ZANIMLJIVA NAJAVA

Mladi lav IDS-a, koji je kandidat za Sabor, želi da se PROVJERAVAJU SVI DAROVI KOJE DOBIVAJU DUŽNOSNICI I DA SE PRATI GDJE I ZAŠTO PUTUJU

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Kao nastavak IDS-ovog predstavljanja ključnih točki predizbornog programa, o digitalizaciji i učinkovitoj javnoj upravi, danas su pred pulskim Fakultetom ekonomije i turizma govorili kandidat IDS-a na izborima Marin Lerotić i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno izvjestitelj Parlamenta za program Digitalna Europa.

Lerotić je naglasio da će se u okviru učinkovitije javne uprave zalagati za javno i transparentno objavljivanje svih primljenih poklona državnim dužnosnicima. Među ostalim, tražit će transparentan prikaz putovanja i vanjskih sastanaka, a jedan od prioriteta je i ukidanje nepotrebnih agencija i ureda.

- Meni je normalno da svaki građanin može kontrolirati što radi njegov načelnik, gradonačelnik, zastupnik ili vijećnik, da se svako kršenje propisa sankcionira i da jednim klikom mogu saznati na koji način se troši javni novac. Sve mi je to normalno jer živim u Puli, gradu gdje svi građani mogu sudjelovati u stvaranju proračuna, pa i digitalnim putem, i gdje se konstantno radi na približavanju rada gradske uprave građanima, istaknuo je Lerotić.

Podsjetio je da je pored e-poslovanja Pula uvela niz rješenja poput e-konzultacija ili e-upisa djece u dječje vrtiće, a građanima su na raspolaganju i web aplikacije e-Proračun i Pula na dlanu.

- To je put koji Hrvatska mora slijediti. Mi u Istri imamo znanje i iskustvo kad je u pitanju digitalizacija i to želimo podijeliti s ostatkom zemlje. Digitalizacija ubrzava i poboljšava sve usluge, otvara nove poslovne modele, potiče biznis i jača konkurentnost

cjelokupnog gospodarstva. Međutim, to podrazumijeva učinkovitu i efikasnu javnu upravu, a s te strane Hrvatska ima širok prostor za poboljšanje, naglasio je Lerotić. Smatra "da učinkovita javna

uprava ne smije postati još jedna politička parola, već realnost".

- U Saboru ću se zalagati i za potpunu javnost i transparentnost javnog sektora, automatizaciju svih javnih usluga namijenjenih građanima i gospodarstvu ulaganjem milijarde kuna godišnje u sljedeće četiri godine. Tražit ćemo uvođenje komunalne policije u nadležnosti lokalne samouprave, kontrolu i sprječavanje bespravne gradnje, te u tom smjeru i propisivanje drakonskih kazni te uvođenje najtežih slučajeva u kazneni zakon. Prioritet su i snažna kontrola i poštivanje komunalnih propisa, kao i efikasno pravosuđe kroz ubrzavanje rada sudova. Uvjeren sam da naše ključne programske smjernice mogu pomoći u vraćanju povjerenja naših sugrađana u sustav, istaknuo je Lerotić. Zaključio je da jačanje ovlasti lokalne samouprave vodi prema pravednom i sigurnom društvu.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego istaknuo je da je "Hrvatska prema najnovijem istraživanju po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju Europske unije, dok je Pula apsolutni šampion digitalizacije u Hrvatskoj".

- Istra je, dakle, i po tom pitanju ne korak, već deset koraka ispred ostatka Hrvatske, koja je kilometrima daleko od realizacije svog digitalnog potencijala - u javnoj upravi, školstvu, proizvodnji, općenito u poslovanju, rekao je Flego.

Istaknuo je da "Europa nudi konkretnu pomoć putem EU fondova te da se ta prilika ne smije još jednom propustiti".

- Imamo realne mogućnosti biti pri samom vrhu u ovome području, međutim mi smo opet na začelju. Program Digitalna Europa na raspolaganju ima više od 8 milijardi eura, a na nama je da povučemo što više sredstava. Zato je izuzetno važno to učiniti skupa s nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima. Također, važno je tko će biti u Saboru jer će u tom pogledu trebati donijeti niz konkretnih zakona, zaključio je Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter