Općina Medulin nastavlja suradnju sa Sigurnom kućom Istra

Jadranka Černjul: "Svako nasilje treba pravodobno prijaviti, kako bi se spriječilo daljnje nasilje"

| Autor: Jelena Milović
Jadranka Černjul (Snimio Duško Marušić Čiči)

Jadranka Černjul (Snimio Duško Marušić Čiči)


Sigurna kuća Istra i Općina Medulin nastavljaju suradnju - naime, danas su u medulinskoj Općini načelnik Ivan Kirac i voditeljica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul, potpisali još jedan ugovor o suradnji.

Njihova suradnja traje dugi niz godina, a svake godine Općina Medulin sudjeluje u sufinanciranju redovnog rada i provedbi programa Sigurna kuće Istra koja djeluje kao organizacija civilnog društva (udruga) koja pruža besplatnu pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog /partnerskog nasilja i njihovoj djeci. Svake se godine sredstva i povećavaju pa su protekle godine od strane općine osigurana u nešto malo manjem iznosu od četiri tisuće eura. Ove godine ona su povećana.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

"Za 2024. godinu taj je iznos sedam i pol tisuća eura te vjerujem da će vam on olakšati rad, ali i provedbu svih vaših programa", rekao je ovim prilikom načelnik Kirac.

Černjul se zahvalila Općini Medulin i istaknula je da je upravo ova općina jedna od rijetkih općina i gradova kod kojih nisu morali moliti sredstva, jer potrebe za pomoći postoje. "Cijene su, otkako je došao euro, išle gore. Sve je poskupjelo: hrana, režije i sve što je potrebno za rad Sigurne kuće. Nama, djelatnicama nisu plaće nikad bile na prvom mjestu, međutim sad smo na nekom minimalcu, a radimo vikendima, nedjeljama i praznicima. Ono što ste vi prepoznali, pokazali ste ovim povećanjem sufinanciranih sredstva za gotovo 50 posto", nije krila zahvalnost Černjul.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U želji da i dalje tako dobro surađuju, spomenula je u udrugu MedulinArt, koja već godinama podržava Sigurnu kuću, a kroz čije su aktivnosti skupljena i sredstva. "Svaki euro i cent će se itekako dobro potrošiti", istaknula je uoči potpisivanja ugovora voditeljica.

Načelnik je naglasio da će Općina Medulin uvijek biti na raspolaganju za pomoć te poželio da čim manje postoje potrebe za uslugama Sigurne kuće.

"Želja mi je da bude što manje nasilja nad ženama, nad djecom, ali općenito ikakvog nasilja. Činjenica je da ono postoji, ne treba ga skrivati, već svako nasilje treba pravodobno prijaviti, kako bi se spriječilo daljnje nasilje", zaključio je Kirac.

(Snimio Duško Marušić Čiči)Ivan Kirac (Snimio Duško Marušić Čiči)

O nasilju u okruženju koje ne pokazuje silazan trend voditeljica je izrazila zabrinutost, ali i potrebu da društvo u cijelosti čim više mora poraditi na tome.

Osim sufinanciranja putem ovog ugovora, Općina Medulin u potpunosti trenutno pokriva troškove vrtića jednog djeteta sa svog područja, a koje je korisnik Sigurne kuće. Ta sredstva idu iz redovnog socijalnog programa ove Općine te se Černjul zahvalila i na ovom vidu pomoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter