UPOZNAJTE NAŠE PRIČE

Fernetich Ladavac: Turizam pati od nedostatka radne snage, što ozbiljno ugrožava kvalitetu usluge

| Autor: Zvonimir Guzić
Obitelj Fernetich, vlasnici hotela San Rocco (Snimio Zvonimir Guzić)

Obitelj Fernetich, vlasnici hotela San Rocco (Snimio Zvonimir Guzić)


Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia uz podršku i sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta provodi projekt "Upoznajte naše priče" - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima.

Tim povodom šestero učenika iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule, koja je pridruženi partner na projektu, u pratnji dvoje profesora i stručne suradnice obišli su San Rocco Heritage Hotel u Brtonigli. Direktorica hotela Luana Fernetich Ladavac učenike je upoznala s osnovnim značajkama i posebnostima hotela, različitim hotelskim odjelima i zanimanjima te mogućnostima starta i razvoja unutar hotelijerstva.

- Turizam pati od nedostatka radne snage, što ozbiljno ugrožava kvalitetu usluge. Mali, autentični objekti kao što je naš, koji se oslanjaju na teritorij i lokalnu kulturu, trebaju domaću radnu snagu. Važno je uložiti sve napore u privlačenje mladih u sektor, ističući ljepotu i dinamičnost ovog posla.

Iako globalizacija neizbježno donosi dio strane radne snage, važno je osigurati da većina zaposlenih bude iz lokalne zajednice kako bi se osigurala održivost i daljnji razvoj malih boutique hotela, rekla je direktorica Fernetich Ladavac.

(Snimio Zvonimir Guzić)Učenici su imali priliku saznati sve o funkcioniranju hotela (Snimio Zvonimir Guzić)

Domaći kadar

U ime Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia, obilasku u Brtonigli nazočili su predsjednik Nenad Nizić i direktorica Antonia Urlić.

- Glavni cilj projekta "Upoznajte naše priče" je promocija zanimanja u turizmu i izuzetno nas veseli suradnja na projektu s obrazovnim institucijama. Otvorili smo vrata naših hotela prema motiviranim učenicima i studentima i želimo ih savjetima i primjerima dobre prakse i održivog turizma inspirirati i motivirati za start i razvoj karijere u turizmu, rekao je Nizić, koji je i sam vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu.

U ime domaćina, učenicima i profesorima kratko se obratio i vlasnik hotela San Rocco Tullio Fernetich.

- U ovakvom tipu hotela jako je bitna obiteljska komponenta i da većinu zaposlenih čini domaći kadar koji se puno lakše uklopi i prihvati tu obiteljsku atmosferu nego strani radnici. Drago mi je da ste došli i nadam se da ćete uživati u posjeti i steći određena znanja i iskustava iz obilaska našeg hotela, rekao je Fernetich.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli već drugu godinu za redom sudjeluje u ovom projektu.

(Snimio Zvonimir Guzić)Sve što ih je zanimalo, učenici su pitali iskusne turističke djelatnike (Snimio Zvonimir Guzić)

- Učenici u ovom jedinstvenom projektu dobivaju profesionalnu podršku u razvoju njihovih karijera, te se izravno informiraju o turističkoj djelatnosti u eminentnim hotelima i tako oblikuju svoje uže interese u struci.

Projektom se potiče proaktivnost kod mladih djelatnika te se prenosi važnost poruke poštovanja, komunikacije i ulaganja u ljudski kapital. Pruža se podrška strukovnom obrazovanju te se pomoću povratnih informacija promiče vrijednost angažiranosti mladih djelatnika na raznovrsne i kreativne načine.

Naša škola ima za cilj omogućavati programe za razvijanje kompetencija, učenje i napredak te osnažiti učenike da budu cijenjeni u svojoj struci. Ti se prioriteti ostvaruju putem stručnih edukacija, natjecanja u Hrvatskoj i svijetu, stjecanja međunarodnih certifikata iz poznavanja stranih jezika, sve uz uspješnu suradnju lokalne zajednice, škole i partnera.

Škola, kao Regionalni centar kompetentnosti, ima za cilj podržavati profesionalni i osobni razvoj učenika kroz modernizaciju strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te motivirati mlade turističke djelatnike za buduće obrazovanje i cjeloživotno učenje, rekle su nam Vedrana Brajković, profesorica engleskog jezika i Željka Kondić Dabo, stručna suradnica knjižničarka iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.

(Snimio Zvonimir Guzić)Učenice iz Pule obišle su San Rocco Heritage Hotel u Brtonigli (Snimio Zvonimir Guzić)

Na državnoj razini

Učenice su sa zanimanjem pratile obilazak ekskluzivnog zdanja, ne krijući oduševljenje viđenim. Interes za radom u turizmu postoji i vjerojatno će se po završetku školovanja pokušati zaposliti u okvirima struke, rekle su nam o svojim planovima srednjoškolke.

Kako nam je rekla direktorica udruge Antonia Urlić, projekt se provodi na državnoj razini, tako da imamo i škole iz unutrašnjosti Hrvatske uključene u posjete hotelima na moru, a isto tako i hotelijeri sa kontinenta sudjeluju u promociji zanimanja i stručnog usavršavanja učenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter