proglašenje pobjednika bit će 4. listopada

Grad Poreč ponovno finalist izbora "Najbolji grad"

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Od početka izbora najboljih gradova "Jutarnjeg lista" i portala "Gradonačelnik.hr" prije šest godina, Poreč se svake godine nalazi među finalistima i to u osnovnim kategorijama Kvaliteta života, Obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi i Ekonomija.

U svakoj od kategorija bit će proglašena tri grada pobjednika – najbolji veliki (više od 35 tisuća stanovnika ili županijsko središte), najbolji srednji (između 10 tisuća i 35 tisuća stanovnika) te najbolji mali grad, veličine do deset tisuća stanovnika. U izbor Najbolji grad proteklih su godina dodane nove kategorije, pa će se birati i gradovi u kategorijama Fondovi Europske unije i Najveći napredak u kvaliteti života.

U konkurenciji za najbolji grad srednje veličine u kategoriji kvaliteta života, uz Poreč, kandidirani su Kastav, Opatija, Rovinj i Sveta Nedjelja, jednako kao i u kategoriji Ekonomija. Pri rangiranju gradova u kvaliteti života organizatori izbora u obzir su, među ostalim, uzeli proračunska izdvajanja gradova za unaprjeđenje stanovanja, sport, kulturu i zaštitu okoliša. Uz to, analizirani su podaci o indeksima općeg kretanja stanovništva i starenja u gradovima. Gospodarski pokazatelji gradova uvršteni u rangiranje najboljih gradova su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, pokrivenost ukupnih gradskih rashoda prihodima, stopa prireza i efikasnost gradske uprave.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

U kategoriji Obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi uz Poreč kandidirani su Labin, Rovinj, Umag i Vrbovec, a pri izboru vodilo se računa o kvaliteti obrazovanja te dosezima u demografskoj, socijalnoj i politici za mlade te, primjerice, pedagoški standard u vrtićima i školama kao i proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić prokomentirao je kako je zahvalan da se nastojanja i predani rad u stvaranju Poreča kao ugodne sredine za život prepoznaju. – Poreč je danas svakako jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj. Ipak, mišljenja sam da uvijek može više i bolje, tako da fokus naših interesa ostaje čovjek - naše Porečanke i Porečani i njihove potrebe – od najmlađih do najstarijih. Na tome ćemo nastaviti raditi, a ovakve nominacije nas obvezuju da nastavimo raditi još bolje i više.

Pobjednici ovogodišnjeg izbora biti će proglašeni na završnoj svečanosti u Zagrebu, u hotelu "Esplanade", 4. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini