Dugo najavljivana manifestacija, koja će dati dodatan zamah istarskom turizmu, počela je poprilično dinamično. Od samog jutra vrsni stručnjaci i poznavaoci vina, razmješteni u timove za stolovima koje krasi 50-ak zastavica iz različitih zemalja, na "slijepo" su kušali crna i bijela vina
Concours Mondial de Bruxelles (snimio Milivoj MIJOŠEK)
Porečka dvorana Žatika ovog je vikenda postala veliko vinsko središte u kojem se ocjenjuje 7.504 vina iz cijelog svijeta, među kojima i 220 hrvatskih etiketa. Jučer je ondje, pred 320 iskusnih ocjenjivača vina i drugih uzvanika, što stranih, što domaćih, svečano otvoreno 30. jubilarno izdanje prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina - Concours
Mondial de Bruxelles.
Dugo najavljivana manifestacija, koja će otvoriti vrata mnogim istarskim i hrvatskim
vinarima, ali i dati dodatan zamah istarskom turizmu, počela je poprilično dinamično. Od samog jutra vrsni stručnjaci i poznavaoci vina, razmješteni u timove za stolovima koje krasi 50-ak zastavica iz različitih zemalja, na "slijepo" su kušali crna i bijela vina. Svaki stol, naime, ocjenjuje isto vino, usuglašavaju svoje dojmove, i potom mu daju zajedničku ocjenu.
Bitno je napomenuti da se ni za jednim stolom ne nalaze ocjenjivači iz iste
države, a jedan tim čini pet vrhunskih stručnjaka koji detaljno ocjenjuju vino po različitim karakteristikama, odnosno organoleptičkim svojstvima.
Ocjenjivat će, tako, u porečkoj dvorani do nedjelje, a iako bi zasigurno bilo zainteresiranih posjetitelja, valja naglasiti da je ono zatvoreno za javnost.
Osimnekolicine hrvatskih vinara i sommeliera, ocjenjivačke pozicije zauzeli, između ostalih, stručnjaci iz europskih
država Italije, Njemačke, Španjolske, Portugala, Engleske i Poljske, ali i dalekih Brazila, Kolumbije, SAD-a...
"Najveći broj ocjenjivača čine novinari, njih 200-tinjak, što je za nas najvažnije, a tu su i trgovci, influenceri, sommelieri, enolozi. Nastojali smo obuhvatiti što šiti spektar sudionika vinske industrije", kaže nam Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, čiji se tim punih godinu dana pripremao za ovo jedinstveno domaćinstvo.
U kratkoj pauzi od ocjenjivanja vina američki novinar Mike (Michael) DeSimone
priča nam da svaki tim dnevno proba oko 50 uzoraka vina, a pri tome zajednički ocjenjuju cjelokupnu kvalitetu, boju i bistroću, aromu i miris te okus i teksturu. Ističe da to nije lak zadatak budući da u vrlo kratkom vremenu moraju donijeti procjenu što misle o vinu, imajući pritom na umu da proizvođači u te butelje utkaju sve svoje snove i nade. Otkriva nam i da rado pije vina naših krajeva.
- Uživam u hrvatskim vinima, kušač sam hrvatskih vina za The Wine Enthusiast Magazine u SAD-u i bio sam u Hrvatskoj i Istri nekoliko puta, zbog čega sam vrlo
dobro upoznat s istarskim vinima, kaže DeSimone. Na naše dodatno pitanje koje je njegovo najdraže vino - spretno odgovara da je to ono u kojem uživa u društvu svojih prijatelja.
Za njegovim stolom nalazi se i ocjenjivačica Megumi Nishida iz Japana koja se može pohvaliti svojom dugogodišnjom karijerom na vinskoj sceni. U vinskoj je industriji, otkriva, pune 32 godine, a baviti vinskim novinarstvom odlučila se prije 22 godine.
Ističe da nije imala priliku degustirati mnogo hrvatskih vina u Japanu, stoga su je iznenadile dobra kvaliteta i raznovrsnost istarskih vina koje je na Poluotoku kušala posljednja dva dana.
"Malvazija je tako fantastična, baš sam sretna da sam je probala", ističe Nishida pa pojašnjava da je tijekom ocjenjivanja vrlo bitno piti vodu, pa i pojesti nešto.
"Ovo su iznimna vina i rado bih ih pila, ali to je jednostavno nemoguće za
ocjenjivača, zbog čega je neophodno degustirati ih pa pljunuti", kaže ona.
O važnosti kalibracije, odnosno usaglašavanja, govori nam istarski vinar Ivan Damjanić (Damjanić Wines). Ističe da to služi kako bi se sve komisije, odnosno 320 ocjenjivača, mogli usuglasiti, a kako ne bi bilo prevelikih razlika u procjenama.
Zadovoljstvo što se Poreč i Istra nalaze u prestižnom društvu destinacija koje
imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina izrazio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Smatra da će ovo prestižno natjecanje biti prilika za daljnju promociju hrvatskog turizma, ali i razvoja hrvatske enologije koja, kaže, svake godine postaje sve kvalitetnija i prepoznatljiva među vrhunskim poznavateljima vina.
- Hrvatska je idealan domaćin ovog događanja ponajprije zbog svoje duge
tradicije proizvodnje vina koja ujedno predstavlja identitet i kulturu naših brojnih regija, od obale do kontinenta naše zemlje, rekao je Staničić pa dodao kako ne sumnja da će se sudionici drugom prilikom ponovno vratiti u Poreč.
Ponos što su domaćini ovom prestižnom svjetskom vinskom natjecanju ne krije ni Rossi.
- Ovo je povijesni trenutak za Istru, ali i cijelu Hrvatsku. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem
kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama, rekao je Rossi pa dodao kako su za sudionike ocjenjivanja pripremili sjajan program kako bi imali priliku iskusiti najljepše doživljaje koje Istra nudi.
- Puno je asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve. Vino je još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri, koja je danas naširoko poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima, te iznimnoj kvaliteti vina, poručio je istarski župan Boris Miletić.
Dobrodošlicu ocjenjivačima i predstavnicima Concours Mondial de Bruxellesa poželio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.
"Mi smo mali proizvođači, ali to je jedan veliki kompliment za sve nas jer govori da su naša vina stvarno vrhunska", rekao je Peršurić. Da se ovo događanje odvija u predsezoni, zadovoljstvo je izrazio Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre.
Zatvoreno za javnost
Bitno je napomenuti da se ni za jednim stolom ne nalaze ocjenjivači iz iste države, a jedan tim čini pet vrhunskih stručnjaka koji detaljno ocjenjuju vino po različitim karakteristikama, odnosno organoleptičkim svojstvima. Ocjenjivat će, tako, u porečkoj dvorani do nedjelje, a iako bi zasigurno bilo zainteresiranih posjetitelja, valja naglasiti da je ono zatvoreno za javnost.