aktivisti protiv bassanesea

Orel: "Investitor i Grad Umag trebali bi znati da otimaju zemljište na brutalno nezakonit način"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Neviđeni bahatluk, građenje bez odluke gradskog vijeća i bez studije utjecaja na okoliš za pomorskom dobru, obmana vijećnika o vrsti i sadržaju koncesije, građenje ceste uz more između dva kompleksa istog vlasnika, pokušaj uništavanja zaštićenih stopa dinosaura, izdavanje građevinske dozvole suprotno prostornom planu, te trošenje više od 1,3 milijuna eura javnog novca zahtijevaju da DORH napokon svrati i u Umag i pokrene kazneni postupak! Kao gradski vijećnik, obavijestio sam još u listopadu prošle godine sve vijećnike o potrebi sazivanja tematske sjednice budući da je gradonačelnik obmanuo gradske vijećnike. Koncesija na pomorskom dobru sadrži puno više od gospodarenja plažom. Danas nakon nezakonito izgrađene plaže, plažnog objekta i šetnice nakon što je bespovratno uništena prirodna obala, krivca treba kazniti!", poručio je danas nezavisni umaški gradski vijećnik i član građanske inicijative Zeleni Umag Goran Galović.

On se zajedno s Monikom Bonazza iz Građanske inicijative Umaga i Savudrije, Aleksejom Orelom iz Inicijative za Lungomare – Impakt, te još nekolicinom umaških aktivista obratio novinarima ispred zgrade Istarske županije u Puli nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nedavno ukinulo koncesiju koju je Grad Umag dodijelio tvrtki Čista voda projekt.

Koncesija se odnosila se na plažu Alberi podno novog resorta Petram koji je nedavno otvorila srpska multinacionalna kompanija MK Grupa. Aktivisti na tom prostoru već dulje vrijeme prosvjeduju zbog betonizacije obale, ali i sumnjaju da je umaški gradonačelnik Vili Bassanese gradnjom gradske šetnice koja će povezivati plažu hotela Kempinski Adriatic s novom plažom resorta Petram, sredstvima iz gradskog proračuna pogodovao srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću koji je vlasnik oba hotelska kompleksa.

"Mi smo pokrenuli građansku inicijativu Umaga i Savudrije prvenstveno kako bi prekinuli šutnju oko onoga što se dešavalo na pomorskom dobru, kako bi ukazali na problem devastacije obale i nezakonitost svih radnji koje se na tom prostoru odvijaju. Uložili smo u to puno svog vremena i truda, ali drago nam je da smo uspjeli doprijeti do javnosti, te potaknuti Ministarstvo da izvrši uvid, uvjeri se u nezakonitosti koje su se događale u postupku izdavanja koncesije, te na koncu koncesiju na plažu Alberi i ukine", kazala je Monika Bonazza najavljujući daljnju pravnu borbu o kojoj je govorio Aleksej Orel. On je kazao da je podnesena kaznena prijava protiv geodetskog ureda i odgovorne osobe zbog sumnje na krivotvorenje geodetskog elaborata u cilju nezakonite promjene i izmjene pomorskog dobra, te nepoznate osobe koja je "van svake zakonske procedure provela krivotvorenu izmjenu granice tako da se za gradnju šetnice uzurpiraju značajne površine zemljišta u privatnom vlasništvu građana".

"Raspolažemo dokumentacijom koji pokazuju da su investitor i Grad Umag trebali znati da otimaju zemljište na brutalno nezakonit način, te je kaznena prijava podnijeta i protiv odgovornih osoba Grada Umaga i investitora Čiste vode. Paralelno s time podnesena je i vlasnička tužba za predmetnu parcelu protiv Grada i investitora, kao i prijava ministarstvu prostornog uređenja zbog izvođenja građevinskih radova tijekom sezone", kazao je Orel.

No ni tu nije kraj budućim pravnim sporovima jer je i Visokom upravnom sudu upućen prijedlog pokretanja postupka utvrđivanja zakonitosti odluke o izradi izmjena i dopuna prostornog plana uređenja, te prijedlog za njezino ukidanje.

"Grad Umag je po završenoj investiciji pokrenuo izradu novog prostornog plana, a sve kako bi zamaskirali učinjeno. No to nije učinjeno u zakonskoj proceduri, te tražimo ukidanje prostornog plana", kazao je zaključujući kako su se javnosti odlučili obratiti ispred županijskog sjedišta kako bi apelirali na župana Miletića da Gradu Umagu zbog svega navedenog ukine mogućnost izdavanja koncesija i građevinskih dozvola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter