štit 24

FOTOGALERIJA / Na Kamenjaku se održava vojna vježba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Na Rtu Kamenjak, koji posljednjih desetak dana vrvi hrvatskim, američkim, slovenskim i francuskim vojnicima, danas je lansiran projektil novog raketnog sustava Mistral u sklopu tradicionalne međunarodne vojne vježbe "Štit 2024". Nakon što je jučer na tamošnjem vojnom poligonu ispaljena prva takva raketa, ponovno je meta ovim raketnim sustavom pogođena i danas.

General-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, istaknuo je da je cilj ove vježbe demonstracija sposobnosti i provedbe protuzračne obrane.

"U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integriranom bojištu, imperativ je besprijekorna i učinkovita protuzračna obrana. Najveća vrijednost ove vježbe je prije svega to što je ta vježba bila multinacionalna. Od iznimnog je to značaja kako bi se razvila i uvježbala interoperabilnost između različitih vojski koje su sudjelovale u vježbi. Ovdje, osim Oružanih snaga, sudjelovale su američka, poljska i slovenska vojska.

Ono što je bitno za istaknuti je da je ovo prva vježba gdje su Oružane snage lansirale raketu iz novonabavljenog sustava Mistral, rekao je Kundid, dodajući da je riječ o sustavu francuske proizvodnje. Objašnjavajući kako funkcionira Mistral, rekao je da se bitno ne razlikuje u odnosu na druge sustave. "On svojom kamerom zahvaća sam zrakoplov, njegovo zračenje, i na taj način se lansira prema zrakoplovu", kazao je general-pukovnik Kundid.

Prvi projektil jučer je pogodio satnik Josip Čulina, zapovjednik raketne bitnice u Pukovniji protuzračne obrane.

"Međunarodna vojna vježba "Štit 2024" specifična je jer smo proveli po prvi puta gađanje s novim raketnim sustavom Mistral s kojim se u ovom trenutku Republika Hrvatska oprema. Vidjeli smo direktan pogodak u metu, sam cilj je bio na izuzetno velikoj udaljenosti i vrlo se brzo kretao. Dakle, imamo zaključak da su naše posade izuzetno dobro uvježbane", rekao je Čulina. Objasnio je da se meta kreće brzinom od preko 200 metara u sekundi, a cilj je udaljen na otprilike pet do šest tisuća metara i ima veliku putnu brzinu.

Zbog vojne vježbe koja se održala na poligonu "119. brigade Hrvatske vojske", posljednjih desetak dana za javnost je bio zatvoren Rt Kamenjak. Riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, održava se već 29. godina zaredom, a u njoj je i ove godine na Kamenjaku snage odmjerilo 300 pripadnika Oružanih snaga RH i zemalja partnera, Slovenije, SAD-a i Poljske. Uz raketni sustav Mistral, oružani sustav protuzračne obrane kratkog dometa koji ispaljuje najnoviju generaciju projektila, demonstrirale su se i vježbe s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa.

Poručnica Helena Baričević, zapovjednica Drugog voda u topništvu u protuzračnoj obrani, istaknula je da su gađali iz topa 20 milimetara na radio vođene makete. "Jako sam zadovoljna i ponosna na svoju posadu, jer sve ono što smo vježbali pokazali smo u najboljem svjetlu i pokazali drugim pripadnicima vojske stranih zemalja kako se to radi, rekla je Baričević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter