitku je uputio istarski župan Boris Miletić.

- Naša turistička zajednica, u suradnji s partnerima, još jednom čini iskorak po pitanju osmišljavanja inovativnih turističkih proizvoda i usluga. Upravo je to ključ uspjeha: uvijek težiti novim doživljajima i ponudama koji će Istru kao destinaciju učiniti još konkurentnijom i privlačnijom za odmor.

Projekt HeliFly Istria je i na tragu naše vizije o daljnjem razvoju turizma na Poluotoku kojeg vidimo u održivosti, podizanju kvalitete i privlačenju gostiju veće platežne moći jer smo kvantitetu, u smislu broja dolaska i noćenja gostiju, već odavno dostigli, poručio je župan Miletić uz zahvalu svim uključenima u ideju i realizaciju projekta.

Ferenac: Korak bliže elitnijem turizmu Vižinade

Okupljenima se obratio i Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.

- Usudio bih se reći da smo najvinarskija općina u Istri, imamo više od milijun trsova vinove loze, naši vinari redovito osvajaju nagrade, pa tako s nedavno održane Vinistre imamo čak dva šampionska vina.

Stoga nije čudo da u Vižinadi kreće jedan takav projekt koji će, ne samo našoj općini, već i cijeloj Istarskoj županiji donijeti dodatnu vrijednost u smislu razvijenijeg, elitnijeg turizma kojemu svi zajedno težimo, rekao je Ferenac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter