istra u saboru

Marin Lerotić: "Podravka suprotno obećanjima još uvijek nije započela gradnju otkupnog centra u Umagu!"

| Autor: Glas Istre
Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)

Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)


- Još 2021. godine počeli su se nazirati problemi u komunikacije između Podravke i istarskih poljoprivrednika. Do danas, od strane Podravke i njezinog sramotnog pristupa ništa se nije promijenilo. U međuvremenu predložio sam raspravu na Saborskom odboru za poljoprivredu o budućnosti proizvodnje istarskog pomidora na koji se Podravka unatoč pozivu da prisustvuju sjednice nije odazvala, odnosno nisu imali potrebu poslati svog predstavnika da odgovori na bitna pitanja, a koja se tiču budućnosti istarskog pomidora i suradnje Podravke s istarskim poljoprivrednicima, rekao je Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik, te dodao:

"Od 2021. godine do danas Podravka je zatvorila tvornicu za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine, a na mjestu tvornice planira se graditi hotel. Podravka, umjesto brige za poljoprivredu i poljoprivrednike očito ima neke druge planove. Također, Podravka je u dopisu saborskom odboru za poljoprivredu, osim hvalospjeva na svoj račun najavila i izgradnju otkupne stanice u Istri koja će, po njihovim riječima biti dovršena u proljeće 2024. godine.

Izgradnja otkupne stanice u Istri ne da nije dovršena, već nije ni započela, a proljeće kuca na vrata. Podravka je najavljivala kao primarni cilj znatan porast otkupa pomidora od istarskih proizvođača. Zatvaranje tvornice, a potom i nerealizirana izgradnja otkupne stanice u Umagu dovodi u pitanje vjerodostojnost tih najava i pokazuje jasnu nebrigu o poljoprivredi i poljoprivrednicima u Istri. Nevjerojatno je da jedno od najjačih hrvatskih poduzeća stavlja fokus na turizam, a ne na proizvodnju kao svoju primarnu djelatnost dok državu koja u vlasništvu Podravke sudjeluje s 25% također nije briga iako se ta ista država kune u važnost poljoprivrede i zaštitu interesa poljoprivrednika.

Zar će doista biti dovedena u pitanje proizvodnja određene poljoprivredne kulture u Istri? Istarski poljoprivrednici nisu zaslužili ovako sramotan tretman od strane Podravke.

S obzirom na sve navedeno moramo li se u bliskoj budućnosti zapitati i što će se događati sa Podravkinom tvornicom Mirna u Rovinju. Naime upravo prije nekoliko godina Podravka je provela istiskivanje malih dioničara iz svoje tvrtke Mirna d.d. Rovinj kako bi stekla 100% vlasništvo nad istom. Tvornica Mirna u Rovinju već nekoliko godina poslovala je s pozamašnim gubitkom i već se spominjala mogućnost i bojazan kako bi Podravka mogla prodati izuzetno vrijedne nekretnine u Rovinju i preseliti tvornicu na neku drugu lokaciju. Ne treba sumnjati, kao i na primjeru Umaga da bi se nova tvornica mogla graditi van granica Istarske županije. Stoga se postavlja logično pitanje, je li sljedeća na redu tvornica Mirna koja je osnovana daleke 1877. godine?

Takav scenarij od strane Podravke ne bi nas trebao iznenaditi s obzirom na sve viđeno do sada. Sve što se događa u proteklom razdoblju neodoljivo podsjeća na Umaški scenarij pa pozivam i Vladu da s obzirom na veliki udio u vlasništvu Podravke počne sudjelovati u procesima koji se događaju i pošalje jasnu poruku da im je stalo do zaštite istarske poljoprivrede i proizvodnje", ističe Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini