sporan prolaz u labinu

Sudske (ne)logičnosti: Umjesto putem iza kuće susjedu dana služnost puta kroz - dvorište

| Autor: Branko BIOČIĆ
Put koji koristi susjed na Rajkovićevoj parceli (Snimio Branko Biočić)

Put koji koristi susjed na Rajkovićevoj parceli (Snimio Branko Biočić)


Ima li i u drugim dijelovima Hrvatske i Istre ovakvih ili sličnih slučajeva, ne znam, no u kratko vrijeme imao sam priliku izvještavati o slučajevima na Labinštini, koji su na prvi pogled slični, ali u biti jako različiti.

Otišao sam na lice mjesta na poziv Robertina Rajkovića iz dijela Labina Stare Kature da bih se uvjerio o čemu se radi i ostao neugodno iznenađen. Kako su mi pojasnili supružnici Hedi i Robertino Rajković, naslijedili su nekretninu, dvojna kuća, od njezina ujaka, protiv kojeg već 11 godina susjedi vode sudske sporove oko prava prolaza kroz dvorište kuće, odnosno ispred ulaza u kuću.

Ono što nisam ni ja do sada znao, a vjerujem ni mnogi čitatelji, jest što znači pravo služnosti prolaza ili kolni put. Mnogi često miješaju taj termin, izraz, misle kuda se nekad prolazilo stokom, odnosno zaprežnim kolima, da je to sada kolnik kojim je omogućen prolaz motornim vozilima, traktorom sa prikolicama i ostalom mehanizacijom. Robertino nam pojašnjava problem.

Put kojim bi se po mišljenju Robertina trebao koristiti susjed (Snimio Branko Biočić)Put kojim bi se po mišljenju Robertina trebao koristiti susjed (Snimio Branko Biočić)

Traže pomoć

- Taj kolni put definiran je širinom 2,15-2,20 metara i nije zadovoljavajući uvjet za dobivanje građevinske dozvole. Koja je svrha sudske odluke na pravo služnosti spomenutog kolnog puta, ako tužitelj ne smije prolaziti mehanizacijom širom od 2,20 metara, a ta je širina manja od traktorske prikolice i ostale mehanizacije koju on koristi.

Ukazujem na nelogičnost našeg pravosuđa, jer mi kao supružnici ustupamo put u istom dvorištu, ali iza kuće, širine barem 3,5 metara i koji ima sve uvjete da ga Grad Labin legalizira, a još uvijek se vodi kao nerazvrstana cesta. Po Zakonu iz 2011. godine, to je jedina cesta koja je vidljiva na orto snimci nadležnog Ministarstva.

To je cesta koja se redovito upotrebljava, kao spoj Ripende i Katuri. Međutim, Sud ne želi ili neće prihvatiti, ne kao alternativnu, nego kao logičan izlaz iz dvorišta tužitelja sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom, kombajnom, traktorom s prikolicom i priključcima, koji mu je ujedno i najbliži i jedini put do svojih pašnjaka i oranica te ga desetljećima koristi.

A što je najgore u tim sudskim sporovima, revizija na presudu koju je trebala otpraviti sutkinja općinskog suda u Labinu na Vrhovni sud u Zagreb, ležala je u nekoj ladici labinskog suda od 10. svibnja 2019. godine do nedavno, nakon požurnica i osobnog upita odvjetnika. Apsurdno je da su ti procesi nadmašili i vrijednost spornog puta, a u samom smislu tih procesa i svrha je upitna, sve miriše na korupciju unutar sistema, jer pravo, logika i zdrav razum ovdje nisu upotrijebljeni, što su nam i potvrdili odvjetnici koji nas zastupaju.

Robertino Rajković pokazuje sporan dio služnosti puta (Snimio Branko Biočić)Robertino Rajković pokazuje sporan dio služnosti puta (Snimio Branko Biočić)

Spremni smo o toj temi stati i ispred TV kamera, a tražit ćemo i pomoć u Ministarstvu pravosuđa, govori ogorčeno Robertino.

Riječ zakona

Da bi bilo čitateljima jasnije o ovakvim slučajevima, citirao nam je stavke Zakona koji kaže: "Nužni prolaz ne može Sud osnivati preko nekretnine ako ista predstavlja ograđena kućna dvorišta. Služnost je teret koji opterećuje poslužno dobro pa ga radi navedenog treba izvršavati na način koji najmanje opterećuje to poslužno dobro".

Trasu koja se vidi na slici obilježio je stalni sudski vještak, na temelju presude koja je postala pravomoćna u 2019. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter