Obilježen Dan policije

FOTOGALERIJA / Načelnik Alen Klabot: "Ove godine postigli smo dobre rezultate po svim segmentima rada. Smanjili smo broj teških kaznenih djela i broj prekršaja, a u padu je i stradavanje u prometu"

| Autor: Doria Mohorović


Nova godina donijela nam je i nove izazove. Ulaskom Republike Hrvatske u Schengenski prostor postali smo punopravni član naše europske obitelji. Ukidanje graničnih kontrola na unutarnjim granicama dovelo je do promjena u radu hrvatske policije, no tome smo se vrlo brzo prilagodili. Postali smo mobilniji i preusmjeravamo svoje resurse tamo gdje se ukaže potreba, rekao je načelnik PU istarske Alen Klabot tijekom današnje svečane akademije u UJ Valbandon, održane povodom obilježavanja Dana policije i njenog zaštitnika Svetog Mihovila. Događaju su, uz aktivne i umirovljene djelatnike policijske uprave, nazočili i brojni drugi predstavnici lokalne uprave i samouprave, gradskih i državnih institucija te udruga.

Tom se prilikom Klabot osvrnuo i na ovogodišnju sezonu, tijekom koje je zabilježen pad težih kaznenih djela i prekršaja.
- Iza nas je uspješna turistička sezona i drago mi je što smo još jednom pokazali domaćim i stranim gostima da je Istra sigurno mjesto za odmor. Turistički pokazatelji govore kako smo i ove godine postigli rekordne rezultate i da je našu županiju posjetilo preko četiri milijuna gostiju. Velika je to brojka koja je pred policiju postavila brojne sigurnosne izazove, no uspješno smo se ulovili u koštac sa svim zadaćama tako da smo našim gostima omogućili mirno ljetovanje. A miran san omogućili smo i našim građanima s kojima tijekom cijele godine dijelimo dobro i zlo. Ove godine postigli smo dobre rezultate po svim segmentima rada. Smanjili smo broj teških kaznenih djela i broj prekršaja, a u padu je i stradavanje u prometu, konstatirao je Klabot dodajući da su u Istri najučestalija imovinsko-kaznena djela, što je specifično u ljetnoj sezoni. No, kako je naglasio, zajedničkim su se snagama spremni suočiti s izazovima 365 dana u godini.

- Vršnjačko nasilje je dnevna tema ne samo na razini Županije, već i cijele Republike Hrvatske. U svakom slučaju, mi u suradnji s ostalim institucijama poduzimamo sve što je u našoj nadležnosti. Naravno da je potrebno, i kad je riječ o vršnjačkom i nasilju u obitelji i nasilju nad ženama, da se cijelo društvo mora promijeniti, i mi smo tu jedan od čimbenika koji djeluje u tom smjeru, istaknuo je Klabot. Zahvalio je svim policajkama i policajcima na njihovoj predanosti, trudu i odricanju koje trpe da bi, kako kaže, bili čuvari sigurnost. Posebnu zahvalu uputio je djelatnicima i djelatnicama na šalteru koji su ove godine imali najviše posla do sad. Istaknuo je i da je policijski poziv stresan, težak i odgovoran, ali je to poziv koji se živi i voli.

Na njihovom doprinosu sigurnosti, istarskim se policajcima u ime istarskog župana Borisa Miletića i uprave IŽ, zahvalio njegov zamjenik Tulio Demetlika.

- Svi vas gledamo kao oni koji nam pružaju sigurnost. Ne samo od najmlađih do najstarijih građana, već svih koji dolaze u Istri kao posjetitelji, kao turiste. Često volimo reći da je Istra najturističkija regija, imamo lijepo more, prirodu i gastronomiju, ali smatramo da je jedan od osnovnih razloga velikog dolaska gostiju kod nas sigurnost, a za to ste vi jedni od najzaslužnijih, rekao je Demetlika pohvalivši dugogodišnju suradnju između svih općina, gradova i Istarske županije s istarskom Policijskom upravom.

Na Svečanoj akademiji nastupila je pulska mlada pjevačica Zoe Šestan, a načelnik policijske uprave uručio je zahvalnice suradnicima za dugogodišnju uspješnu suradnju, doprinos stanju sigurnosti i potporu radu Policijske uprave istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini