Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu od 24. do 26. studenog

ISTRAVIRGIN predstavlja vrhunske chefove i istarske maslinare

| Autor: Promo


Vodnjan će po 17. put biti domaćin Dana mladog maslinovog ulja, prestižnog regionalnog maslinarskog festivala koji i ove godine otkriva svijet jedne od najnagrađivanijih maslinarskih regija. Uz nezaobilazne susrete maslinara, uljara, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u tekuće »zeleno zlato« – jedan od najsnažnijih simbola Istre, ISTRAVIRGIN će od 24. do 26. studenoga biti mjesto na kojemu će maslinari premijerno predstaviti mlada ulja te prikazati njihovu primjenu na masterclassovima u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu.

Maria Paola G (Foto: ISTRAVIRGIN)Maria Paola Gabusi (Foto: ISTRAVIRGIN)

Posjetitelje očekuje bogat program, od prezentacije i kušanja ulja nakon netom završene berbe te mogućnosti kupnje, do predavanja stručnjaka o procesu proizvodnje ulja i vrhunske gastronomske ponude. Tako će prvoga dana festivala poznata talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje Maria Paola Gabusi, koja organizira i vodi brojne panele i natjecanja poput Leone d’Oro, održati vođenu degustaciju zajedno s Karolinom Brkić Bubola, znanstvenicom s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Matia Barculli (Foto: ISTRAVIRGIN)Matia Barculli (Foto: ISTRAVIRGIN)

Uz njih će u Vodnjanu biti i Matia Barculli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico, te direktor EQOO Club-a Emiliano Biagi koji će novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati kako vrhunsko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu. Posjetitelje očekuje i Masterclass chefa Denija Srdoča, vrhunskog chefa restorana Nebo s Michelinovom zvjezdicom, i kreativnog chefa konobe Zijavica Stivena Vunića te Gastro Show sa chef-patronicom popularnog restorana Vodnjanka Svjetlanom Celijom, poznatom promotoricom istarske kuhinje.

Deni Srdoč (Foto: ISTRAVIRGIN)Deni Srdoč (Foto: ISTRAVIRGIN)

Drugi dan Istravirgina donosi Gastro Show s meštrom Gracijanom Jurmanom iz konobe Bukaleta u Betigi popraćen Masterclassom Hrvoja Kroflina, chefa restorana ManO2 koji je ove godine proglašen najboljim restoranom godine, čarobnice po pitanju slastica Tee Mamut te vrhunske chefice Svjetlane Celije. Na festivalu će gostovati i jedan od najboljih hrvatskih kuhara te promotor odlične gastronomije Mate Janković, koji će održati Masterclass i posjetitelje uvesti u čaroliju svojih kulinarskih trikova. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na degustaciji vrhunskog maslinovog ulja te prisustvovati nizu edukativnih predavanja i prezentacija kod znanstvenika i zaljubljenika u masline Srećka Grossa i voditeljice legendarnog restorana Plavi podrum, sommelierke Daniele Kramarić, koja će predavati na temu Kako pravilno prezentirati i prodavati ulja u restoranu.

Filip Pleteš (Foto: ISTRAVIRGIN)Filip Pleteš (Foto: ISTRAVIRGIN)

Trećega dana festivala posjetitelje očekuje još jedan Gastro Show nakon kojeg slijedi Masterclass najprepoznatljivijeg barmena iz Hrvatske i regije Filipa Pleteša, kao i Masterclass by TAMAN čokolade koji će omogućiti uživanje u autentičnim i jedinstvenim okusima čokolade uz osnivače Stiva Kahlinu i Sanju Vladović, kao i degustaciju raznih vrsta maslinovog ulja.

Stiv Kahlina (Foto: ISTRAVIRGIN)Stiv Kahlina (Foto: ISTRAVIRGIN)

U fokusu Dana mladog maslinovog ulja tako će se ponovno naći istarski maslinari i uljari, koji već dugo potvrđuju svoj zlatni status ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svjetskoj razini. Za njih su organizatori manifestacije osigurali ambijent za poslovne susrete, što ISTRAVIRGIN čini odličnom prilikom za nova poslovna partnerstva i promociju proizvoda istarskih maslinara. Stoga, bilo da ste maslinar, stručnjak za maslinova ulja, gurman ili zaljubljenik u vrhunska maslinova ulja, planirajte zadnji vikend u studenom za dolazak u Vodnjan, budite dio ovog jedinstvenog događanja te istražite svijet maslinarstva i maslinovog ulja.

(Foto: ISTRAVIRGIN)(Foto: ISTRAVIRGIN)

IZDVAJAMO IZ PROGRAMA:

PETAK, 24.11.
KONFERENCIJA

  • 11:00 "Maslinarstvo i maslinova ulja Istre", dr.sc. Karolina Brkić Bubola i dr.sc. Marin Krapac, Institut za poljoprivredu i turizam
  • 12:00 Vođena degustacija, Moderator Maria Paola Gabusi
  • 14:30 Okrugli stol maslinara i stručnjaka, Moderatori: dr.sc. Karolina Brkić Bubola i Hrvoje Petrić
  • 16:00 SVEČANO OTVORENJE ISTRAVIRGIN 2023
  • GASTRO SHOW od 11:00 do 21:00
  • 11:00 "Voćnost rosinjole u bumbarskoj kužini: Vodnjanka by Svjetlana Celija"
  • 17:00 "Okusi i mirisi starinske bumbarske kužine", Casa Rustica Stancija Guran by Sandra
  • Božac
  • 18:00 "Torta sa mladim maslinovim uljem by Svjetlana Celija" MASTERCLASS, uz rezervacije na www.dmmu.hr ili na Info pultu
  • 18:30 Masterclass »Mogućnosti i izazovi upotrebe maslinovog ulja kod pripreme ribe« by Stiven Vunić, Restoran Zijavica, Mošćenička Draga

(Foto: ISTRAVIRGIN)(Foto: ISTRAVIRGIN)

SUBOTA, 25.11.

GASTRO SHOW od 11:00 do 21:00

  • 11:00 »Voćnost buže u bumbarskoj kužini, Konoba Bukaleta by Gracijano Jurman i i gost
  • Melkior Bašić«
  • 13:00 »Intenzivna voćnost žižolere i Udruga uzgajivača istarskog magarca«Istrijanski tovar«
  • 16:00 »Autohtono i zaštićeno; maslina i češnjak by Udruga proizvođača istarskog češnjaka«
  • 18:00 "Intenzivna voćnost istarske bjelica za toč junećeg grilla" MASTERCLASS, uz rezervacije na www.dmmu.hr ili na Info pultu
  • 11:00 Masterclass "Maslinovo ulje kao sastavni dio deserta" by Tea Mamut, Oš Kolač
  • 16:00 Masterclass "Uparivanje najboljih lokalnih sastojaka u gastronomiji - Old Pilots gin i maslinovo ulje" by Filip Pleteš, Old Pilots
  • 18:00 Masterclass "Vodnjanska priča o jeseni" by Svjetlana Celija, Restoran Vodnjanka, Zagreb i Vodnjan

(Foto: ISTRAVIRGIN)(Foto: ISTRAVIRGIN)

NEDJELJA 26.11. UNESCO
Svjetski dan masline

GASTRO SHOW od 11:00 do 20:00

  • 12:00 »Pljukanci s pršutom, Stancija Buršić, Darinka Buršić«
  • 14:00 COOKING SHOW BY Mate Janković, SOL
  • 17:00 "Intenzivna voćnost: istarska bjelica za toč junećeg grilla (picanha steak)"  MASTERCLASS, uz rezervacije na www.dmmu.hr ili na Info pultu
  • 11:00 Masterclass »Sljubljivanje mladog maslinovog ulja s čokoladom« by Sanja Vladović i Stiv Kahlina, TAMAN čokolade
  • 16:00 Masterclass »Maslinovo ulje obožava meso« by Hrvoje Kroflin, ManO2

(Foto: ISTRAVIRGIN)(Foto: ISTRAVIRGIN)

SUORGANIZATORI POKROVITELJI

OIL BAR NON STOP DEGUSTACIJE MASLINOVOG ULJA (subota i nedjelja)

Vođene degustacije:

  • 11:00 Istarske autohtone sorte
  • 12:00 Filtrirano & nefiltrirano
  • 13:00 Blago, srednje & intenzivno

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter