Ivan Tanković Kićo

Jedan od najstarijih umjetnika u Istri: Slikao u Parizu, ali u srcu njegove inspiracije je Punta Corrente

| Autor: Doria Mohorović
Životna mu se filozofija odražava kroz tri ključne riječi "sport, umjetnost, ljubav" - Ivan Tanković Kićo (Snimio Milivoj Mijošek)

Životna mu se filozofija odražava kroz tri ključne riječi "sport, umjetnost, ljubav" - Ivan Tanković Kićo (Snimio Milivoj Mijošek)


U pravom blagdanskom duhu, Ivan Tanković Kićo, 87-godišnji umjetnik iz Rovinja, odlučio je darovati redakciji Glasa Istre svoje dvije autorske slike. Jedna od dvije slike koje krase našu redakciju, prikazuje idilični Rakov potok kod Pazina, dok druga oživljava rovinjsku agavu, koja raste uz zgradu rovinjske policije.

(Snimio Milivoj Mijošek)Brojni su motivi koje slika - od pejsaža do portreta (Snimio Milivoj Mijošek)


Tom nam je prilikom Kićo, jedan od najstarijih istarskih amaterskih umjetnika, otvorio vrata svoga doma i pokazao brojne umjetničke uratke, kao i pregršt zahvalnica i priznanja koje krase zidove njegovog stana. Jedan po jedan, pažljivo je izvlačio svoje radove i pričao kako su oni nastali.

Od Amerike do Australije

Ovaj vremešni slikar, koju je većinu života radio kao soboslikar i dekorator, a ima iskustva i kao ugostitelj, i dalje neumorno stvara svoja remek-djela. Član je i hrvatskog Sabora za umjetnost. U Rovinju, ali i šire, poznat je po svojoj nesebičnoj gesti darivanja svojih slika, koje su pronašle domove u školama, bolnicama te drugim ustanovama u Istri, ali i šire. Otkriva nam da je do sada poklonio stotinjak svojih slika, a ponosno ističe kako se one nalaze i u ambasadama u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

(Snimio Milivoj Mijošek)Slikar Kićo poznat je po nesebičnoj gesti darivanja svojih slika (Snimio Milivoj Mijošek)

Njegova umjetnička karijera prožeta je raznolikošću motiva, od rovinjskih pejzaža i simbola grada, do portreta i prirodnih ljepota Istre. U srcu njegove inspiracije leži Punta Corrente, a često crta i prema slikama od prije nekoliko stotina godina. Ili, pak, onima koje pronađe u novinama koje čita svakog jutra. Redovito sudjeluje na umjetničkim događanjima poput rovinjske Grisije i baljanske likovne kolonije Castrum Vallis, te izlaže na skupnim i samostalnim izložbama diljem regije. Posljednja izložba pod nazivom "Priroda u mojim očima" u Zajednici Talijana "Pino Budicin" Rovinj održana je ovog svibnja i lipnja.

Uz osmijeh na licu, Kićo nam otkriva da su njegove slike pronašle put do mnogih ljubitelja umjetnosti od Amerike do Australije, te da često radi i po narudžbi. Njegov talent i posvećenost umjetnosti očituju se u stilu pointilizma, koristeći tehniku tuša i crne olovke, dok se na nekim radovima može vidjeti i ulje na platnu. Velika podrška u njegovom kreativnom izražavanju od mladih su mu dana bili Antonio Macchi, koji ga je uputio u dekoraciju i Bruno Macarelli, njegov nastavnik likovne umjetnosti.

Sport, umjetnost, ljubav

Slikar Kićo, koji je još u djetinjstvu dobio nadimak prema junaku iz stripa Vladimira Delača, a po kojem ga, kažu, poznaju svi, na koncu se za slikanje u potpunosti odlučio nakon što se umirovio, iako je njegov talent prepoznat još u djetinjstvu. Prije toga, zbog posla i obiteljskih obaveza slikanje je potisnuo, no posljednjih je 17 godina, kaže, napravio četiri stotina slika. Trenutno na platnu crta ribu lav, što je izazovan pothvat, no znao je da ju mora naslikati čim ju je ugledao u novinama.

(Snimio Milivoj Mijošek)Rovinjski umjetnik darovao je i dvije svoje slike Glasu Istre - na fotografiji s našom novinarkom Doriom Mohorović (Snimio Milivoj Mijošek)

Životna mu se filozofija odražava kroz tri ključne riječi "sport, umjetnost, ljubav", A upravo će zbog tog sportskog aspekta, Kićo sa zadovoljstvom sugovornicima kazati da, uz nekoliko ikona sportske scene, gotovo svi hrvatski nogometaši imaju njegove slike, počevši od Luke Modrića. Unatoč izazovima života, poput nedavnog infarkta, Kićo, živuća legenda rovinjske umjetničke scene, ne odustaje od svoje strasti prema slikarstvu. Za neke slike koje crta u stilu pointilizma, odnosno malim točkama, izdvaja i po dva mjeseca, a svakodnevno crta bar dva sata. Prošlih bi godina, prisjeća se, izgubio pojam o vremenu pa bi crtao do 4 sata ujutro.

Brojni su motivi koje slika - od pejsaža do portretaBrojni su motivi koje slika - od pejsaža do portreta

I o njegovu bi se životu mogao napisati poduži roman. S devetnaest godina završio je u logoru, a potom je, trbuhom za kruhom, krenuo u Francusku. Ondje je, kao mladić provodio dane slikajući na francuskim trgovima i ulicama Pariza, a usto je konobario, a potom otvorio i jednu od prvih pizzeria u Parizu. Ondje je izradio brojne portrete slavnih osoba, između ostalog nacrtao je Brigitte Bardot 1963. godine. A među brojnim krajolicima, maslinama i istarskim životinjama, uočili smo i portrete Lepe Brene i Slobodana Živojinovića.

Svoje umjetničko bogatstvo, kojeg će nastaviti stvarati dok ga zdravlje služi, planira prepustiti svojim unucima, no zasigurno će nastaviti i s praksom darivanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter