bogata rudarska i revolucionarna povijest

Grad Labin za Dan grada dobiva Spomenik rudaru borcu s četiri velika rudarska željezna čekića

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Nekadašnja skupština Općine Labin još je davne 1980. godine objavila javni urbanističko-arhitektonski natječaj za izgradnju spomenika u središtu Labina koji bi podsjećao na bogatu rudarsku i revolucionarnu povijest grada i cijele Labinštine.

Na natječaju je pobijedio zajednički projekt labinskog kipara i slikara Quintina Bassania, koji je u međuvremenu preminuo, i rovinjskog arhitekta Berislava Iskre.

Povratak u prošlost

Ovo monumentalno zdanje nazvano Spomenik rudaru borcu s četiri velika rudarska željezna čekića od korten čelika čiji se dekorativni korozivni sloj ne mijenja, ubrzo je izgrađeno, ali uređenje spomen-prostora tek se sada, nakon više od 40 godina, privodi kraju. Kada radovi budu gotovi, taj bi prostor trebao postati novo urbano središte na kojem će se održavati razne manifestacije.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Foto: Grad Labin)

Jedan od živućih autora arhitekt Berislav Iskra smatra da je riječ o jako zanimljivom prostoru koji simbolički podsjeća na labinsku povijest i rudarsku prošlost

- Ovaj spomenik vraća nas u prošlost, u rudarski život, način kako se kopao ugljen. Zanimljiv je i ovaj okoliš s granitnim kockama, istarskim kamenom tipa Plavi Kanfanar i bijelim betonom, koji su u simbiozi. Važno je naglasiti da će cijeli prostor služiti za održavanje raznih priredbi i manifestacija, ali i okupljanje i druženje, rekao je Iskra.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić zadovoljan je što se radovi privode kraju. Prostor će svečano biti inauguriran sredinom kolovoza prilikom obilježavanja Dana grada.

- Imali smo hrabrosti i snage da kroz odluke Gradskog vijeća i u suradnji s jednim od autora, Berislavom Iskrenom, krenemo u realizaciju ovoga projekta i u proračunu osiguramo novac.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)Valter Glavičić (Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Stoga sam jako sretan što ovaj projekt privodimo kraju i svrsi. Arhitektonski je gotov, još se uređuje okoliš, a rasvjeta po projektu Deana Skire bit će postavljena kada iz EU fonda osiguramo još 150 tisuća eura, što vjerujem da će se uskoro dogoditi. Kada sve bude gotovo, ovaj će prostor služiti za održavanje raznih manifestacija i druženje građana pa vjerujem da će se pokazati kao pun pogodak, rekao je Glavičić.

Tijekom tri proračunske godine za ovu je fazu utrošeno 800 tisuća eura za građevinske i zemljane radove, postavljanje granitnih kocki i stepeništa, a predstoji još hortikulturno uređenje, koje će koštati 60 tisuća eura, te dekorativna rasvjeta u podnožju spomenika, vrijedna 150 tisuća eura.

Zelene površine

Spomenik se neće zvati Spomenik rudaru borcu, kako se već uvriježilo, nego Spomen-prostor rudaru. Osim rudarskih čekića, silazak u suteren simbolizira silazak ispod zemlje. Skalinade na sjevernoj i južnoj strani ujedno su dva gledališta na koja stane stotinjak ljudi, a centralni dio je pozornica. Postavljanjem paravana ispod čekića mogu se dobiti dvije odijeljene pozornice na kojima se istovremeno mogu odvijati predstave.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)Berislav Iskra (Arhiva Glasa Istre)

Do svečanog otvaranja 17. kolovoza bit će postavljena rasvjeta koju je projektirao Skira Architectural Lighting Pule te će biti produžene i popločane dvije travnate trake između betinskih zidića kako bi se postigla komunikacija sa šetnicom uz kanal Krapanskog potoka.

Planirana je i sadnja još nekoliko stabala te izgradnja prijemnog paviljona s ugostiteljskim i zabavnim sadržajima za djecu. Travnate površine ići će uz Ulicu Zelenice i Istarsku ulicu, a na zelene površine unutar spomenika bit će posađene tise koje će se nisko šišati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter