VODNJANSKI IDS NEĆE DOĆI NA VIJEĆE

"Osoba od najvećeg povjerenja gradonačelnika prošla je put od pripravnika do direktora u manje od godinu dana. To je valjda rekord"

| Autor: Glas Istre
Igor Orlić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Igor Orlić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom definitivno je propustila priliku biti nositelj toliko zagovaranih i reklamiranih promjena u upravljanju Gradom Vodnjanom. Način na koji se odnose prema gradskoj upravi, nažalost, pokazuje da ona nije servis građanima, već vladajućima", ističu iz vodnjanskog IDS-a i dodaju da slijedi još jedna sjednica Gradskog vijeća koja je ogledalo odnosa vlasti prema institucijama u gradu.

"Taj odnos je osvajački i ispod svake razine. Nas četiri vijećnika IDS-a, iz tog razloga, odlučili smo ne sudjelovati na 18. sjednici Gradskog vijeća, koja je sazvana za danas, 06. veljače, u 18 sati. Činjenica je da vladajući imaju jasnu većinu te mogu komotno izglasati sve predložene odluke. Međutim, to što imaju dovoljno ruku u Vijeću, ne znači da mogu napraviti sve što žele. Kako je izgledno da će ustrajati u donošenju predloženih odluka, mi smo odlučili da u tome ne želimo sudjelovati", kazao je predsjednik Kluba vijećnica IDS-a Igor Orlić.

Na večerašnjoj sjednici Vijeća, dodaju, gradska uprava na čelu s gradonačelnikom predlaže reorganizaciju ustroja gradske uprave. Drugu, u samo godinu i pol dana.

"Dok je prva reorganizacija služila kako bi gradonačelnik mogao dodijeliti otkaze politički nepodobnim osobama zaposlenim u gradskoj upravi, druga služi da bi na čelna mjesta instalirao sebi političke bliske osobe. Gradonačelnikovu tezu da se novim ustrojem povećava učinkovitost uprave s pravom smatramo floskulom, jer još uvijek nismo vidjeli nikakvu stručnu analizu kojom bi se opravdala sistematizacija, niti je ikome poznato koliko predmeta više mogu obraditi djelatnici gradske uprave. Ono što je poznato, međutim, je da se građani sve više i glasnije žale upravo na sporost i neučinkovitost gradske uprave. Večeras se nastavlja praksa prodaje nekretnina u vlasništvu Grada Vodnjana, što je postala konstanta na svim sjednicama Vijeća. U više navrata apelirali smo na grad da ne prodaje stihijski parcele, već da se u ime toliko proklamirane transparentnosti napravi plan raspolaganja nekretninama", pišu vodnjanski IDS-ovci i dodaju da se nastavlja i kadroviranje u funkciji zbrinjavanja stranačkih suradnika.

"Tako će na mjesto direktora gradske tvrtke Castellier biti postavljena osoba od najvećeg povjerenja gradonačelnika, bez ikakvog potrebnog i relevantnog radnog iskustva za to radno mjesto. Njegov put od pripravnika do direktora u manje od godinu dana vjerojatno predstavlja novi rekord u javnoj upravi naše zemlje. Nadalje, na večerašnjoj sjednici ponovno se ispravljaju krive odluke gradskih službi koje moraju činiti prave akrobacije kako bi s pravne strane opravdali želje vladajućih. Nakon nezakonitog imenovanja kolegice s nezavisne liste Eveline Biasiol-Brkljačić kao vršiteljice dužnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, pokazalo se da je i izbor nove ravnateljice, također bliske gradonačelnikovoj listi, protivno zakonskim propisima. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je rješenjem od 12. prosinca 2022. odbilo žalbu Pučkog otvorenog učilišta, uz obrazloženje da je ravnateljica imenovana u postupku u kojem nije postojao kriterij na temelju kojeg bi se utvrdilo ispunjavanje propisanog uvjeta od najmanje pet godina radnog iskustva u struci. Za njezino imenovanje glasala je i vjenčana kuma", pišu IDS-ovci.

"Ako im odgovornost nije strani pojam, vladajući bi već danas trebali razriješiti Upravno vijeće Pučkog učilišta i raspisati novi natječaj za članove Upravnog vijeća, u nadi da će ovoga puta dati šansu ljudima koji nisu javno podržali gradonačelnikovu kampanju u predizborno vrijeme.
Dosta je političke samovolje u Vodnjanu. Greške koje su se, nažalost, pojavile u prošlosti, rade se istom, ako ne i većom brzinom", kazao je Igor Orlić, koji je za kraj podsjetio gradonačelnika na njegove ranije izjave da ono što je javno pripada svima, te da se gradska uprava ne smije privatizirati.

"Osobe koje su dobile čast služiti građanima moraju već jednom shvatiti da imaju ogromnu odgovornost naspram njih. Klub vijećnika IDS-a današnjim nedolaskom na sjednicu želi poslati poruku da gradska uprava i gradske ustanove nisu ničija igračka, niti privatna firma. One pripadaju svim građankama i građanima Vodnjanštine i red je da vladajući to konačno shvate", zaključio je predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Igor Orlić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini