ISTRAVIRGIN POST FESTUM

Vrijedni istarski maslinari u Vodnjanu predstavili maslinova ulja za svjetsko zlato

Manifestacija je iznjedrila ideju, koju struka zdušno ponavlja, da ekstra djevičansko maslinovo ulje nije začin, nego osnovna namirnica na kojoj se temelji tradicionalna mediteranska, ali i suvremena svjetska kuhinja. Vodeća imena domaće gastro scene premijerno su predstavila 30-ak različitih recepata koristeći maslinova ulja izlagača i pripremila više od 4.000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ  
Istravirgin

Istravirgin


Nije bura ni raspuhala miris samljevenih ulika u Vodnjanu, a već su se prva ekstra djevičanska maslinova ulja našla pred štovateljima zelenog tekućeg zlata Istre. Tko je htio vidjeti što su vrijedni istarski maslinari uspjeli izvući iz agrotehnički izrazito izazovne i strahovito sušne godine, morao se posljednjeg vikenda u studenom naći na 16. danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, koji su se ove godine održali pod novim imenom - Istravirgin. I vidjeli su čudo: Ulja izvrsne kakvoće, vrlo snažnog karaktera, izrazito voćna, gorka i pikantna.

IstravirginIstravirgin

Novo festivalsko ruho

Istravirgin - Dani mladog maslinovog ulja u organizaciji Grada Vodnjan-Dignano vratili su se nakon dvije epidemijske godine i donijeli niz noviteta. Osim novog imena i vizuala festivala duge tradicije, kao dio rebrendinga kojeg potpisuje Igor Arih, poznati ljubljanski dizajner rođen u Vodnjanu, tu je i nova lokacija festivala. DMMU je konačno izašao iz skučenog šatora i smjestio se u napuštenu, ali impresivnu staru školu, bivšu tvornicu obuće, koja je u kratko vrijeme uređena da bi osvojila srca izlagača i posjetitelja. Reakcije na novi imidž i novi dom manifestacije bile su odlične. Izlagači, stručna javnost i publika složni su da su 16. dani mladog maslinovog ulja najbolji do sada i da takvi osvježeni igraju važnu utakmicu u promociji brendova i u pozicioniranju Istre kao moćne maslinarske regije.

IstravirginIstravirgin

To i je smisao svega - da se u središte pažnje stave upravo istarski proizvođači maslinovog ulja. A stara škola, za čiju je prodaju upravo u tijeku dražba i za koju se Grad Vodnjan-Dignano nadmeće kako bi je spasio od propasti i iskoristio njene potencijale, ima prostora da ih ugosti sve! Tako je i od 25. do 27. studenog u njoj bilo izloženo oko 200 probranih ulja 60-ak istarskih maslinara! Atraktivnim prostorima razmiljele su se tisuće posjetitelja iz Hrvatske, Italije i Slovenije (procjena je od 12 do 15 tisuća kroz tri dana) istražujući ponudu najboljeg od najboljih. Za štandovima su ih dočekali maslinari iz svih dijelova Istre; Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, istarske zadruge i udruge, kako bi pred njih stavili plodove cjelogodišnjeg rada i ispričali im najljepše maslinarske priče.

IstravirginIstravirgin

Bogat trodnevni program s puno gastronomskih sadržaja, edukacije, kušanja i zabave nešto je što Istravirgin čini tako prepoznatljivim široj publici. Manifestacija je iznjedrila ideju, koju struka zdušno ponavlja, da ekstra djevičansko maslinovo ulje nije začin, nego osnovna namirnica na kojoj se temelji tradicionalna mediteranska, ali i suvremena svjetska kuhinja. Vodeća imena domaće gastro scene premijerno su predstavila 30-ak različitih recepata koristeći maslinova ulja izlagača i pripremila više od 4.000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova.

- Ne zaboravimo da smo svi mi ovdje samo zato jer naši istarski maslinari i uljari rade odličan posao. I da je ovaj festival posveta njima. Iza njih je još jedna vrlo teška godina, a oni su ipak svojim trudom i znanjem stvorili vrhunsko maslinovo ulje, rekao je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, inače agronom po struci. Pred plakatom s novim vizualom manifestacije – zelenim dijamantom u obliku Istre – istaknuo je još: "Naše ulje je zeleni dijamant vrhunske svjetske kvalitete".

IstravirginIstravirgin

Najbolji na okupu

Iza Istravirgina pokroviteljstvom stoje Predsjednik RH-a, Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija i Turistička zajednica IŽ-a.

- Istri kao najboljoj maslinarskoj regiji u svijetu po izboru Flos Oleia, jedinog svjetskog vodiča za najbolja ulja, definitivno je potreban event koji će objediniti svo bogatstvo i raskoš istarskih maslinara i na jednom mjestu prezentirati ono najbolje što Istra može ponuditi. Istravirgin je po konceptu i po organizacijskom smislu pokazao da želi promjenu. Smatram da je to dobar koncept, da na njemu treba ustrajati i da su svi elementi za tako važan event ovdje prisutni. Stoga želim puno uspjeha Istravirginu, rekao je Denis Ivošević, direktor županijskog TZ-a.

Istravirgin u odnosu na druge slične maslinarske manifestacije ističe to što se ovdje na jednom mjestu može vidjeti veliki broj najboljih maslinara i uljara te kušati toliko opjevanih ulja, vrhunski ocijenjenih u ovogodišnjem Flos Oleiu, koji već godinama Istru ističe kao top lokaciju za maslinarstvo. Ovdje su posjetitelji u društvu samog svjetskog vrha, koji predstavljaju Olea BB, Valencano, Zigante, OPG Mauricio Beaković, OPG Olivieri, Negri Olive, Monte Rosso, OPG Matteo Belci, OPG Chiavalon, OPG Giuseppe Lupieri, Olea Prima OPG-a Valtera Šarića i Uljara Vodnjan.

IstravirginIstravirgin

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak i da je na Istravirginu bilo zastupljeno čak stotinjak hektara ekoloških nasada ulika! Nadaleko poznati ekološki proizvođači, poput Olea Prima, Baioco, Chiavalon, Valencano, Olea BB ili Cadenela potvrđuju status Istre u samom svjetskom vrhu i njenu predanost organskom uzgoju i dizanju kvalitete.

Ono što znalci vole istaknuti je da se samo ovdje moglo na jednom mjestu kušati toliko puno različitih ulja autohtonih sorti. Uz domaću istarsku bjelicu, bužu, rosinjolu, žižoleru, moražolu i karbonacu, svoje mjesto na pijedestalu našle su i novije introducirane sorte poput leccina, frantoia, coratine i pendolina. Sva ona imaju neke svoje karakteristike, sva nude uzbuđenja pri dodiru s nepcem!

- Mlado ulje je razigrano i moćno, izraženih zelenih mirisa, često neskladne, "stršeće" gorčine i pikantnosti. Kad bismo mu dodijelili ljudski epitet, opisali bismo ga kao tinejdžera koji u sebi nosi svu snagu svoje mladosti, želi biti sve odjednom, dok u njemu čuči potencijal jedne buduće stabilne, skladne i elegantne cjeline. Mlado ulje je fenomen kratkog vijeka, stoga u njemu treba uživati odmah po berbi, otvorenog srca i nepca, rekla je Lena Puhar O'Grady predstavljajući mlado ulje (olio novelo) brenda Brist.

Uz renomirane proizvođače maslinovog ulja kao što su Giachin, Fiore, Brist, Burin, Cerlon, OPG Cergna i drugi, na ovom su festivalu kao maslinari prisutni i proizvođači drugih autohtonih proizvoda poput Terabota ili Babosa, nadaleko poznatih vinara. Isto tako kušali smo i ulja OPG-a Tone Grubešić poznatijeg po proizvodnji sira (Vesna sir), ulje glasovitog pršutara Buršića pa i Zigantea, poznatog po tartufima. Sve to pokazuje da je maslinovo ulje onaj dijamant i kruna istarske gastronomije koji povezuje sve njene autentične bisere. Prisutni su bili i mnogi drugi proizvođači okupljeni oko PZ-a Maslinari Istre, udruga Mladica iz Ližnjana i Masline iz Pule te u vodnjanskom Agroturistu s 80-ak članova i više od 300 korisnika. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla ih je sve po otvorenju, razgovarala s njima otvoreno i prisno, pokazujući da su i u Zagrebu svjesni važnosti maslinarstva za hrvatsko gospodarstvo.

Ulja bez defekta

Svojevrsno središte bio je sad već kultni Oil bar za vođene degustacije.

- Ulja su izrazito izražene voćnosti, s nešto intenzivnijom jačinom gorčine i manje intenzivnom pikantnošću, kao rezultat utjecaja dužeg sušnog perioda, stresa, više fenola i izostanka štetnika. Ulja su s niskim vrijednostima slobodnih masnih kiselina i niskim vrijednostima peroksida, što je vidljivo iz ocjenjivanja. Na manifestaciji nije pronađeno ni jedno ulje s defektom, istaknuo je Goran Mühlestein, capo panel na Oil baru.

Intrigantna je ta posvećenost ekstra djevičanskom ulju u gastronomiji koju promiču Istrijani. Uz stalni cooking show na kojem Robert Perić ugošćuje velika imena kao što su David Skoko, Marijo Čepek ili Nastasja Chiara Petrić, mnogi su ugledni chefovi kuhinja poput Hrvoja Zirojevića, Jeffreya Velle, Svjetlane Celije i Hrvoja Kroflina sudjelovali i na trodnevnim masterclassovima gdje su polaznicima otkrivali trendove s vrhunskim uljima u središtu kulinarskog svemira.

Odabirali su po tri "anonimna" ulja za tri jela isključivo po svojstvima. A uoči masterclassa stručnjaci s Oil bara održali bi polaznicima i uvodno predavanje: kako ulje kušati, koje sorte imaju kakav aroma-profil. Da su polaznici zaista željni znanja pokazuje i to što su potom odlazili u Oil bar na daljnju degustaciju. Jer gdje bi drugdje mogli probati dva monosortna ulja sasvim rijetke sorte žižolere? Ili usporediti filtrirano i nefiltrirano ulje? U edukacijama su im pomagali i mladi vježbenici, polaznici tečaja koja u Vodnjanu organizira Pučko otvoreno učilište: za sommeliera i za kušača ulja.

- Grad Vodnjan je ove godine pokazao da se zalaže za maslinare i to je tek početak. To kako mi vidimo istarske maslinare mora biti ponos cijeloj Hrvatskoj. Imali smo odličnu manifestaciju, podigli smo sve na višu razinu i ugostili najbolje od najboljih, zaključio je Edi Pastrovicchio.

Tijekom festivala lokalnim je proizvođačima uručio Blagoslovljena ekstra djevičanska maslinova ulja u posebnim zlatnim ambalažama kao zahvalu za sudjelovanje u prelijepoj bumbarskoj tradiciji. Proizvođači, kao što su Meloto, Baioco, OPG Sergio Delton, Chiavalon, Burin, Tonin, Giachin, Altaiá, Istrian Ecomuseum, Olea Prima, Villa Sianna, Cadenela, Stancija St. Antonio, Oio Vivo i Fiore, na dan zaštitnika svetog Blaža, 3. veljače, daju u blagoslov simboličnu količinu svog novog ulja, prateći tako tradiciju i obred pomazanja grla maslinovim uljem u župnoj crkvi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater