DOBITNICA POVELJE

Veliko srce Mirjane Šterpin iz Draguća: Prije 30 godina udomila je malenu djevojčicu s teškoćama u razvoju, i dala joj je dom, obitelj i osjećaj pripadanja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Hrvatski zavod za socijalni rad putem svojih područnih ureda diljem zemlje na različite je načine obilježio prvi Nacionalni dan udomiteljstva. Područni ured Pazin ovom je prilikom otvorio svoja vrata svima onima koji su željeli nešto više saznati o udomiteljstvu kao alternativnom obliku skrbi izvan vlastite obitelji.

Nedovoljan broj udomitelja

Od 12 do 18 sati stručni radnici su zainteresiranim posjetiteljima pružali potrebne informacije o ovom humanom pozivu i o uvjetima za njegovo obavljanje. Okupljenim je građanima prikazan i dirljivi dokumentarni film "Odgoj na drugi način" autora Danila-Lole Ilića o važnosti i potrebi udomiteljstva za djecu, te o izazovima s kojima se susreće Istarska županija zbog nedovoljnog broja udomitelja. Film je to koji je nastao prošle godine, na inicijativu CZSS Pazin, pravnog prednika današnjeg PU Pazin i njegove bivše Podružnice Obiteljski centar, te uz financijsku podršku Istarske županije i nekolicine istarskih gradova i općina, s ciljem promocije udomiteljstva u Istri.

Pazinski udomitelji i stručni radniciPazinski udomitelji i stručni radnici

Potaknuti porukama filma, prisutni su se još neko vrijeme zadržali sa stručnim radnicama u razgovoru o mogućnostima udomiteljstva na području središnje Istre.

Nakon druženja s građanima upriličena je mala svečanost za udomitelje s područja Pazinštine i Buzeštine i njihove korisnike.

Ima smisla biti promjenom

Dok su vrijedne volonterke Društva "Naša djeca", s kojim PU Pazin već godinama uspješno surađuje organizirale mnoštvo igara u kojima su uživala udomljena djeca, udomitelji su u prostorijama ureda međusobno dijelili iskustava o izazovima, ali i o radostima koje im svakodnevno donosi skrb o njihovim malim korisnicima. Zajednički zaključak udomitelja i stručnih radnica bio je da, usprkos povremenim poteškoćama, ima smisla biti promjenom u svijetu povjerenih im korisnika.

Pavita Jelinčić, v.d. predstojnica Područnog ureda Pazin, istaknula je da udomitelji imaju posebnu ulogu u sustavu socijalne skrbi te da su osobito dragocjeni suradnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, budući da imaju privilegij oblikovati i mijenjati nabolje čitav svijet korisnika o kojima skrbe. Od devet udomiteljskih obitelji na području Pazinštine i Buzeštine, jedna udomljava odrasle osobe, a njih osam djecu.

U povodu proslave Nacionalnog dana udomiteljstva, od strane Hrvatskog zavoda za socijalni rad dodijeljena je povelja za 30-godišnju predanu skrb o korisnici udomiteljici Mirjani Šterpin iz Draguća. Ona je, naime prije tri desetljeća udomila malenu djevojčicu s teškoćama u razvoju te se o njoj, sada kao o odrasloj djevojci s invaliditetom, kroz socijalnu uslugu udomiteljstva i dalje brine, pružajući joj, osim brige, njege i smještaja, ono što ne može dati nijedna institucija: dom, obitelj i osjećaj pripadanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum