osam staza

Pola stoljeća skijališta s čijeg vrha pogled puca na more, Kvarner i Istru

Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sustav je od sezone 2021./22. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu, dok Tešnje Turistička staza ovise o dostatnim količinama prirodnog snijega. Veseli da će u ovoj godini zamijeniti staru "žicu" koja je skoro već pet desetljeća dizala skijaše na vrh Radeševa

| Autor: Cristian Bruno Galić
(snimio Cristian Bruno Galić)

(snimio Cristian Bruno Galić)


Nemili događaj koji se proteklog vikenda dogodio na Platku, osudili su gotovo svi, i na to ne želimo trošiti riječi. Želja nam je bila posjetiti Platak jer, govoreći iz iskustva, to je malo skijalište ostavilo traga kod većine istarskih skijaša. Bezbroj djece, vrtićke ili školske, na Platku se prvi put u životu susrelo sa snijegom i snježnim radostima. Zato, što se god dogodi na Platku, nama skijašima neće umanjiti želju za skijanjem na tom nama najbližem skijalištu.

Platak je među rijetkim skijalištima na svijetu s čijeg se vrha vidi more, točnije Kvarner, kvarnerski otoci i nama najdraža Istra.

(snimio Cristian Bruno Galić)Učenici iz Umaga s učiteljem Zoranom Vorićem (snimio Cristian Bruno Galić)

Za lijepog vremena s vrha Radeševa na 1.200 metara nadmorske visine pogled puca na Liburniju i Istru. Nažalost, ovog puta kad smo posjetili Platak gusta magla se nadvila nad Radeševom i nismo uspjeli snimiti prekrasan pogled. No, nekoliko puta smo već uživali u prekrasnim vedutama s tog vrha.

Znamo da je Platak jedino skijalište koje, uz Sljeme, može primiti veći broj skijaša u jednom danu. Sa svojih skromnih sedam kilometara skijaških staza, Platak pokušava osigurati dnevno skijanje za Riječane, Gorane, Istrane i sve druge koji dođu zimi na ovo brdo.

Platak broji osam skijaških staza. To su Radeševo 1, dužine 806 metara, Radeševo 2, dužine 1.065 metara, te Zavoj 19, dužine 390 metara, i Pribeniš 1, dužine 1.360 metara. Te četiri staze su srednje teške skijaške zahtjevnosti, odnosno crvene markacije. Najduža je Turistička staza, dužine 2.943 metra, i plave je markacije. Staza Tešnje također je plave markacije i dugačka je nešto više od 700 metara. Naposljetku, Platak raspolaže s dvije pokretne trake, a to su baby staza i traka podno Radeševa od 290 i 120 metara. Na tim posljednjim trakama većina početnika uči prve skijaške korake, a potom i spustove.

(snimio Cristian Bruno Galić)Ekipa iz Pule (snimio Cristian Bruno Galić)

Do Platka je iz Istre lako doći. Nakon tunela Učka vozimo riječkom zaobilaznicom prema Grobniku. Netom prije naplatnih kućica skrećemo desno prema Čavlima. Nakon nekoliko kilometara dolazimo do skretanja za Platak. Svega desetak minuta vožnje i na parkiralištu smo.

Za našeg posjeta, unatoč magli, uspjeli smo prijeći većinu staza. Mladi natjecatelji Ski kluba Rijeka su na stazi Radeševo 2 trenirali slalom. Saznali smo da je ovdje trening veleslaloma odradila i hrvatska reprezentativka Leona Popović, koja u zadnje vrijeme, uz Zrinku Ljutić, niže sjajne rezultate na utrkama Fis Svjetskog kupa. Osim profesionalaca, zatekli smo i grupu skijaša Ski kluba Istra koji su također odradili svoj rekreativni trening. Na podnožju pokretne trake Radeševo pozornost nam je plijenila grupa početnika iz Umaga. Predvođeni učiteljem skijanja Zoranom Vorićem "peglali" su spust i osnovni zavoj.

- Odlično nam je danas na Platku. Došli smo kurijeron i na kraju dana se vraćamo u Umag. I sutra planiramo doći i to s rukometašicama iz Poreča. Platak je idealno mjesto za prve korake, a usto blizu nam je. A o cijenama da ne govorimo, rekao je Vorić.

Cijene su uistinu pristupačne, kad govorimo o hrani i piću. Na raspolaganju su dva planinarska doma, Veliki i Mali dom. Jelovnik je skroman: od jote do pečenja, kobasica, krumpira… Za svega par eura može se pojesti nešto toplo, na žlicu.

Direktor Skijališta Platak Alen Uvodić nam je rekao da su proteklog vikenda imali rekordan dan u svojoj povijesti, kada je skijalište posjetilo najviše gostiju dosad. Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sustav je od sezone 2021./22. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu, dok Tešanj i Turistička staza ovise o dostatnim količinama prirodnog snijega. Ono što uistinu veseli jest činjenica da je Platak dobio novu sjedežnicu s četiri mjesta koja će u ovoj godini praktički zamijeniti staru "žicu" koja je skoro već pet desetljeća dizala skijaše na vrh Radeševa. Uvjerili smo se da je žičara gotova, a kako nam Uvodić priča, treba još srediti papirologiju i nova "žica" može početi s radom.

(snimio Cristian Bruno Galić)(snimio Cristian Bruno Galić)

Skijaške staze se otvaraju u 9 i rade do 16 sati. Blagajna na parkiralištu se otvara u 8, a osim na blagajni, skijaške karte se mogu kupiti i na benzinskim postajama Petrola. Dnevna karta za odrasle stoji 18 eura i vrijedi od ponedjeljka do petka. Vikendom karta košta 22 eura. Karte za djecu do 16 godina starosti stoje 12 eura za kroz tjedan i 13 eura za vikend skijanje. Promjena cijena tjednih karata u odnosu na vikend je zbog toga što su staze Pribeniš 1 i Tešnje kroz tjedan zatvorene jer nema gužve kao vikendom.

Na Platku se može skijati i noću jer je na stazi Radeševo 1 postavljeno osvjetljenje. Četvrtkom je moguće takozvano dnevno-noćno skijanje i to od podneva do 20 sati na stazi Radeševo. Utorkom i petkom na Radeševu je moguće noćno skijanje od 19 do 22 sata. Mi smo isprobali dnevno skijanje i bilo je uistinu dobro. Trenutačno stanje snježnog pokrivača ohrabruje jer, po svemu sudeći, snijega ove sezone na Platku neće nedostajati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of