OBNOVA SAKRALNOG BOGATSTVA

U tri čuvene crkve na Buzeštini ove godine uloženo je preko milijun kuna

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Crkva sv. Bartola u Roču (lijevo), Crkva Uznesenja Marijina u Buzetu (gore), Crkva sv. Jurja u Buzetu (dolje)

Crkva sv. Bartola u Roču (lijevo), Crkva Uznesenja Marijina u Buzetu (gore), Crkva sv. Jurja u Buzetu (dolje)


"Građevinski i konzervatorsko-restauratorski radovi u sakralnim zdanjima istarskog sjevera najveća su ovogodišnja investicija Ministarstva kulture na ovim istarskim prostorima, nakon Eufrazijane, na što sam silno ponosan. Crkve su dio našeg identiteta. Po njima se prepoznajemo i oko njih se okupljamo, oko tih naših zvonika, zaštitnika, svetaca. Imamo sjajnu suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Konzervatorskim odjelom u Puli, moram svih pohvaliti, jer jedino tako možemo uspjeti", zadovoljan je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Crkve u BuzetuCrkva sv. Jurja u Buzetu - sanirana preslica sa zvonom

Sredstva za sanaciju sakralnih zdanja premašuju iznos od milijun kuna. Dio sredstava osiguran je kroz Ministarstvo kulture, a dio kroz programe Hrvatskog restauratorskog zavoda. Samo je za ovogodišnju, drugu fazu radova u crkvi Sv. Bartola u Roču, osigurano 320.000 kuna. S tim je sredstvima statički saniran strop s bogatim štuko dekoracijama. Ročka crkva Sv. Bartola, ili pravilnije Bartolomeja, zaštićeno je kulturno dobro u sklopu kulturno-povijesne cjeline naselja Roč, koje se nalazi na najvišem platou unutar zidina Roča.

Crkve u BuzetuSv. Bartol Roč: konzervatorsko - restauratorski radovi

Radovi na zidovima i svodu svetišta crkve u Roču započeli su prošle godine i potrajat će još nekoliko. Preliminarnim istraživanjima otkriveni su dosad nepoznati srednjovjekovni zidni oslici. Uz sanaciju stropa, ove je godine nastavljeno istraživanje fresaka na zidovima i svodu svetišta, za što je osigurano 50.000 kuna iz gradskog proračuna i kroz program županijskog odjela za kulturu i zavičajnost.

- Istovremeno, angažmanom velečasnog Josipa Mašine i nas nekolicine, opremamo kapelicu u Roču da bi pedesetak vjernika moglo prisustvovati misi dok se obnavlja crkva sv. Bartola, prenio je Kajin.

Crkva sv. Jurja

Za završetak radova u crkvi sv. Jurja u starogradskoj jezgri Buzeta resorno ministarstvo osiguralo je 350.000 kuna. Radovi se odnose na uređenje prostora sakristije, gdje je izrađen potpuno novi strop, ožbukani su zidovi te saniran dio bedema na kojeg je sakristija naslonjena. Preostalo je za ofarbati unutrašnjost crkve.

Crkvu sv. Jurja dao je podići kapetan Marc' Antonio Erizzo početkom 17. stoljeća na najvišoj koti gradskih zidina, na 152 metra nadmorske visine. Uklopljena je i gotovo sakrivena uz rub gradskih zidina, a najvrjedniji inventar je ciklus od šest velikih slika s prikazima "Čuda sv. Antuna Padovanskog", nastalih početkom 18. stoljeća. Višegodišnju obnovu starogradske crkve, u koju je u dvadesetak godina uloženo tri milijuna kuna, najvećim dijelom namjenskih sredstava Ministarstva kulture, u Buzetu su završili 2018. godine. Preostalo je bilo tada još sanirati sjeverni zid objekta i prostor sakristije.

Ovih dana krenula je sanacija krovišta župne crkve Uznesenja Marijina u starom gradu Buzetu, za koju je Ministarstvo kulture osiguralo 300.000 kuna, a preostalih 100.000 kuna osigurala je župa. Tome valja pribrojati, kaže Kajin, i jednu zamjetnu donaciju, gdje donatori žele ostati anonimni.

Crkve u BuzetuCrkva sv. Bartola u Roču, otkriven novi zidni oslik

Župna crkva Uznesenja Marijina s glasovitim orguljama Gaetana Callida iz 1787. godine smještena je na trgu isklesanom na živom kamenu. Krovište joj je oštećeno nakon nekoliko orkansko olujnih nevremena te je nužno preslagivanje cijelog krovnog pokrova. Važno je da se sada zaštiti krovište, a fasada će se raditi naknadno.

- Osvijetlili smo naše kampanele, zvonike u Roču i Vrhu, pomogli smo koliko smo mogli. Po obnovi župne crkve u Buzetu sigurno je da bi nam trebali biti prioriteti izgradnja kapelice na novom groblju u Vrhu, kao i obnova crkve u Črnici i Sovinjaku koje su na trusnom području. Buzet sam neće moći sanirati sakralna zdanja jer je na buzetskom području šezdesetak kapelica i crkvica i velika većina njih, razumljivo, vapi za obnovom. Generacije prije nas su gradile te crkve i mi ih moramo održavati i obnoviti koliko je u našoj moći, reći će Kajin.

Pokretne umjetnine

- U program Hrvatskog restauratorskog zavoda uvrštena je i restauracija pokretnih umjetnina, dodat će predsjednik Povjerenstva za zaštitu spomenika na području Grada Buzeta Matija Nežić.

Faznim radovima nastavljeni su konzervatorsko restauratorskih radovi na slici "Trijumf euharistije" iz Zavičajnog muzeja. U završnoj fazi su konzervatorsko restauratorski radovi na slici "Bog Otac sa svecima" s ukrasnim okvirom iz crkve sv. Petra u Marčenegli. U tijeku je preventivno konzerviranje slike "Bog Otac sa svecima" u crkvi sv. Antuna u Roču, primarno konzerviranje i stolarska sanacija oltara Blažene Djevice Marije u crkvi sv. Nikole u   Senju te istraživanja i preventivno konzerviranje procesijske skulpture "Bogorodica s Djetetom" s postoljem u župnoj crkvi sv. Jurja u Sovinjaku.

Crkve u BuzetuCrkva sv. Jurja u Buzetu

- Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, na Buzeštini se u kontinuitetu, godinama radi na sanaciji sakralnih zdanja i umjetnina, međutim ova godina dosta prednjači po broju programa i sredstvima koja su za njih osigurana. Planovi za iduću godinu također su ambiciozni. Nastavlja se s konzervatorsko restauratorskim radovima na zidnom osliku u ročkoj crkvi, na sanaciji zidina starogradske jezgre Buzeta, a nastojat ćemo pokrenuti i jedan novi projekt, uređenje dislocirane muzejske radionice postolara, također u buzetskoj starogradskoj jezgri, najavio je Nežić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum