dani meda u pazinu

FOTOGALERIJA / Lorena Šestan iz Gologorice osvojila šampionsku titulu za kestenov med

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Dani meda, dvodnevna međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup, postali su punoljetni. U osamnaestom izdanju otvoreni su u pazinskoj Školsko - gradskoj sportskoj dvorani.

Pored prodajno - izložbenog dijela, na kojem svoje pčelarske proizvode i pčelarsku opremu nudi više od osamdeset izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Slovačke, središnja pčelarska manifestacija u Istri značajna je i po svojim stručnim i edukativnim predavanjima.

S najvećim brojem bodova na 26. senzorskom ocjenjivanju meda, šampion je kestenov med Lorene Šestan iz OPG-a Pčelarstvo Šestan iz Gologorice, koja je dobila tri zlata - za kestenov, lipov i cvjetni med.

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

- Treba samo dobro raditi s pčelama, vrcati med kada je vrijeme za njegovo vrcanje, ne prerano. U tome je tajna vrhunskog meda, poručila je Lorena Šestan, koja se jedanaest godina bavi pčelarstvom. Ima 44 košnice, dio ljeti seli na pčelinju ispašu, na kesten u okolicu Karlovca.

Zaštićena tri proizvoda meda

Paralelno s degustacijom meda, razgledavala se i pčelarska oprema zbog koje su na Dane meda iz Poreča stigla braća Robert i Nikola Anić. Nikola je završio Srednju školu Mate Balote, poljoprivrednu, i upravo se počeo baviti pčelarstvom. Trenutno ima četrnaest košnica u Ladrovićima.

Manifestaciju koja slavi pčelarstvo, med i pčelinje proizvode službeno je otvorio predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin Tonči Ferenčić. Govoreći o značaju pčelarstva, poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić istaknuo je da je prošle godine u Hrvatskoj proizvedeno oko 8.300 tona meda, da se pčelarenjem bavi oko 9.200 registriranih pčelara te je evidentirano oko 450.300 pčelinjih zajednica. Na području Istarske županije evidentirano je 457 pčelara koji pčelare s 15.377 košnica.

- Važan je, a Ministarstvo poljoprivrede ga podupire, projekt nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda »Dokazana kvaliteta« u kojeg je uključeno osam sektora, a također je važno da je do danas ukupno 46 naziva proizvoda registriranih na razini EU-a, od toga su tri zaštićena proizvoda meda, Slavonski, Zagorski med i Goranski medun, koji su registrirani su na razini EU, dok su u postupku registracije na razini EU - Istarski med i Dalmatinski med, rekao je Bratulić.

U Istarskoj županiji, u ovom je mandatu, naglasio je dožupan Tulio Demetlika, pokrenut novi poticaj upravo za nabavu novih košnica čime se želi potaknuti razvoj pčelarstva, povećati broj košnica, ali i motivirati mlade da se počnu baviti tom djelatnošću.

Hrvatski pčelarski savez, rekao je uvodno njegov predsjednik Dražen Kocet, zahvalan je dosadašnjem predsjedniku pazinske pčelarske udruge Ranku Anđeliniju što je prije osamnaest godina postavio temelje jedne ovako lijepe manifestacije.

- Pazinska udruga jedna je od najjačih košnica u našem savezu i zahvaljujući ovakvim entuzijastima možemo se ponositi s tradicijom. Ove se godine navršava 70 godina utemeljenja Hrvatskog pčelarskog saveza, naglasio je Kocet.

Zasluge Udruge pčelara Lipa

Zadovoljstvo zbog uspješne medne priče i središnje pčelarske manifestacije u Istri izrazila je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić koja je obraćajući se članovima Udruge pčelara Lipa poručila da su prije 18 godina stvorili i nastavili odgajati manifestaciju za koju se vežu samo pozitivni pojmovi i emocije: med, zdravlje, edukacija, osvještavanje, zaštita okoliša...

- Svojim kontinuiranim edukativnim radom u školama i vrtićima odgojili ste i niz vrtićkih i školskih generacija, pčelare, ali i javnost koja jedva čeka Dane meda, poručila je Jašić te svoj govor završila riječima: »Neka nam žive pčele! Neka nam živi život!«

Dane meda organizira Udruga pčelara »Lipa« Pazin. Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, a suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport. Prvog dana dvodnevne manifestacije u poslijepodnevnim satima upriličena je svečana dodjela priznanja za najbolje ocijenjene vrste meda i najbolje ocijenjene dječje radove koji su pristigli na likovno-literarni natječaj koji je među istarskim osnovnim školama provela pazinska OŠ Vladimira Nazora. Mogla se razgledati izložba dječjih radova Dječjeg vrtića Olga Ban iz Pazina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter