Načelnik je zadovoljan kako se općina razvija

Općina Kaštelir-Labinci asfaltira ceste, a i modernizirat će javnu rasvjetu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Općina Kaštelir-Labinci)

(Foto: Općina Kaštelir-Labinci)


Projekti u općini Kaštelir-Labinci ostvaruju se punim intenzitetom, zadovoljan je načelnik Đulijano Petrović. Uskoro će svoja vrata otvoriti novouređeni prostor za dnevnu skrb dvanaest mališana jasličke dobi u bivšoj kući Djeda Mraza iznad postojeće jasličke grupe Dječjeg vrtića Radost u Kašteliru.

(Foto: Općina Kaštelir-Labinci)(Foto: Općina Kaštelir-Labinci)

Kroz nekoliko dana kreće i opremanje kaštelirske sale na Domu. Nabavit će se 150 stolica te komunikacijska oprema, razglas, video projektor i platno, sredstvima LAG-a unutar mjere »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«, za što je odobreno 29.924 eura.

Intenzivno se nastavlja i s infrastrukturnim projektima. Za desetak dana krenut će asfaltiranje ceste u naselju Krančići i Labinci, dionice duge 1,5 kilometara.

Dog friendly destinacija

Ujedno, Općina Kaštelir-Labinci priprema natječajnu dokumentaciju za dva projekta. Putem jednog će biti modernizirana javna rasvjeta kako bi se u tom segmentu ostvarila ušteda, budući da je održivost integralni dio priče koja se gradi u Kašteliru i Labincima kao zajednici i prepoznatljivoj turističkoj destinaciji. Drugi projekt podrazumijeva nastavak uređenja prostora za udruge.

Dodatno će se poboljšavati prometna infrastruktura. U planu je, najavio je načelnik, i asfaltiranje ceste između mjesta Barede i Labinci duljine jedan kilometar, ukupne vrijednosti investicije 420.000 eura. Radi se i na projektu parka za rekreaciju kućnih ljubimaca za što je izdvojeno pet tisuća eura. U Općini Kaštelir-Labinci žele biti prepoznatljivi kao dog friendly destinacija, pa je ovdje riječ o activity parku gdje će vlasnici moći dovesti svoje pse na igranje i rekreaciju u sigurnom i ograđenom okruženju ciljano prilagođenom baš psima.

- Naša turistička priča dobit će još jedno lijepo poglavlje kroz revitalizaciju mlina u zgradi pokraj Turističke zajednice. U tom turističkom segmentu iznimnu je prepoznatljivost stekla i naša Butiga, prodavaonica s ponudom domaćih delicija s kaštelirskog područja. Zahvaljujući Butigi te smo domaće proizvode učinili dostupnima cijelu godinu pa mnogi rado navraćaju u preuređenu zgradu bivše autobusne čekaonice gdje Butiga, nastala kroz suradnju Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis, sada oduševljava svojom ponudom. Butiga podržava lokalne OPG-ove i druge proizvođače, a s obzirom da smo i u Mreži najboljih turističkih sela svijeta prema UNWTO-u, iznimno je važno naglasiti da je Butiga produkt razvoja održivog turizma kakvom težimo. Ova prodavaonica ujedno je odličan primjer pozitivne prakse stavljanja općinskih nekretnina u funkciju zajednice, naglasio je općinski načelnik.

Kružni tok, groblje...

Lani je završen kružni tok, projekt u kojem je Općina sudjelovala sa 66.000 eura te dodatno nabavila i javnu rasvjetu. Također, uspješno su dovršeni radovi na Društvenom domu u naselju Rogovići, za što je izdvojeno 31.000 eura s PDV-om te dodatnih 13.000 eura za pripremne radove.

Realiziran je i projekt proširenja groblja u Kašteliru, proširenog za 57 novih mjesta, investicije vrijedne 45.000 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter