projekt pod upitnikom

Izgradnja šetnice Bijeca - Kažela u Medulinu naišla na probleme. Doznali smo o čemu se radi

Zakon o cestama predvidio je da sve ceste koje su postojale 2011. godine gradovi i općine mogu prisvojiti, neovisno o vlasništvu. Vlasnici parcela tvrde da Općina Medulin to zloupotrebljava pa si prisvaja i "kozje puteve"

| Autor: Marcello Rosanda
Bijeca u Medulinu

Bijeca u Medulinu


Projekt izgradnje obalne šetnice u Medulinu, od plaže Bijeca do Kažele, koji je prošle godine predstavljen javnosti, pod velikim je upitnikom. Naime, koplja se lome između privatnog vlasništva nad tamošnjim parcelama i prijeke potrebe za javnom šetnicom kao turističkim sadržajem. Novi moment u priči nastao je nedavno, kada je Visoki upravni sud ukinuo odluke Općine Medulin koje se tiču i spomenute šetnice. Naime, neki od vlasnika spornih parcela ne mire se s tim projektom.

Radi se o tome da je Zakon o cestama omogućio da se evidentiraju, pa u katastar i zemljišne knjige upišu sve ceste koje su 2011. godine bile stvarno postojeće na terenu, dakle po izvedenom stanju. Konkretno, bez obzira tko je upisan kao vlasnik, gradovi i općine se mogu upisati na njih bez naknade eventualnim vlasnicima.

U ovom konkretnom slučaju, Općina Medulin tvrdi da su sporne nekretnine na dan stupanja na snagu tog zakona, dakle iz zračnih snimki iz 2011. godine, bile korištene za promet motornim vozilima i bile pristupačne većem broju korisnika.

Ipak, vlasnici ustraju u tome da Općina zloupotrebljava zakon, pa ga primjenjuje na dijelove nekretnina koji nikad nisu bili cesta, nego svakakvi kozji i slični putovi. To sve čine, tvrde, s ciljem da se vlasnicima ne plaća ništa, bez izvlaštenja i slično.

Postupak je takav da geodeti snime stanje, upišu prometnice i evidentiraju ih u katastar na temelju odluke Općinskog vijeća i potvrde načelnika. Katastar to provede i onda se ide na sud, pa i sud to provede. Vlasnici ističu da su o tome prvi put obaviješteni kada dobiju rješenje suda da im se čestica umanjuje za oduzetu površinu i da se formira nova čestica.

Koliko nam je poznato, takva je rješenja ovih dana dobilo nekoliko mještana Medulina.        

Za pojašnjenje o kronologiji događaja obratili smo se Općini.

"Općinsko vijeće donijelo je temeljem odredbi Zakona o nerazvrstanim cestama na sjednici održanoj 6. kolovoza 2014. godine Odluku o nerazvrstanim cestama na području Općine Medulin. Ta je odluka kasnije izmijenjena i dopunjena drugim odlukama", ističu iz Općine, a kao što smo već rekli, određene je odluke nedavno ukinuo Visoki upravni sud.

"Slijedom navedenog, Općinsko vijeće je 17. studenog 2022. godine donijelo novu Odluku o nerazvrstanim cestama na području Općine Medulin", kažu u Općini. Dakle, projekt po njima ide dalje, te su sada, izgleda, ispravili sporne odluke sukladno uputama suda koji ih je, čini se, ukinuo iz formalnih razloga i grešaka u proceduri.

"Osim svega navedenog, Općina Medulin je na dijelu nekretnina koje su predmet vašeg upita pokrenula postupak utvrđivanja pomorskog dobra, a sve da bi se osigurao nesmetan prolaz predmetnim prolazom i da bi se omogućila realizacija uređenja obalne šetnice", najavljuju.

"Jer, Turistička zajednica Općine Medulin financirala je izradu idejnog projekta za izgradnju obalne šetnice od Bijece do Kažele, te će realizacija iste svakako biti jedan od prioriteta u slijedećem razdoblju", naglasio je načelnik Ivan Kirac. On pojašnjava da je tim projektom planirano uređenje šetnice, javne rasvjete, zelenih površina, dječjih igrališta, workout zona, pristupa plažama, sanitarnih čvorova i slično.

"To će omogućiti mještanima da još više uživaju u blagodatima našeg akvatorija, a gostima i turistima omogućit će se korištenje dodatnih sadržaja koji nisu nužno vezani uz sunce i more, te na taj način osigurati dodatan sadržaj i produljiti turističku sezonu", zaključuje Kirac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater