Ovom feštom smo htjeli popularizirati savor, jednostavno tradicionalno riblje jelo i zato je središnji dio fešte bilo natjecanje u spremanju najboljeg savora. Saor ili savor pripremao se tradicionalno od preostale pržene ribe
S ovogodišnje fešte
U Umagu je realizirana prvi put manifestacija "Fešta od savora" u sastavu projekta "S okusom mora - Sapore di mare". Organizatori manifestacije su nositelj projekta Muzej grada Umaga u partnerstvu s Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag.
- Ovom feštom smo htjeli popularizirati savor, jednostavno tradicionalno riblje jelo i zato je središnji dio fešte bilo natjecanje u spremanju najboljeg savora. Saor ili savor pripremao se tradicionalno od preostale pržene ribe. Tako se pripremljena riba mogla duže čuvati i tako se osiguravao obrok za posade na brodovima. Korijeni ovog recepta sežu u daleku prošlost. Da se pržena riba može duže čuvati, znao je već antički kuhar Apicije, koji je u svojoj kuharici De Re Coquinaria iz 1. stoljeća zapisao upute o ribi koju je, čim se ispeče, najbolje poprskati toplim octom, ističu organizatori.
U sklopu fešte, pristigla su 22 savora od srdela iz domaćih kuhinja sugrađana iz Umaga i Savudrije, ali i Buja. U natjecanju se pridružila i konoba Nono koja je pripremila - savor od trilja kako bi obogatila događanje. Kroz natjecanje su se prezentirale razne izvedbe savora: bijeli i crveni savori, slatki i slatko-kiseli, i onih po tradicionalnim bakinim receptima, i onih koji su se radili prvi put.
- Najteži zadatak je imao žiri, pa zahvaljujemo Silvanu Pelizzonu dugogodišnjem suradniku u promociji tradicionalnog života uz more, Mariju Dodiciu podvodnom ribolovcu i Alice Maurel nekadašnjoj ugostiteljici koji su proanalizirali svaki detalj i proglasili pobjednike, vele organizatori.
Prvo mjesto osvojila je Radmila Haviža-Lilić, drugo Anika Mijanović Simić, a treće Manuela Bose. Nakon proglašenja najboljeg savora svi prisutni na Trgu 1. svibnja su mogli degustirati i uživati u pripremljenim savorima. Savor su promovirali ne samo kroz natjecanje i degustaciju, već i kroz stručno predavanje novinarke Martine Vocci "Sardele i savor kako su jeli naši stari".
Cijela je večer bila na tragu tradicije, tako su nastavili i s glazbenim programom u kojem su nastupili zbor i dječji zbor ZT-a, Cantadori iz Babića i ostali glazbenici Zajednica Talijana Bujštine. U sklopu projekta dan prije je otvorena i izložba radova polaznica radionice keramike ZT "Fulvio Tomizza" u MMC POU Umag, koje su kroz godinu dana provedbe projekta kreirali keramičke predmete na temu morskog svijeta. Izložba ostaje do daljnjega otvorena.
Projekt "S okusom mora" tako je u godini dana provedbe aktivno uključio osim ribara i nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, novinare, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoje znanje i vještine. Projekt potiče međusektorsku suradnju, sinergiju između javnog i privatnog sektora, te aktivno uključuje naše sugrađane.
Cilj projekta je podignuti razinu svijest o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama na području Lokalne akcijske grupe u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis. Projekt je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a odobrilo ga je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo u sklopu dodjele potpore projektima na natječaju FLAG-a "Pinna nobilis".