vremenska prognoza za istru

Jaka promjena pred vratima, završit će s obilnim snijegom u gorju i ponekim nizinama

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ilustracija (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Nova, jaka promjena vremena je pred vratima. Postupno pogoršanje nastupit će u četvrtak, ali glavnina stiže u petak i za vikend, piše Istramet.

Četvrtak će proteći u znaku pretežno oblačnog vremena, ali u našem kraju bez značajnijih oborina. U noći na petak i u petak očekuje nas jako pogoršanje vremena uz lokalno obilniju kišu, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Detaljniju prognozu pročitajte u Istrametovom trodnevnom izvješću.

Najobilniju kišu pritom očekujemo u zaleđu Rijeke i gorju, što se dobro može očiti na priloženoj karti ukupne sume oborina.

Kumulativne oborine u iduća 3 dana, izvor: WRF, Istramet

U drugom dijelu subote i u noći na nedjelju zapuhat će jaka bura uz postupan pad temperature zraka. Sa zahladnjenjem, kiša će u gorju postupno prijeći u snijeg, dok će u nižem području padati kiša.

Iako je prognoza za drugi dio nedjelje i noć na ponedjeljak i dalje pod velikim znakom upitnika, sve je izglednije stvaranje sekundarne ciklone u sjevernom Jadranu koja bi donijela novi oborinski val, što predviđa i WRF.

U takvoj situaciji u gorju valja očekivati novi obilniji snijeg, dok bi snijeg pao i u nekim nizinama unutrašnjosti Hrvatske, naročito njezinog sjevernog i središnjeg dijela. Snježna granica čak i u Istri snizila bi se na oko 450 metara nadmorske visine, stoga bi viši dijelovi poluotoka nakratko mogli uživati u prvim pahuljama ove klimatološke zime!

Tip oborine u noći na ponedjeljak, izvor: WRF, Istramet

Generalno, sinoptička situacija u Europi nastavlja priličiti zimi, a posebice ako pogledamo priloženu kartu ukupne sume snježnih oborina u idućih 7 dana. Snijeg će pokriti dobar dio središnjeg dijela kontinenta uz obilnije količine u Njemačkoj, Poljskoj i Austriji.

Negativna temperaturna anomalija zahvatit će područje od Skandinavije do istočne Španjolske, a početkom idućeg tjedna odstupanje će značajnije biti i u zapadnom i središnjem Balkanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter