velik iskorak

Poznati istarski vinari predstavljaju se na najvećem svjetskom vinskom sajmu ProWein. "Ne bojimo se ni najvećih igrača“

| Autor: Glas Istre
Foto: Istarska županija

Foto: Istarska županija


U Düsseldorfu se ovih dana održava najveći i najznačajniji vinski sajam na svijetu ProWein, a po prvi put se samostalno predstavlja i Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre s 13 naših poznatih vinarija: Agrolaguna, Benvenuti, Bertoša wines, Cattunar, Damjanić wines, Fakin, Franković winery, Kozlović winery, Matošević Wines of Istria, Medea winery, Meneghetti winery, Pervino i ROSSI winery & distillery.

Veliki je to iskorak za našu Vinistru, istarsku krovnu organizaciju vinara i vinogradara, koja broji više od 120 članova, smatra župan Boris Miletić, koji prisustvuje ProWein-u, a jutros je dao i izjavu za medije.

„Čestitke prije svega Vinistri koja u samostalnoj organizaciji sudjeluje na ovom sajmu, ali i svim istarskim vinarima i vinogradarima na velikom trudu i entuzijazmu, ali i sjajnoj promociji naše Istre. Vinarstvo je dio naše tradicije i kulture, a iznimno smo ponosni što je Istra danas svjetski brend i po pitanju proizvodnje vrhunskih vina, čemu svjedočimo i ovdje u Njemačkoj.

Foto: Istarska županijaFoto: Istarska županija

Nakon ProWeina, u svibnju nas, u Poreču, očekuje prestižno svjetsko natjecanje u ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxelles, čiji smo domaćini, a potom i tradicionalna i rado posjećena Vinistra. 2023. godina je nesumnjivo u znaku istarskih vina“, istaknuo je župan dodajući kako velike zasluge Vinistri idu i na dugogodišnjim edukacijama vinara, što je doprinijelo vrhunskoj kvaliteti istarskih vina, ali i kontinuiranom ulaganju u promociju vinske regije Istre.

„Izuzetno nam je drago samostalno predstaviti Vinistru i autohtone sorte malvaziju i teran na najvećem međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Naš je štand privukao brojne ozbiljne distributere, koji su za Istru itekako čuli što potvrđuje da smo prava boutique regija, koja nudi vrhunska i svjetska vina. Mali smo, ali jako složni i ne bojimo se ni najvećih igrača“, rekao je predsjednik Vinistre Luka Rossi, koji se pridružio zahvalama vinarima, ali i Županiji, čija im podrška uistinu znači.

Resorni pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan podsjetio je na kontinuirana ulaganja Istarske županije u poljoprivredu, a čiji su rezultati itekako vidljivi. Spoj poljoprivrede i turizma vidi kao posebno važnim u smislu prodaje lokalno proizvedenih, kvalitetnih proizvoda na kućnog pragu što doprinosi dodatnoj privlačnosti Istre kao destinacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum