NATURISTIČKE KAMPOVE GUTAJU TEKSTILNI

Zatvara se naturistički kamp Istra Sunny u Funtani, ista sudbina slijedi i vrsarskoj Koversadi, PRVOM NATURISTIČKOM KAMPU U EUROPI

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Organiziranih naturista sve je manje, ali nove generacije koje vjeruju u zdrav život i aktivan odmor potencijalni su novi potrošači. Zato treba redizajnirati, osuvremeniti naturističke standarde, educirati mlade. U Ministarstvu turizma uopće se nije raspravljalo o ovom segmentu ponude, ističe Jerko Sladoljev

Naturistički kamp Istra Sunny u Funtani, najavila je porečka Valamar Riviera, zatvara se s koncem rujna, a iduće sezone bit će to Premium Camping Resort, posve tekstilno luksuzno ljetovalište. Slična sudbina, izgledno je, čeka i vrsarsku Koversadu, prvi naturistički komercijalni kamp u Europi, u kojem rovinjska Maistra planira naturistima ostaviti tek jedan kutak.

U Hrvatskoj je od 1972. do danas zatvoreno ili prenamijenjeno 20-ak naturističkih središta, a počelo je s Punta Skalom kod Zadra 2001. godine. U Istri, koja je (i) u naturizmu pionir i nacionalni lider, rovinjska je Monsena postala tekstilni resort Amarin, dok su u rovinjskom Polariju i medulinskoj Kaželi naturistima ostavljeni tek djelići plaža. S 33 naturistička središta i šest milijuna noćenja godišnje u zlatnim 70-ima i 80-ima, Hrvatska se svela na 13 kampova i naselja s dva milijuna noćenja, što je svega 3,5 posto turističkih noćenja u zemlji. Brojke su u stalnom padu i ovi potezi turističkih kompanija s jedne strane su razumljivi, ali, zašto drugi u Europi bilježe rast?

Unatoč retradicionalizaciji društva, popularnost nudizma ne opada, ni u nas. Stručnjaci procjenjuju da je svaki deseti gost koji nam dolazi naturist, ali "divlji". Dakle, kupa se na divljim nudističkim plažama, što se tiho tolerira, mimo zakona koji nema tko provoditi u djelo. Turistička administracija bruji o razvoju selektivnih oblika, cikloturizma, gastroturizma i niza drugih turizama, ali se ne spominje nudistički segment po kojem smo nekad bili vodeći u svijetu.

- Naturizam u Hrvatskoj posljednjih je godina u stagnaciji, s godišnjim razlikama 5-8 posto lošije iskorištenosti od tekstilnih kampova i teško da će ponovno doživjeti procvat kao 70-ih godina prošloga stoljeća kada je Hrvatska bila prvo europsko odredište po kvaliteti i broju kapaciteta za naturiste. No, jesu li mjerodavni učinili dovoljno i jesu li nam ti gosti jednako važni kao ostali? Čini se da je dio naturističkih kampova u svojoj poslovnoj viziji prestao s ozbiljnijim investicijama, čekajući da nevidljiva tržišna ruka sama pokaže pravac daljnjeg razvoja. Da je ulaganje presudno, pokazuje primjer Valalte koja je kao najkvalitetniji europski kamp ostala na pozitivnim brojkama, kaže Jerko Sladoljev iz Top Camping Croatia, udruženja sa sjedištem u Poreču koje u suradnji s Ministarstvom turizma i Internacionalnom naturističkom federacijom (INF) provodi certifikaciju naturističkih kampova.

U Europi postoji 625 naturističkih klubova sa 180.000 članova, a uz one bez članske kartice broj se penje na pet milijuna osoba. Dakle, tržište koje se ne smije zanemariti. Hrvatska je s prijemnim kapacitetom desetljećima bila druga FKK destinacija Europe, iza Francuske, a ispred Njemačke. Sada smo treći. U tome Istra sudjeluje s čak 85 posto kapaciteta i 90 posto ostvarenih noćenja. Možemo primiti oko 30.000 naturista, što je oko 14 posto kapaciteta na Poluotoku. U Istri je sedam od 12 FKK kampova u zemlji, a to su Kanegra u Savudriji, Ulika u Červar Portu, Solaris u Taru, Istra Sunny u Funtani, Koversada u Vrsaru, Valalta u Rovinju te djelomično Kažela u Medulinu. Na Kvarneru su Bunculuka, Konobe i Baldarin, a u Dalmaciji samo dva, Nudist na Hvaru te Sovinje u Tkonu na otoku Pašmanu.

Krenulo je iz Koversade, prvo kao naturističke plaže formirane 1960., gdje je 1972. (u socijalističkoj zemlji!) održan svjetski kongres naturista, najavljen i nagodinu. Koversada je najveće naturističko naselje u Istri, prostire se na 120 hektara, dok je najkvalitetnija Valalta, jedina s četiri nacionalne te pet zvjezdica po uglednom njemačkom ADAC-u gdje ima status superplatza.

- Istra je kolijevka ove specifične turističke ponude u Hrvatskoj. Danas samo Poreština, priobalje od rijeke Mirne do Limskog kanala, u naturističkim naseljima raspolaže s 2.000 kreveta i više od 20.000 mjesta u autokampovima te ostvaruje više od milijun noćenja, što je više od jedne četvrtine turističkog prometa tog područja. No, pored svih pozitivnih pokazatelja i ekonomske opravdanosti investiranja u ovu formu turističke ponude, nije se adekvatno pratio naturizam kao pokret, njegove specifičnosti i zahtjeve, kaže Sladoljev. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of