ADVENT U ISTRI

Neka božićna čarolija započne

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić, najradosniji kršćanski blagdan. Došašćem, konačno, počinje crkvena godina, koja završava blagdanom Krista Kralja.

Vrijeme došašća počinje na blagdan sv. Katarine 25. studenoga, točno mjesec dana prije Božića. Važan je i blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, dan darivanja djece. Pravi je, pak, predbožićni blagdan sv. Lucija, 13. prosinca. Na taj dan sije se božićna pšenica.

Liturgijsko je to razdoblje naročito bogato simbolima, od kojih je božićno drvce najvidljiviji i najčešći. Sve popularniji je i adventski vijenac koji pomaže intenzivnije slijediti četiri tjedna što prethode Božiću. Prve nedjelje došašća pali se prva adventska svijeća, koja se naziva postilica ili prorokova svijeća, a simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska i označava mir. Treća je pastirska i slavi radost i veselje, a četvrta je svijeća anđela i donosi ljubav. Ne manje važne su jaslice, prelijepa tradicija koju je, prema predaji, počeo sv. Franjo Asiški, a njegova subraća, franjevci, proširili po cijelome svijetu.

Sve je više mjesta u Istri koja priređuju tzv. žive jaslice, primjerice, u Gračišću ili Sv. Lovreču Pazenatičkom, kada mještani "glume" biblijske likove: Isusa, Mariju i Josipa, tri kralja - Baltazara, Melkiora i Gašpara.

Tijekom došašća jedinstvene su zornice, ranojutarnje mise. I jedna zanimljivost: na misama tijekom došašća, koje je radosno vrijeme, ne pjeva se Slava/Gloria što je pokazatelj da ona snažnije odjekne u izvorištu - u božićnoj misi polnoćki.

Božić se s vremenom odvojio od isključivo crkvenoga konteksta i postao je glavnim blagdanom u godini. Tradicijska kultura bogata je predbožićnim i božićnim običajima, a čitav je prosinac, mnogima najčarobniji mjesec, obilježen potrošačkom groznicom, darivanjem, adventskim sajmovima, druženjem na otvorenome, mirisom fritula, kuhanog vina i cimeta. Ulice i trgovi već su nadjenuli blagdansko ruho, tisuće lampica i blagdanskih dekoracija najavljuju božićnu čaroliju kojoj se gotovo pa podjednako vesele veliki i mali.

U istarskom priobalju, a tako i na kontinentu, trend adventskih i prosinačkih manifestacija turističkog predznaka u uzlaznoj je liniji. Vrijeme adventa donosi pravu zimsku čaroliju, brojne manifestacije za sve generacije, paljenje svijeća na adventskom vijencu, bogatu adventsku gastronomsku ponudu, božićne pjesme, klizanje i sve druge odrednice tipične za božićne sajmove. Vrijeme je nade, ljubavi, radosti i mira.

PULA

Cijeli centar grada će od 26. studenog do 8. siječnja biti obučen u adventsko ruho uz obilje zabave za sve uzraste

Pula je ove godine najbožićniji grad u Hrvatskoj, a Novu dočekuje čak tri puta

Trg PortarataTrg Portarata

Advent u Puli s godinama i sve bogatijom ponudom privlači ne samo lokalno stanovništvo, nego i brojne turiste koji upravo ovaj grad prepoznaju kao idealnu destinaciju za blagdane i doček Nove godine.

Pula će za vrijeme blagdana zasjati još posebnijim sjajem, a u svjetlucavom slavljeničkom ruhu dočekuje posjetitelje čarolijama i iznenađenjima u svakom kutku grada. Za sve generacije osmišljeni su raznovrsni zabavni, glazbeni i plesni programi od jutra do večeri, kao i bogata kulturna, umjetnička i gastro ponuda.

Čarobne lokacije

Gužve oko pozornica s poznatim glazbenim imenima, veselje na blagdanskim radionicama te zamamne arome, mirisi i okusi na svakom koraku sjajan su način da provedete najradosniji i najsvečaniji mjesec u godini te dočekate 2023. godinu u Puli s osmijehom na licu, na čak tri čarobne lokacije. Pored raznovrsnih kulturnih, zabavnih i glazbenih programa ove se godine nepce i dušu može dodatno zagrijati uz nikad bogatiju gastro ponudu.

(Snimio Neven Lazarević)(Snimio Neven Lazarević)

Na 18 blagdanskih kućica možete uživati u iznimnoj gastro ponudi dok istražujete više od 80 adventskih programa. Kroz 44 dana, od 26. studenog pa sve do 8. siječnja, cijeli će centar grada biti obučen u adventsko ruho uz obilje zabave za sve uzraste.

I Djed Mraz odmara u Puli

Blagdani su svakako vrijeme radosti i darivanja, ali i vrijeme koje možemo iskoristiti družeći se s prijateljima i obitelji, stoga je i Advent u Puli poseban naglasak stavio na najmlađe posjetitelje. Posebno za ovu priliku uz pomoć vrijednih vilenjaka, Park grada Graza pretvoren je u "Svijet bajki", dom klaunova, teatara i cirkusanata koji na svakom koraku šire adventsko veselje, sreću, ljubav i dobre želje. Uz brojne predstave, zabavne programe te kreativne radionice, zabavu će uokviriti i pojačati zimski luna park. Sletjevši do Pule direktno sa Sjevernog pola, Djed Mraz je odlučio ovdje provesti neko vrijeme u druženju s mališanima, tako da je i ove godine nezaobilazna lokacija rezidencija Djeda Mraza. Tijekom prosinca, tradicionalno ju posjeti više od 2.000 djece, a osim njih i odrasli vole Djedici prišapnuti svoje želje.

Ledena adventska oaza

Što je zima bez snijega, a Advent bez ledenih radosti? Tako centralni gradski trg Forum postaje Sjeverni pol na kojem će uz njegove poznate stanovnike, biti postavljeno i veliko klizalište. Posjetitelji će imati priliku iskušati ili usavršiti svoje klizačke vještine sve do kraja zimskih praznika, odnosno do 8. siječnja. A gotovo svakog četvrtka, od 19 do 22 sata, romantičnu atmosferu na ledu zagrijavat će DJ-evi.

Adventskoj zabavi nikad kraja

Zaokružite dan večernjim programom s bogatom glazbenom ponudom na Portarati. Glazbene note podići će raspoloženje svim uzrastima, a izdvajamo nastupe splitskog dvojca Kuzma & Shaka Zulu, Nipplepeoplea, legendarnog Atomskog skloništa te bendova Pips Chips & Videoclips i Let3.

Nina BadrićNina Badrić

U starom dijelu grada, Danteov trg se petkom i subotom od 21 sat pretvara plesnu blagdansku oazu uz dobro poznate DJ-eve: Alex, Kedžo, Mylo, Shemica Crew, Mr M...

Kako bi lagano klizili između različitih zabavnih zona, strateški su postavljene tako da ih povezuje blagdanski uređena središnja gradska ulica. Ukrašena blagdanskom dekoracijom koja dočarava zvjezdano nebo obojano glazbenim tonovima, usmjeravat će prolaznike do ciljanih zabavnih odredišta.

Happy New Year - tri puta!

Vrhunac adventa u Puli bit će, kako i priliči, tradicionalan doček Nove godine, ali na čak tri lokacije! Onaj podnevni će posebnim, za male i velike posjetitelje, učiniti Mia Dimšić dok će istu lokaciju u večernjim satima zagrijati jedinstvena Nina Badrić, Le Monde i DJ Jan Plexy. Treća lokacija dočeka 2023. godine je predivni Kaštel na kojem nastupaju Cubismo, Belfast Food i DJ Teddy Lee. Nova godina, bez obzira gdje je slavili, uvijek je simbol novog početka, novih mogućnosti i prilika!

Mia DimšićMia Dimšić

GRADONAČELNIK PULE FILIP ZORIČIĆ:

Nikad bogatiji pulski advent!

Od 26. studenoga kreće nikad bogatiji Advent u Puli, 44-dnevna manifestacija s kojom ćemo ispratiti godinu na izmaku u najboljem raspoloženju. Na čak 11 lokacija u gradu, siguran sam da će sve generacije Puležanki i Puležana naći nešto za sebe. Posebno mi je drago da Pula ne gubi svoj rockerski identitet i da će na Portarati nastupiti ponajbolje od domaćeg rocka, Pips, Chips & Videoclips, Let 3, Atomsko sklonište, Nipplepeople, Johnatan, Nola, Kuzma i Shaka Zulu..., dok će za doček nastupiti ikona hrvatske glazbe Nina Badrić.

Filip ZoričićFilip Zoričić

Nova adventska lokacija postaje Kaštel na kojem će nas na Silvestrovo rasplesati Cubismo.

Petkom i subotom održavat će se programi za mlade na Danteovom trgu, a najmlađe Puležanke i Puležani uživat će u brojnim sadržajima u Parku grada Graza, čeka ih kuća Djeda Mraza na Forumu kao i klizalište koje će biti postavljeno sve do 8. siječnja. Ove godine na Portarati će imati i svoj prigodan doček u podne, a za dobru zabavu pobrinut će se Mia Dimšić.

Posebno me veseli što će se u Istarskom narodnom kazalištu održati brojni koncerti, a među glazbenicima koji će imati svoje koncerte su Jacques Houdek i jedna od najvećih domaćih diva, Radojka Šverko.

Puno, puno dobrog i kvalitetnog glazbenog i zabavnog sadržaja čeka nas od 26. studenog do 8. siječnja. Veselim se toploj božićnoj atmosferi na ulicama i trgovima. Vidimo se!

TANJA MILIČIĆ, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival:

Pulski advent ove je godine dobio nove lokacije, Trg sv. Tome i park Petra Krešimira IV. nove lokacije

Advent u Puli je, uz Pulski filmski festival, jedna od najvećih i najduljih gradskih manifestacija koja se iz godinu u godinu nadograđuje, unaprjeđuje i programski obogaćuje te građanima, turistima i slučajnim prolaznicima pruža jedinstvenu priliku da i u Puli osjete božićnu i novogodišnju atmosferu, konzumiraju posebno pripremljene eno i gastro specijalitete i, što je najvažnije, uživaju u iznimno bogatom kulturnom i zabavnom programu za sve uzraste. Pod kapom JU Pula Film Festival, pulski je Advent poseban po tome što organizacijski i programski objedinjuju brojne gradske odjele i urede, pulsku turističku zajednicu, trgovačka društva, ustanove u kulturi, udruge i pojedince koji djeluju na području Pule i šire. Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog, posjećenog i hvaljenog izdanja koji se održavao na šest međusobno povezanih lokacija (Giardini, Portarata, Danteov trg, Park grada Graza, Forum i Kaštel), ove godine pridružujemo im i Trg sv. Tome gdje će tjedan uoči Božića biti žive jasle, odnosno park Petra Krešimira IV. (kod kafića Kukuriku) s ljubavnim kutkom.

Tanja MiličićTanja Miličić

Posebna pažnja posvećena je najmlađima koje uz prigodno uređen Park grada Graza s lunaparkom, kazališnim predstavama, slasticama, poštanskim uredom i vilenjacima na obližnjem Forumu očekuju nova i raskošna rezidencija Bake i Djeda Mraza, tradicionalno klizalište, a na jednom od pulskih brda - Kaštelu, u Povijesnom i pomorskom muzeju i svjetlosni spektakl. Osobno ne pamtim kada je grad bio ispunjeniji nasmijanim, zadovoljnim i radosnim građanima i posjetiteljima kao tijekom prošlogodišnjeg Adventa, a imajući na umu da ove godine nema covid mjera, sigurna sam da će doživljaj biti na još višoj ljestvici. Ne sumnjam da je Pula već sada postala jedna od interesantnijih adventskih destinacija u Hrvatskoj i šire.

Advent u Puli

PROGRAM ADVENTA U PULI

Portarata

Cubismo Cubismo

Dočeci

Park grada Graza i ove godine blagdanska oaza za djecu

Uz brojne ukrase i posebnom slatkom gastro ponudom, najmlađe će svakog petka popodne i subotu ujutro zabavljati klaunovske ludorije i cirkusarije, predstave i pričaonice. U parku je smješten i poštanski ured Djeda Mraza, dok će svoju rezidenciju imati na Forumu a svatko tko pošalje pismo Djeda Mrazu zasigurno dobiva i povratno pismo!

Park grada GrazaPark grada Graza

Klizalište na Forumu od 3. prosinca do 8. siječnja

Radno vrijeme:

od nedjelje do četvrtka: od 9 do 22

petak i subota: od 9 do 23

24. i 31. prosinac: od 9 do 15

25. prosinac i 1. siječanj: od 12 do 23

Klizalište na ForumuKlizalište na Forumu

Cijene ulaznica:

jutarnji termin – ulaz: 10 kn (1,33 eur) + klizaljke 5 kn (0,66 eur)

popodnevni termin – ulaz 15 kn (1,99 eur)+ klizaljke 5,00 (0,66 eur)

Popularni medvjedić – 10 kuna

I ove godine, u suradnji s pulskim školama i vrtićima, ali i predškolskim i školskim institucijama cijele Puljštine, radnim danom od 9 do 13 sati osigurano je besplatno klizanje za djecu za organizirane skupine, uz prethodnu najavu.

LABIN

Glazba je već zavladala ulicama i trgovima starogradske jezgre

Stari grad 11 će dana živjeti "Božićnu bajku"

Labin 

"Božićna bajka" neostvariva je tamo gdje nema čarobnih sastojaka koje je čine bajkovitom: romantičnih kulisa, čarolije svjetla, ugodne glazbe, vedrih lica i - prije svega - blagdanskog duha! Upravo zato je već nekoliko godina odabir prije svega Labinjana, a u isto vrijeme i organizatora blagdanskih događanja u najvećem mjestu na istočnoj obali Istre, labinske Turističke zajednice i Grada Labina - starogradska jezgra ovog drevnog, nekadašnjeg rudarskog grada.

Dva blagdanska vikenda, čak pet koncerata poznatih domaćih izvođača, predstave i glazbena događanja posvećena našim najmlađima, mnoštvo nastupa lokalnih glazbenika te prigodno dekorirana starogradska jezgra i trg - u najkraćim crtama prava je najava ovogodišnje labinske "Božićne bajke".

Skromno i pomalo sramežljivo, već je prošloga prosinca glazba zavladala ulicama i trgovima starogradske jezgre Labina, a vesele, prigodne, ručno izrađene blagdanske dekoracije podizale su poglede u visinu, iznad osvijetljenih fasada i izloga. Ugodu i romantiku drevnog Labina dodatno će uljepšati ove godine još bogatija i šira ponuda gastro kutaka, vinskih i pivskih štandova te već tradicionalne blagdanske kućice koje i ove, kao i svake godine, imaju naglašenu humanitarnu notu.

Labin

Program će službeno započeti u večernjim satima petka 16. prosinca koncertom grupe "The Swingers", predvođene pjevačem legendarnih "Fantoma" Robertom Marekovićem, kojeg i dalje pamtimo kao izvođača vjerojatno najpoznatije domaće božićne pjesme "Sretan Božić svakome". Idućeg dana, u subotu 17. prosinca, za ljubitelje pop glazbe i mlađu publiku koncert će održati Mia Dimšić, ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu, dok će prije nje svoj cjelogodišnji trud publici predstaviti lokalni mladi zborovi i ansambli. Da ugodni blagdanski duh doživi i zrelija publika te ljubitelji laganijih mediteranskih melodija zabavne glazbe tu je nastup popularne klape "Rišpet" u nedjelju 18. prosinca.

Publika koja dobro pamti vedru atmosferu i retro “štimung” ovogodišnje fešte Petrova, svakako će uživati u četvrtak 22. prosinca kada će se na pozornicu na Titovom trgu izaći sjajna pulska "Dogma", nakon koje će uslijediti nastupi poznatih lokalnih DJ-a iz najboljih vremena zabave u labinskom starom gradu.

Kao šlag na torti ovogodišnjeg blagdanskog programa, svakako je nastup najvećeg imena, legendarnog splitsko-riječkog kantautora Nene Belana. Ovaj tvorac brojnih bezvremenskih hitova u svojoj više od 35 godina dugoj karijeri sa svojim će vjernim "Fiumensima" stari Labin uvesti u ovogodišnji Badnjak.

Labin

Te će se svima drage večeri, uz prigodni glazbeni program, bez mjera i restrikcija u miru i ugodnom društvu sugrađana i gostiju, u pravom smislu živjeti još jedna labinska "Božićna bajka". Zastat će se samo nakratko dok se na sam Božić odmorimo i posvetimo društvu svojih najmilijih.

Za kraj 11-dnevnog druženja u starom Labinu, već idućega dana, u ponedjeljak 26. prosinca, tu je posljednji ovogodišnji glazbeno-vinski događaj, "Sipping Sessions" u prostoru crkvice sv. Stjepana, u samom središtu starogradske jezgre, za čiju se organizaciju brinu labinsko Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Grada Labina.

POREČ

Najbogatiji blagdanski program u Istri počinje 12. prosinca

Besplatno klizalište, četiri dočeka Nove godine, dvadesetak koncerata, žive jaslice i pokloni za 1.700 mališana!

PorečPoreč

Besplatno klizalište uz besplatne klizaljke, obogaćeni božićni sajam, više od trideset koncerata, uprizorenje živih jaslica, dječje predstave, tradicionalni program Porečke bajke i podjela poklona za 1.700 mališana te čak četiri dočeka Nove godine, sve nas to očekuje nas na ovogodišnjem izdanju Adventa Poreč, koji se ponovno vraća u samo srce porečke starogradske jezgre. Advent Poreč održavat će se na Trgu Matije Gupca od 12. prosinca do 1. siječnja.

- Nakon jedne godine pauze i lanjskog smanjenog izdanja, Advent Poreč vraća se u svojem punom izdanju. Ponovno smo se trudili uključiti cijelu zajednicu u organizaciju ove manifestacije. Građani i gosti moći će uživati u tradicionalnom šušuru i predblagdanskom uređenju i raspoloženju, upravo onako kako i očekuju prosincu. Uz nekoliko noviteta, a zadržavamo ono po čemu je naš Advent poznat, a to su pristupačne cijene, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

- Važan dio Adventa je svakako i program Porečka bajka, tijekom koje Grad Poreč-Parenzo tradicionalno daruje više od 1.700 porečke djece poklonima i predstavama. Od ove godine poklone će dobiti sva porečka djeca od navršene prve godine života do četvrtog razreda osnovne škole. Osim toga, ove smo se godine potrudili uvesti nekakve novitete i u dekoraciju prostora. Lokacija za Advent ne može biti bolja – park u srcu starogradske jezgre okićen tisućama lampica mora izgledati bajkovito. Kako to izgleda moći će se vidjeti sa samom otvorenju u ponedjeljak, 12. prosinca u 17 sati, najavio je Peršurić.

Dodao je da su se organizatori, uz besplatno klizalište, koncerte, dječje predstave, Slatko i Badnje jutro, posebno potrudili oplemeniti božićni sajam koji će krasiti bijele drvene kućice, bijeli drveni paviljon koji će svojom posebnošću zamijeniti standardnu pozornicu, a tu je i prigodna dekoracija božićnog sajma s umjetnim snijegom, posebno uređena kućica Djeda Mraza, kao i bogato uređen grad.

Prljavci na glavnom dočeku

- Posebno izdvajamo čak četiri dočeka Nove godine u Poreču: veliki doček uz Prljavo kazalište na Trgu slobode, paralelno će se na Trgu Matije Gupca održavati i party doček uz DJ Davida. Na Staru godinu u podne organiziramo tradicionalni dječji doček Nove godine uz animaciju i dječji vatromet. Naravno, tu je sad već tradicionalna repriza dočeka 1. siječnja u Night Express, najavio je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Dodao je da je proteklih godina vrlo dobro među građanima prihvaćena i dnevna živa glazba na Trgu slobode, pa će tako i ovaj prosinac subotom ujutro imati živu glazbu na više lokacija, a u suradnji s porečkom župom i ove godine, 18. prosinca, u Poreču će se biti uprizorene žive jaslice.

Poreč

Program ovogodišnjeg Adventa u Poreču bit će bogat i u koncertnom dijelu.

- Na adventskom paviljonu na Trgu Matije Gupce imat ćemo priliku poslušati Opću opasnost, Gustafe, Night Express, Matiju Cveka i the Funkensteins i još mnoge druge lokalne bendove, kazala je Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamaru.

- Petkom i subotom u 18 sati na lokaciji porečkog Adventa izmjenjivat će se predstave u režiji Istra Inspirita i udruge Birikina, koje će svojim bogatim kostimima i zanimljivim pričama sigurno oduševiti naše najmlađe, a tu su i brojne aktivnosti Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta Poreč, šetnja s najpoznatijom Porečankom La mula de Parenzo, brojne radionice koje će organizirati Udruga Mordele i DND te Zavičajni muzej Poreštine tijekom cijelog Adventa, rekla je Ilečić Arklinić i izdvojila božićni koncert u organizaciji POUP-a.

Iz Valamara najavljuju da će tri hotela biti otvorena tijekom blagdana – hoteli Diamant, Riviera i Parentino.

Besplatno klizalište

Eva de Zan Prusina, voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave lagune, najavila je jednu od glavnih atrakcija Adventa - besplatno klizalište.

- Advent i ove godine donosi pravi zimski ugođaj u Poreč, a svakoga će oduševiti klizalište koje će biti otvoreno tijekom Adventa pa sve do kraja školskih praznika 8. siječnja. Posjetitelji će moći uživati u čarima klizanja svakoga dana, od 10 do 22 sata, uključujući Božić i Novu godinu. Pritom je klizanje besplatno, a jednako tako ne plaća se niti najam opreme. Pozivamo sve da dođu isprobati porečku ledenu, zimsku radost. Veselimo se zimskoj bajci pokraj mora., rekla je De Zan Prusina.

Poreč

Izdvojila je tradicionalno Slatko jutro u organizaciji TUŠ-u Antona Štifanića 18. prosinca i humanitarnu Adventsku utrku 17. prosinca, koja svake godine privlači sve veći broj trkača. Na Trgu Matije Gupca održavat će se i karaoke večeri, pub kviz, dječji festival Veseli glasi – Voci allegre, brojni novi photopointovi te jelke koje će ukrasiti porečke vrtićke grupe.

Iz Plave lagune najavljuju da će im tijekom praznika biti otvoreni hoteli Parentium, Materada, Albatros i Molindrio.

Uz Grad Poreč-Parenzo, partneri Adventa Poreč su TZ Grada Poreča, Plava Laguna i Valamar, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Poreč, Usluga Poreč, Odvodnja Poreč, Gradska knjižnica Poreč, Klub za mlade Poreč, Zavičajni muzej Poreštine, Centar za posjetitelje La mula de Parenzo, Sportska zajednica Grada Poreča, porečke udruge, sve škole i vrtići te brojni drugi.

BUZET

Starogradska jezgra na popularnom Loparu ima poseban šarm

Advent na sjeveru u snježnom ugođaju - garantirano!

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Za omiljenu prosinačku manifestaciju punu glazbe, blagdanskih okusa i mirisa užurbano se pripremaju i u Buzetu. "Advent na sjeveru", uz božićni ugođaj, lampice i adventske kućice s prigodnom ponudom jela i pića, te uz zabavni program već će se tradicionalno održati u starogradskoj jezgri, na Šetalištu Vladimira Gortana, popularnom Loparu, trećeg vikenda u prosincu.

Neovisno o vremenskoj prognozi, snježni je ugođaj zagarantiran pa je preporuka ponijeti kape, šalove i rukavice. Osigurani su topovi za snijeg, a snježne pahuljice povremeno će lepršati na nekoliko lokacija.

Najmlađi Buzećani s najvećim nestrpljenjem ipak iščekuju dolazak Djeda Božićnjaka kojemu će na Loparu moći prišapnuti svoje želje - jer čuda se događaju!

U petak 16. prosinca, za uvertiru "Adventa na sjeveru" pobrinut će se DJ Petar uz prigodne božićne pjesme, Acoustic music On Air i pjevači buzetske Udruge "Mali veliki mikrofon".

U subotu 17. prosinca predviđene su kreativne radionice "Društva naša djeca" Buzet, nastup limene glazbe i folklorne sekcije Glazbenog društva "Sokol" Buzet. Nastupit će pjevači "Malog, velikog mikrofona", bend Top of the pops, DJ, a u subotu se očekuje i dolazak Djeda Božićnjaka s kojim je organizirano fotografiranje by Foto Festival. Omiljena adventska tradicija u Buzetu postalo je i čarobno paljenje prskalica. Tisuću prskalica za isto toliko božićnih želja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Buzetski advent koji se odvija na otvorenom, u starogradskoj jezgri, ima svoj poseban šarm, a raznoliki repertoar, dinamičnost i vedra atmosfera, bogati glazbeni program i čarobno paljenje prskalica, dobitna su kombinacija za zabavu svih generacija željnih predblagdanskog druženja. Uz kuhano vino, čaj, fritule, palačinke…, ugostiteljska ponuda adventskog sajma na Loparu pojačat će se i drugim gastro delicijama.

Posjetitelji će moći besplatno parkirati na lokaciji Mašimova škuja te se potom pješke uputiti u starogradsku jezgru. Advent se ove godine održava bez ikakvih Covid ograničenja i očekuje se dobra posjećenost, jer svi su željni druženja, zabave, veselja i blagdanskog ozračja.

Organizator prosinačke manifestacije, Turistička zajednica Grada Buzeta i pokrovitelj, Grad Buzet, "Adventom na sjeveru" pokrenutim 2017. godine, uklopili su se u trend adventskih manifestacija turističkog predznaka.

MEDULIN

Adventsko ruho u neposrednoj blizini mora, pokraj Malina na vitar

U blagdanskoj avanturi iznenađenja neće nedostajati

MedulinMedulin

Svi se veselimo se adventu ili došašću, vrijeme je to priprema za blagdan Božića. Vrijeme je to duha Božića, slavlja, zajedničkih druženja, vrijeme uoči darivanja. Medulin pruža uživanje u blagdanskom ruhu na drugačiji način: u neposrednoj blizini mora, pokraj medulinskog Malina (mlina) na vitar.

- Prošle godine počelo je oživljavanje trga pored Malina tijekom zimskog razdoblja, te privlačenje domaćih i stranih posjetitelja izvan sezone. Povratne informacije gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, ali i domaćeg stanovništva bile su samo pozitivne. Lokacija je bila prekrasno zimski dekorirana, prvi put Malin je osvijetljen božićnim lampicama, okićen je veliki prirodni bor, animirani su i domaći proizvođači i na taj način stvorili toplu Božićnu atmosferu.

Posebna pozornost posvećena je djeci za koje su organizirane prigodne radionice te su postavljeni dvorci "napuhance". Uz sve to, ove godine bit će postavljen i veliki šator u kojem će goste na koncertima petkom i subotom zabavljati Koktelsi, Grooversi, Alen Vitasović, Mejaši i mnogi drugi izvođači, kazao je Ozren Grbavčić, koordinator ovog zanimljivog blagdanskog programa, uvjeren da se u Medulinu stvara jedna nova lijepa priča kojoj će se veseliti svi. A budući da će se programi događati u šatoru, odgode neće biti i neće ih ugroziti ni potencijalne oborine.

Medulin

U medulinskoj blagdanskoj avanturi iznenađenja neće nedostajati. Šator u kojem će se zbivati mnogi programi bit će proziran i dekoriran, a to će vjeruje se doprinijeti toplijoj i atraktivnijoj atmosferi. Osim svjetla i božićnih ukrasa, Studio Taft Craft, koji već drugu godinu za redom radi dekoracije, posebno se pobrinuo da one budu napravljene od recikliranog materijala. Zanimljiv je i novi koncept prostora – glavni motivi su Snjegovići i Djed Mraz, kao što i priliči ovom dobu godine, a oni su izrađeni baš za ovu prigodu i jedinstveni su. I još je jedna posebnost: kod Malina, uz Djeda Božićnjaka, pojavit će se i vile dobrih želja. Tko zna koliko će i kakvih želja ostvariti velikim i malim posjetiteljima ove nove božićne avanture u Medulinu.

Medulin

"Ne znamo hoće li netko od posjetitelja poželjeti zlatnu medalju hrvatske nogometne vrste na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, ali znamo da će biti organizirano i gledanje utakmica preko velikog projektora. Sigurni smo i da će posjetitelji uživati u ponudi domaćih proizvođača smještenih u prigodnim kućicama, kao i u izložbi dječjih radova medulinskog vrtića", poručuju organizatori, Općina i Turistička zajednica općine Medulin.

Blagdanski programi počinju već 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće, te završavaju 31. prosinca kada će biti upriličen već tradicionalni doček nove godine u podne uz Mejaše i atletska trka.

Pridružite se zabavi uz medulinski Malin i sami provjerite jedinstvene blagdanske prizore, mirise i okuse uz more.   

UMAG

"Umagični blagdani" i ove godine garantiraju dobru atmosferu i pregršt evenata

UmagUmag

Tradicionalna umaška božićna manifestacije "Umagični blagdani-Natale Umagico" u organizaciji Grada Umaga, Ustanove Festum i Turističke zajednice grada Umaga, uz potporu hotelske kompanije Plava laguna d.d., i ove će godine prirediti dobru atmosferu, počevši od 16. prosinca pa sve do 1. siječnja. U sklopu manifestacije bit će priređeno pregršt događaja, od koncerata, predstava, plesa, kino projekcija pa sve do vrhunske gastro ponude koja će se savršeno stopiti s raznovrsnom ponudom pića na Umagičnim kućicama.

Manifestaciju će otvoriti grupa "Mauro Staraj & La Banda", a slijede grupe "Pop Gunz", "Super Cover Band", Božićni koncert Puhačkog orkestra "Naša sloga" Babići, "Mejaši", grupa "Febra", baletni spektakl "Orašar", Božićni koncert Jacquesa Houdeka, predstava za djecu "Noć prije Božića", Tedi Grubica i Medea Market Sindik, vokalna skupina „Ad Libitum", filmsko remek djelo "Avatar 2: Put vode", kao i plesna večer "Winter Latino Party".

Advent u Umagu

Za Badnjak će tradicionalno predstavnici Grada Umaga i TZ-a Umag građanima dijeliti bakalar, dok će ih s pozornice zabavljati bend "Bukaleta". Badnje će večer biti u tonu vrhunske zabave i plesa uz "Fun Box Band" koji će uz pauzu tijekom Polnoćke, sve zabavljati do sitnih jutarnjih sati. Energična atmosfera nastavlja se 26. prosinca uz tradicionalnu HO HO HO run utrku u organizaciji SRD Olimpik, koju ljubitelji zdravog i aktivnog života ni ove godine nikako ne smiju propustiti.

A u Novu 2023. godinu posjetitelje će uvesti mladi, popularni glazbenik Luka Basi, čija je karijera u uzlaznoj putanji i koji posljednjih godina puni sve dvorane i koncertne lokacije u Hrvatskoj i Sloveniji. Točno u ponoć nebo će obasjati spektakularni vatromet, a atmosferu će prije koncerta zagrijati DJ Shurki, koji će nakon Luke i zaključiti ovu fantastičnu večer.

Prvi dan u Novoj godini predstavljat će i posljednji dan Umagičnih blagdana. Tako će uz Umagične kućice i njihovu ponudu, u 11 sati na Umagičnom trgu svirati "The Molly", dok će tijekom koncerta ovdje svoj start imati biciklisti novogodišnje biciklijade u organizaciji BK Umag, kojom se Nova godina započinje u zdravom i aktivnom duhu.

Ne propustite ovogodišnje "Umagične blagdane"!

VRSAR

Čarobno blagdansko vrijeme upotpunjeno brojim sadržajima

Zimske radosti u Vrsaru – besplatno klizalište, dječji i zabavni program

Klizalište u VrsaruKlizalište u Vrsaru

Ove zime doživite veseli blagdanski ugođaj na proslavi zimskih radosti u Vrsaru. Općina Vrsar-Orsera i Turistička zajednica općine Vrsar u suradnji s brojnim lokalnim udrugama i poduzetnicima već četvrtu godinu organiziraju "Zimske radosti u Vrsaru – Festività invernali d'Orsera".

Čarobno blagdansko vrijeme upotpunjeno je brojim sadržajima a program započinje otvaranjem klizališta u petak 9. prosinca. Klizalište će biti otvoreno svakodnevno, od 16 do 22 sata, sve do nedjelje 8. siječnja. U blagdanskom raspoloženju održat će se radionice izrade recikliranog papira, radionice izrade svijeća te vođene degustacije maslinovog ulja i vina u prostorijama Zajednice Talijana.

Tijekom prosinca vikendi su rezervirani za zabavu, tako da će subotom u programu biti glazba uživo lokalnih bendova. Svakog petka održavat će se različite tematske večeri uz DJ-a i disko glazbu 80-ih, hitove 90-ih te melodije zabavne glazbe uz hrvatske evergreene.

Najsimpatičniji dio programa je program namijenjen djeci, a održavat će se svakoga dana tijekom školskih praznika, od ponedjeljka 26. prosinca do četvrtka 5. siječnja . Bit će tu i vođene ture Vrsarom za djecu i roditelje, kreativne radionice te neizostavno crtanje po licu. Posebno veselo bit će posljednjega dana godine, kada već u 10 sati započinje detektivska igra ulicama staroga grada koja će kulminirati dočekom dječje Nove godine u podne, uz prigodan program i zakusku.

Oni malo stariji moći će se družiti igrajući igre u divovskom formatu. Naime, riječ je o predimenzioniranim društvenim igrama kao što su križić-kružić, domino i kocke. Tko će biti najbolji bit će manje važno, jer smijeha i zabave sigurno neće nedostajati.

Lokalni ugostiteljski objekti na Trgu pobrinut će se da posjetitelji mogu uživati u kuhanom vinu i zajedničkom druženje uz vatru. Mališane će razveseliti miris tople čokolade i tek pečenih kokica, pri čemu će svi moći uživati u ambijentu svijetla lampica i okićenog božićnog drvca.

Za veselu atmosferu i obilježavanje dočeka Nove godine u podne pobrinut će se "Tu i tamo bend", a zagrijavanje započinje u 10 sati. Zimske radosti u Vrsaru održavat će se na Trg Degrassi u starogradskoj jezgri, na vrhu brežuljka. Parking je besplatan na rivi, na velikom parkingu pored autobusne stanice ili na samom ulazu u mjesto, pored vrtića. U slučaju kiše klizalište će biti zatvoreno jer nije natkriveno.

Organizatori programa su Općina Vrsar-Orsera i TZO Vrsar u suradnji s DND Vrsar, Zajednicom Talijana Vrsar – Communità degli Italiani di Orsera, komunalnim poduzećem Montraker i lokalnim udrugama i poduzetnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of