procvat

Ova istarska općina je sve poželjnija turistička destinacija. Evo tajne njihovog uspjeha

Trenutno općina Svetvinčenat broji oko 450 smještajnih objekata sa ukupno 2.750 turističkih ležaja, od kojih najveći dio otpada na vile, odnosno kuće za odmor. Većinom dolaze obitelji s djecom te su prema tome kreirani i turistički sadržaji. Najistaknutije atrakcije su kaštel Morosini Grimani, Kuća vještice Mare i Tematski park Sanc Michael

| Autor: Cristian Bruno Galić
Većina gostiju koji borave u destinaciji su obitelji s djecom (Snimio Dejan Štifanić)

Većina gostiju koji borave u destinaciji su obitelji s djecom (Snimio Dejan Štifanić)


Turistička zajednica općine Svetvinčenat već duži niz godina putem svojih aktivnosti i raznovrsnih događanja zabavnog i kulturnog karaktera uspješno promovira svoju destinaciju. Od samih početaka naglasak je na uključivanju lokalne zajednice, odnosno lokalnih proizvođača u turističku ponudu s ciljem podizanja kvalitete turističke ponude te poticaj i podrška samim proizvođačima.

- Lokalni proizvodi u funkciji održivog razvoja te činjenica kako u isto vrijeme sačuvati trajnu kvalitetu destinacije za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju, važni su za dugoročni razvoj turizma, kaže direktor tamošnje Turističke zajednice Dean Pustijanac.

Trenutno općina Svetvinčenat broji oko 450 smještajnih objekata sa ukupno 2.750 turističkih ležaja, od kojih najveći dio otpada na vile, odnosno kuće za odmor, kategoriziranih s četiri ili pet zvjezdica. Prosjek trajanja boravka gostiju na području Općine je 10-ak dana, što je prilika za gostima ponuditi kvalitetne sadržaje u destinaciji, kako bi njihov boravak bio što zanimljiviji i ugodniji.

Većina gostiju koji borave u destinaciji su obitelji s djecom te su sukladno tome kreirani i turistički sadržaji. Najistaknutije atrakcije su svakako kaštel Morosini Grimani, Kuća vještice Mare i Tematski park Sanc Michael.

Uz same atrakcije, dio turističke ponude su gastronomija i outdoor. Svetvinčenat ima pješačku i šest biciklističkih staza od kojih su dvije kraće namijenjene familijama, jedna MTB te tri cestovne, koje su povezane s biciklističkim stazama općina Kanfanar, Bale i Vrsar te grada Rovinja s ciljem podizanja kvalitete ponude outdoor segmenta te stvaranja prepoznatljivosti destinacije. Tijekom godine održavaju se i rekreativne biciklijade u suradnji s biciklističkim klubom Axa.

Lokalna gastronomija kao spoj tradicije, kulture i hrane važan je dio turističke ponude i motiv dolaska gostiju tijekom cijele godine, posebno stoga što uključuje lokalne proizvode i namirnice te prezentira posebnosti kraja. Jedan od načina promocije lokalne gastronomije svakako su manifestacije koje privlače velik broj posjetitelja u Svetvinčenat. Posebno se ističu Festival sira i Fešta mladega vina te „Jela iz pinjate“, manifestacija koja je rezultat uspješne suradnje turističkih zajednica Bale, Kanfanar i Svetvinčenta, tvrtke Maistra te lokalnih ugostitelja.

Najistaknutija manifestacija je svakako Srednjovjekovni festival čemu su doprinijeli međunarodni karakter, jedinstvenost na području Istre, spoj kvalitetnog programa te autentične kulise Svetvinčenta. Prošle godine obilježio je svoje 10. izdanje te privukao velik broj posjetitelja. Manifestacija je realizirana u suradnji s Općinom Svetvinčenat te lokalnim poduzetnicima. Nositelj dijela programa festivala je lokalna „Povijesna udruga Kaštel“, koja tijekom ljetne sezone jednom tjedno organizira večernje predstave „Srednjovjekovne noći u kaštelu Morosini Grimani“.

Srednjevjekovni festivalSrednjovjekovni festival

Značajniji turistički razvoj općina Svetvinčenat doživjela je u proteklih desetak godina. U 2022. godini ostvarila je rekordnih 21.749 turističkih dolazaka s ukupno 189.657 turističkih noćenja, što je 21posto više u odnosu na 2021. godinu. Porast broja turističkih dolazaka i noćenja te svakodnevnih posjetitelja dokaz je da se Svetvinčenat profilira kao poželjna turistička destinacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater