na mjestu tvornice - zgrada i hotel

Marin Lerotić o zatvaranju tvornice za preradu pomidora u Umagu: "Tužan dan za istarsku poljoprivredu!"

| Autor: Tea Tidić
Berba pomidora u Umagu 2014. godine (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Berba pomidora u Umagu 2014. godine (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Ovih dana prestala je s radom tvornica za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine, a o tome se oglasio nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić:

"Još u rujnu 2021. godine upozoravao sam da je budućnost neizvjesna i nažalost svjedoci smo najgoreg mogućeg scenarija. Prema informacijama s kojima raspolažem tvornica je zauvijek završila sa svojim poslovanjem u Umagu, a ove je godine prerađeno oko 1.100 tona koncentrata.

Bitno je za naglasiti da je i ove godine kvaliteta istarskog pomidora bila izvrsna, a o čemu dovoljno govori da je bilo potrebno duplo više podravskog pomidora da bi se dobio koncentrat. Istri i Hrvatskoj treba diverzifikacija, treba nam industrija, turizam, ICT tehnologije, ali od jednake važnosti nam je i poljoprivreda. Upravo iz tog razloga tužno je da Podravka, čiji udio u vlasništvu s 25% čini država, zatvara tvornicu u Umagu gdje se prerađivao izvrstan poljoprivredni proizvod u vidu pomidora.

Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)

U budućnosti, na tom mjestu sada već bivše tvornice prema izjavama gradonačelnika Umaga, Vilija Bassanesea, bit će poslovno-stambena zgrada i manji hotel. Ako ćemo zatvarati tvornice da bi otvarali hotele crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki.

U nadolazećim tjednima u Hrvatskom saboru održat će se i tematska sjednica koju sam zatražio kako bi razgovarali o budućnosti proizvodnje pomidora u Istri, ali i o drugim poljoprivrednim proizvodima te najavljenoj otkupnoj stanici koja bi se trebala izgraditi u Umagu, a od koje, osim najave, u ovom trenutku nema ništa", poručuje Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom