seniori

Umažani treće životne dobi u Firenci "glumili" kulturnjake, gourmet influencere, blogere i fotoreportere

| Autor: Zvonimir Guzić
Sudionici s diplomama koje su im uručene u povodu završetka projekta

Sudionici s diplomama koje su im uručene u povodu završetka projekta


U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Umag predstavljeni su rezultati projekta Seniors in E(d)U, u sklopu programa Erasmus+, realiziranog sredinom prosinca prošle godine.

U suradnji s djelatnicama Učilišta Antonelom Frank Medica i Sanjom Benčić, polaznici programa prezentirali su stečeno znanje s edukativnog putovanja u Firenci. Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, koji omogućuje stjecanje novih znanja, iskustava i vještina svim generacijama, od vrtićke do starije dobi.

POU Umag jedino je učilište u Istri, nositelj akteditacije Erasmus+ u sklopu koje je i realiziran projekt Seniors in E(d)U koji predstavlja grupnu mobilnost polaznika Učilišta za treću životnu dob. Odaziv za projekt bio je više nego dobar. Naime, u Italiju je u prosincu otputovalo 20 polaznika prosječne starosne dobi od 72 godine.

Pozdrav iz FirencePozdrav iz Firence

Pripremne radionice

Antonela Frank Medica zahvalila je na dolasku dogradonačelnici Floriani Bassanese Radin, koja je aktivno sudjelovala u projektu i bila s grupom u Firenci, te Slaviši Šmalcu, gradskom pročelniku za opću upravu i društvene djelatnosti.

- Cilj samog projekta je međunarodna razmjena i jačanje lokalnih, ali i europskih tradicijskih vrijednosti sa sveučilištem partnerom iz Firence. Prije samog polaska za Italiju održali smo dvije pripremne radionice na kojima smo polaznike podijelili u četiri grupe: kulturnjaci, gourmet influenceri, blogeri i fotoreporteri, i svaka je dobila svoj zadatak. Osim što smo išli na najbolji mogući način predstaviti naš grad, regiju i naše podneblje, ciljano smo htjeli naučiti nešto novo o kraju koji smo posjetili, rekla je Antonela Frank Medica.

Antonela Frank Medica (Snimio: Zvonimir Guzić)Antonela Frank Medica (Snimio: Zvonimir Guzić)

Na red su došli i sami polaznici koji su preko voditelja grupa pokazali usvojena znanja na edukativnom putovanju.

U ime »kulturnjaka«, Rada Degrassi opisala uspješno obavljen grupni zadatak pronalaženja svih značajnijih kulturnih znamenitosti Firence, od Danteove kuće, do »Ponte Vecchio« jedinog od šest mostova Firence, koji nije srušen u Drugom svjetskom ratu.

Gourmet influencere predvodila je Silvana Marcan koja je predstavila tradicionalnu hranu od »primi piatti«, odnosno predjela, do »bistecce alla Fiorentina«, najpoznatijeg glavnog jela pokrajine Toskane. Blogeri su imali zadatak zabilježiti neka svoja iskustva i zapažanja s putovanja.

Iskusni paparazzi

Glavna blogerica Monika Vračar istaknula je vožnju vlakom od Trsta do Firence kao jedinstven događaj s mnogo anegdota. Eva Vrtovec na kraju je opisala zadatak fotografa, koji se svodio na snimanje grupe iz prikrajka. Sudeći po prezentiranim slikama, iskusnim paparazzima nije ništa promaknulo.

U sklopu kulturne razmjene i plesna sekcija »Zvjezdice 50 plus«, čiji članovi su bili sudionici ovog putovanja pod vodstvom Evelin Semeši, nastupila je u Teatro Afratellamento, gdje su plesom predstavili ne samo naš grad nego i cijelu našu istarsku regiju.

Na kraju večeri sudionici su dobili prigodne diplome za uspješno završen edukativni projekt, a najveći pljesak od svih 20 polaznika Seniors in E(d)U programa dobio je Bruno Lisjak kao jedini muškarac na cijelom putovanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter