Na Današnji dan, godina je 2004.

Vremeplov Glasa Istre: Obračun s bespravnom gradnjom započinje u Istri

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Vremeplovom odlazimo 20 godina unatrag. Treći je dan mjeseca ožujka, godina 2004.. Naslovnica Glasa Istre donosi informacije o nedopuštenoj količini GMO-a u salami Mini Poli, koja je povučena iz prodaje. Uvezena GMO soja korištena je kao emulgator, a dobavljač je proizvođaču jamčio da soja nije genetski modificirana.

Naime, u salami je tada pronađeno više od 2,5 posto GM sastojka, što je maksimum koji dopušta korištena metoda. Proizvođač neće biti kažnjen jer je i sam prevaren, saznajemo iz članka. Osim toga, odmah su obavijestili trgovce da povuku proizvod s tržišta.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Protiv bespravne gradnje

U žiži javnosti tih je dana i privođenje šestorice za otmicu sina generala Zagorca. "Novicu Petrača tereti pokajnik?", stoji u naslovu, a naslovnica najavljuje i skori obračun s bespravnom gradnjom koji započinje upravo u Istri. U tekstu se navodi kako bi se pomoćnica aktualne resorne ministrice, Josipa Blažević-Perušić, trebala idućeg dana sastati u Medulinu s čelnicima istarskih gradova i općina na čijem je području problem bespravne gradnje najizraženiji. Početak uklanjanja bespravnih objekata ministrica Marina Matulović Dropulić najavila je čim se usvoji državni proračun, a na udaru bi prvi trebali biti oni koji su se godinama "oglušivali na sve što im je govoreno i predlagano." Koliko je u tom trenutku bespravna gradnja velik problem, ukazuju i brojke koje inspekcija godišnje evidentira; od tri do pet tisuća bespravno sagrađenih objekata, a na godinu ih se tada uklanjalo maksimalno njih dvjesto.

Na pulskom sudu održano je drugo ročište u procesu poništenja prodaje atraktivnog dijela brijunskog priobalja. "Presuda za Dragoneru sljedećeg ponedjeljka", najavljuje se u naslovu. Naime, zamjenik državnog odvjetnika Aleksandar Puh traži u tom trenutku poništenje prodaje četiri hektara zemljišta na Dragoneri. Općina Vodnjan 1999. godine sudskom je nagodbom prepustila zemljište Mati Matiću. Objava presude u ovom, za istarsko pravosuđe te javnu i političku scenu, zanimljivom slučaju, najavljena je za 8. ožujka.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Nepravomoćna presuda

U Puli je aktualna i donijeta nepravomoćna presuda prema kojom je utvrđeno da je sklopljen ugovor između Grada i Blueprinta o obavljanju poslova obračuna i naplate komunalne naknade iz 1997. godine koji nikad nije potpisan. Nepravomoćno dosuđenih 18 milijuna kuna prijeti ozbiljnim ugrožavanjem gradskog proračuna, a Grad za koji dan odlučuje hoće li se žaliti na tu presudu. Rubrika novosti donosi i članak o izostanku očitovanja od strane države, na odluke pojedinih gradova i općina koje su proglasile cjelogodišnju turističku sezonu. Naime, Vlada u tom trenutku čeka rješenje Ustavnog suda o radu trgovina nedjeljom i blagdanom. U Istarskoj županiji cjelogodišnju turističku sezonu proglasili su Pula, Umag, Novigrad, Poreč i Buzet te općine Kršan, Vižinada, Oprtalj i Kaštelir-Labinci.

U odvojenim napadima na šijitske Muslimane u Iraku i Pakistanu, gotovo je 200 mrtvih i više od 500 ranjenih Šijita. "U napadu na hodočasnike u Kerbali ubijeno je 85 osoba. Teroristi-samoubojice aktivirali su bombe u hramu Kadhimiya u Bagdadu, gdje je ubijeno najmanje 58 osoba. U Pakistanu su naoružani muškarci otvorili vatru na šijitske vjernike tijekom procesije pri čemu je ubijena najmanje 41 osoba", navodi se u članku. Italija je pogođena inflacijom, a Berlusconi je za rast cijena, između ostalog, optužio euro. U Gazi je ubijen "nezgodni" palestinski novinar Khalil al-Zebin, savjetnik za pitanja ljudskih prava palestinskog predsjednika Jasera Arafata. Nepoznati su ga napadači ubili ispred ureda. Pisao je protiv radikalnih palestinskih organizacija Hamas i Islamski džihad te kritizirao neefikasnu palestinsku samoupravu. Zalagao se za raspuštanje Mučenika al-Aqse, vojnog krila Arafatovog Fataha. U Rusiji je ubijen zamjenik gradonačelnika Novosibirska, Valerij Marjasov, zadužen za proces privatizacije u gradu. Ustrijeljen je u dizalu zgrade, a za njegovo su ubojstvo dužnosnici izjavili kako je "naručeno".

Otkrivena voda

U Puli je održan 45. aktiv školskih knjižničara Istre. Prisustvovalo mu je četrdesetak knjižničara osnovnih i srednjih škola IŽ. Poglavarstvo grada odobrilo je poskupljenje javnog gradskog prijevoza te se najavljuje poskupljenje od 50 posto. Pojedinačna vožnja u prvoj zoni promjenom cijene košta šest kuna, umjesto dotadašnjih četiri, a poskupjele su i sve ostale zone. "Cijene pretplatnih karata neće se mijenjati", najavljeno je u tom trenutku. Vijeće Mjesnog odbora Štinjan protiv je plinovoda na svom području. Nakon odbijanja Štinjana, aktualni pročelnik Davor Ravnić će s istim elaboratom i zemljovidima posjetiti Vijeće Mjesnog odbora Veli Vrh u kojem će se najviše govoriti o četvrtoj varijanti, prema kojoj bi plin "izašao" u Vallelungi.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

U Pazinu s gradilišta Đačkog doma Pazinskog kolegija stižu informacije o postavljanju armature za prvu ploču novog objekta, uz zgradu Biskupijskog sjemeništa. U Labinu je otvorena izložba rudarskih lampi, u povodu obilježavanja Dana Labinske republike u Narodnom muzeju. U Poreču su, pak, djelatnici Plinare Mario od svog poslodavca Maria Hrvatina dobili priznanje jer su sami razvozili "bombole" u starom stojadinu. Najavljena je gradnja vodovoda Markoci - Cere, koja bi trebala započeti te, 2004. godine, a iz Buzeta stiže priča o obitelji Zigante i njihovom uzgoju šampinjona, jedinom takvom na području sjeverne Istre.

U rubrici Tehnologija čitamo o funkcionalnom dizajnu i jednostavnom rukovanju, što su odlike novih fotoaparata. "Osim što nude sve veću kvalitetu za sve manju cijenu, novi digitalni fotoaparati mogu poslužiti i kao videokamere jer snimaju i zvuk", navodi se u članku. Da će s mobitelima za deset godina komunicirati četiri milijarde ljudi, barata se u tekstu s takvim brojkama, dok je četverogodišnja prognoza dvije milijarde korisnika.

Znanstvenici su dan prije u Washingtonu potvrdili da je na predjelu Marsa, kojeg istražuje NASA-in rover Opportunity, u prošlosti bilo tekuće vode. "Očito je da je ondje dugo vremena bilo more veliko otprilike kao Francuska", rekao je našem listu tada poznati višnjanski astronom Korado Korlević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter