KAPITALNA INVESTICIJA

Ogroman građevinski zahvat u Labinu: Završena rekonstrukcija izrazito frekventne ceste kroz Kapelicu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Novi asfalt kroz Kapelicu

Novi asfalt kroz Kapelicu


Stanovnici Kapelice strpljivo su i tolerantno zadnjih nekoliko mjeseci živjeli uz samu prometnicu na kojoj su se izvodili vrlo zahtjevni radovi na izgradnji nove infrastrukture, kao i na rekonstrukciji same prometnice. U utorak su radovi završeni, sva prašina, buka i posebna regulacija prometa ostala je iza njih pa je osjećaj više nego dobar.

Projekt za 21. stoljeće

Radovi na ovoj dionici županijske ceste u dužini od 1.400 metara trajali su dugo. Započeli su 2022. godine, a onda su zbog ljeta i turističke sezone stali, da bi ponovo krenuli u listopadu i sada su konačno dovršeni. Ova dionica ceste kroz Kapelicu prvi je dio kapitalnog infrastrukturnog projekta 21. stoljeća, projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac, čiji je nositelj Vodovod Labina koja će u konačnici biti najveća investicija na Labinštini unatrag nekoliko desetljeća. Ovaj projekt koji je od velike važnosti za budućnost ne samo Labina već i Labinštinu financiran je sa samo sedam posto vrijednosti investicije iz lokalnih proračuna, dok će se ostatak sredstava osigurati putem strukturnih fondova EU te će jedan dio financirati Republika Hrvatska i Hrvatske vode. Ogromni građevinski zahvat, čiji je najveći i najzahtjevniji dio podzemna infrastruktura na Kapelici koja se paralelno radila uz rekonstrukciju prometnice, donijet će Labinu i dobrom dijelu Labinštine rješenje problema koji je često bio kamen spoticanja.

Radovi po drugim naseljima

Ovaj kraj dobit će potpuno riješenu odvodnju, a samim time, i u ekološkom smislu očuvanja vrijednog prostora, skočiti za nekoliko stepenica. Tako je vrijedna infrastruktura ostala skrivena u dubini, ispod prometnice, a slični potezi očekuju mnoga labinska naselja sljedećih godina.

Županijska cesta kroz Kapelicu izrazito je frekventna prometnica i zato je kompletna obnova kolnika i pješačka komunikacija uređenim nogostupom i javnom rasvjetom vrlo važna žiteljima najbrže rastućeg labinskog naselja, kao i svima koji putuju u smjeru Koromačna. Zahvaljujući investiciji Županijske uprave za ceste i učešću Grada Labina, kroz dvije faze, taj je cilj u potpunost ostvaren.

- Od sada je Kapelica još bliže centru Labina - nova rekonstruirana prometnica u koju je položena vrijedna komunalna infrastruktura, novoizgrađena autobusna ugibališta, kompletna pokrivenost javnom rasvjetom te nogostup koji je i pješački povezao naselje s Labinom. Vidljivi su to inputi za dodatni razvoj i kvalitetu života naselja koji bilježi stalni porast broja stanovnika, rekao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Čeka se još završetak radova u Pulskoj ulici gdje radnici Ceste Pula još uvijek rade, iako je na svečanom otvaranju završetak bio najavljen do 15. svibnja.

Prvi sloj asfalta u Pulskoj ulici

Nakon što su završili radovi na cesti kroz Kapelicu, za jučer je bilo najavljeno postavljanje prvog sloja asfalta u Pulskoj ulici, žili kucavici Labina koja je zaobilaznica kroz grad i vodi do kružnog toka za Koromačno i Rašu. Ovdje su radovi na rekonstrukciji ceste duljine 600 metara koji traju više od pola godine trebali biti završeni do 15. svibnja, ali su se odužili. Građani, vozači, a posebice stanari naselja Starci dosta su gunđali zbog predugog trajanja radova, prašine i rupa na cesti zbog kojih su neka vozila doživjela i oštećenja podvozja.

Izvođači su Ceste Pula gdje ističu da je razlog u slaboj koordinaciji poslova jer se istovremeno polažu vodovodne cijevi, telefonski i električni priključci pa se nakon završetka dijela dionice polažu cijevi i kablovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of