dok cijene hrane rastu...

Jedan vlasnik hrvatskih marketa isplatio si je više od dvadeset milijuna eura zarade u posljednjih godinu dana!

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Od ljeta 2021. iznose se raznoliki argumenti za neuobičajeno velik rast cijena u trgovinama, ali se u javnosti ne spominju zarade trgovaca (Snimio Milivoj Mijošek)

Od ljeta 2021. iznose se raznoliki argumenti za neuobičajeno velik rast cijena u trgovinama, ali se u javnosti ne spominju zarade trgovaca (Snimio Milivoj Mijošek)


U siječnju 2021. statističari su posljednji put zabilježili u Hrvatskoj deflaciju, pad cijena proizvoda i usluga. Nakon toga kreće inflatorna spirala. Od početka do kraja 2021. prešlo se s deflacije od 0,3 posto na inflaciju od 5,5 posto, a koja je dostigla 13,1 posto na kraju 2022. Neuobičajeno velik rast cijena kreće od ljeta 2021. kada slušamo raznolike argumente zašto se to dešava. Pa problemi u dostavi, pa skupo gorivo, pa skupa država...

Nevjerojatno je sa koliko raznolikih argumenata se opravdava rast cijena osnovnih živežnih namirnica. Dok se brojni domaći trgovci pravdaju višim cijenama hrane i pića, kako bi podmirili povećane troškove, jedan vlasnik hrvatskih marketa posluje tako dobro da je isplatio svom nizozemskom vlasniku 22,5 milijuna eura u godinu dana! To je čak 169,5 milijuna kuna godišnje.

Riječ je o nizozemskoj tvrtki TransEuropean Properties IV kojoj je njezina istoimena hrvatska tvrtka kći isplatila navedeni iznos. Oni su vlasnici određenog broja marketa Konzum koje im je Todorićev Agrokor prodavao prije 10-15 godina i potom od tih istih kupaca markete uzeo u dugoročni najam. Todorić se tada privremeno dočepao gotovine, ali ostavio težak financijski teret nad najvećim domaćim lancem marketa koji stranim vlasnicima plaća visoke najamnine da bi prodavao hranu i piće. Iako, važno je naglasiti da se bivši Vladin povjerenik Ante Ramljak pohvalio da je drastično snizio cijenu tih najmova koje plaćaju strancima.

Lanjske odluke o isplati vlasnika Konzumovih marketa objavljene na internetskim stranicama FineLanjske odluke o isplati vlasnika Konzumovih marketa objavljene na internetskim stranicama Fine

Iznose koje nizozemska tvrtka izvlači iz poslovanja Konzuma su impresivni, a otkriva to posljednji broj Narodnih novina, od 18. siječnja 2023. Tamo je objavljeno da si je nizozemska tvrtka odlučila isplatiti 900 tisuća eura s računa istoimene hrvatske tvrtke kćeri. No, da to nije izoliran slučaj otkriva u lipnju objavljeno izvješće gdje jasno stoji kako velike iznose si isplaćuje vlasnik određenog broja Konzumovih marketa.

U siječnju 2022. godine odlučuju o isplati četiri milijuna eura. Isplata je izvršena 20. travnja kada donose novu odluku o isplati, ali sada najavljuju 16 milijuna. Potom, 40 dana nakon toga dodatnu isplatu od 1,6 milijuna. Financijsko izvješće s tim podacima dostupno je na internetskim stranicama Fine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter