the telegraph

Ugledni britanski list oduševljen Poluotokom: Odaberite jedan grad i smjestite se. Sve ostalo je nadohvat ruke

| Autor: Glas Istre
(Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)

(Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)


"Jednostavno odaberite jedan grad i jedno odmaralište (ili vilu) i smjestite se na tjedan dana. Sve drugo je nadohvat ruke", piše Telegraph.

Kutak Hrvatske kojim je britanski Telegraph ostao oduševljen, Istra, ne prestaje privlačiti nove posjetitelje, prenosi N1.

Kako piše ugledni portal, nama dobropoznat poluotok usprkos moru turista odiše autentičnošću.

Pula

Iako Pula nije glavni grad Istre, njezin je najveći grad. S ovom veličinom dolazi određena veličanstvenost – mnogo toga se odnosi na antički svijet. Nije pretjerano tvrditi da je pulski rimski amfiteatar najveća takva građevina osim Koloseuma; arena od medenog kamena, impresivno čvrsta, građena od 27. godine prije Krista do 68. godine.

Još uvijek je u upotrebi, kao mjesto za koncerte (ovo ljeto će svirati Dua Lipa, Lenny Kravitz i Simple Minds). Ali pulska Arena nije usamljeni povijesni relikt. Augustov hram s korintskim stupovima, izgrađen u isto vrijeme i dalje ponosno stoji kao fokalna točka Trga Forum.

Pula je također ulaz u Brijunsko otočje, arhipelag od 14 čudesno netaknutih dijelova slagalice, koji je sada zaštićen kao nacionalni park – do kojeg se lako stiže 10-minutnom vožnjom trajektom iz Fažane. Najveći otok, Veliki Brijun, također se vezuje za rimsko doba. Vila iz prvog stoljeća prije Krista čeka iznad plaže u prekrasnom zaljevu Verige.

Jugozapad

S druge strane, Rovinj je jedan od hrvatskih jadranskih dragulja. Istaknuto venecijanskog naslijeđa (bio je dio venecijanskog trgovačkog carstva od 1283. do 1797.), do vrhunca u blijedom zvoniku crkve sv. Eufemije na brdu.

Oni koji traže još veću sofisticiranost možda će poželjeti pogledati (samo) u unutrašnjost, u Bale – gdje je velik broj vinograda, maslina, vinarija. Mnoga mjesta prodaju kutak raja i spajaju luksuz s autentičnim krajolikom. 

Sjeverozapad

Gornja polovica zapadne hrvatske istarske obale – iza točke gdje rijeka Pazinčica ulazi u Jadran u Limskom zaljevu nalik fjordu – nije ništa manje idilična od donje.

Poreč, najveći, još je jedan izbjeglica iz srednjovjekovne Venecije – toliko da, kao i Rovinj i Pula, nudi trajektnu uslugu do La Serenissime. Doista, mogli biste osjetiti da ste već u San Marcu, u labirintu ulica koje se rasprostiru oko Eufrazijeve bazilike iz šestog stoljeća, koja je na popisu UNESCO-a.

Dalje na sjeveru, Novigrad i Umag grle vodenu liniju u fotogeničnoj izmaglici. 

Istok

Ako ste unajmili automobil, istočna strana poluotoka nudi dobar razlog za istraživanje. Pazin, regionalna prijestolnica, u čvrstim utvrdama svog kaštela čak u 10. stoljeće – i gleda prema dolje, u klanac što ga stvaraju tokovi Pazinčice, kroz vapnenac koji je u podlozi grada. Dalje sjevernije, Buzet je poznat tartufima i originalnoj aktivnosti za cijelu obitelj – lovu na cijenjene "gljive od zlata."

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter