Poreč nastavlja uređenje tridesetak lokvi

U prigradskim naseljima njih tridesetak čisti se od smeća i bujne vegetacije koja im prijeti obrastanjem

| Autor: Doria Mohorović
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Grad Poreč pokrenuo je prije nekoliko godina projekt uređenja lokvi da bi sačuvao bioraznolikost i smanjio poplave, ali i da bi ih sačuvao od propadanja te da bi nastavile biti zanimljivost prostora i nezaobilazni dio tradicije istarskih ruralnih prostora. Također, lokve su se pokazale važnima u periodima velikih količina padalina kako bi se voda nakupljala u prirodnim rezervarima.

I ove je godine provedena nabava za uređenje tridesetak lokvi koje se nalaze u prigradskim naseljima. Nedavno su uređene lokve u Stanciji Bečić i Dračevcu, Montižani, Radmanima, Delićima i Fuškulinu. U narednom razdoblju na red će doći lokve u Musaležu, Valkarinu, Varvarima, na Porto Busoliju, St. Vergotini – Gulićima te u naseljima Rakovci, Bonaci, Jurcani, Baderna, Antonci, Mihatovići, Nova Vas, Stranići, Kukci, Starići, Mihelići, Kirmenjak i Radoši. Lokve se čiste od raznog smeća i bujne vegetacije koja im prijeti obrastanjem, te se vodi računa da se kišnica usmjeri u samu lokvu, kako ne bi otjecala po okolnim stazama i površinama.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Lokve su mala vodena staništa nastala prirodnim utjecajem ili onim čovjeka, a u prošlosti su ih ljudi gradili ili održavali da bi osigurali dovoljnu količinu vode za stoku i navodnjavanje polja, te za vlastite potrebe. Dno lokvi obično je od gline ili nekog nepropusnog materijala, a redovito napajanje stoke i čišćenje lokvi osiguravalo je da dno ostane kompaktno i ne zaraste u vegetaciju. Neke od njih, kako kažu stariji mještani, poznate su i po tome što nikada ne presuše. Međutim, napuštanjem tradicionalnog načina stočarenja, lokve prirodnim putem obrastaju vegetacijom i postupno nestaju. Osim toga, lokve su ugrožene i ljudskim djelatnostima; mnoge su zatrpane otpadnim materijalom ili prenamijenjene u druge svrhe odlagališta i sl.

Nestankom lokvi nestaje i cijeli mikro biljni i životinjski svijet. Građani ponekad, iz neznanja, pokušavaju "ukrasiti" lokve ubacujući u njih strane vrste – ribice, lopoče i drugo, ali time zapravo ubrzavaju proces njihova propadanja jer će ribe pojesti prirodne stanovnike lokvi, a ukrasno cvijeće potisnuti autohtone vrste, te poremetiti prirodnu ravnotežu. Upravo zato ovakvo je održavanje bitno kako bi se očuvale i kako bi se zaštitila njihova bioraznolikost.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater