ŠTO RADI KONKURENCIJA

ZAŠTO NATURISTI SVE VIŠE LJETUJU U FRANCUSKOJ, A NE U ISTRI I HRVATSKOJ? Naturistička sela, krstarenja, golo pješačenje…

| Autor: Jerko SLADOLJEV
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Francuska je prva naturistička destinacija na svijetu, a Hrvatska, bolje reći Istra, prva joj je konkurencija. U praksi Francuska privlači sve više i više naturista, a to je posao naturističkih kampova i drugih naturističkih namjenskih centara za odmor, klubova, plaža i naturističkih hotela, čiji prihodi lete u nebo. Gotovo 15 posto Francuza spremno je iskušati naturizam, a anketa IFOP-a iz 2016. godine potvrdila je - Francuska je zemlja s najviše naturističkih turista u Europi, s 3,5 milijuna praktikanata od kojih je 60 posto stranaca. U Hrvatskoj (čitaj: Istri) imamo najviše oko 5.000 domaćih golih od ukupno 180.000 svih praktikanata naturizma.

Promet od 300 milijuna eura

Naturizam, "umjetnost življenja koja spaja poštovanje prema sebi, drugima i prirodi", nema veze s nudizmom, kažu vodeći stručnjaci Francuske federacije naturizma (FFN), "jer je nudizam sveden na samu golotinju". Naturizam je životni stil a posebno u Francuskoj prava mala industrija. I dok mi pomalo zatvaramo naturističke kampove, Francuska sa 155 kampova, 20.000 mjesta na otvorenom, 60.000 kreveta i osam milijuna noćenja u naturističkom sektoru, ima 3.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta i može se pohvaliti godišnjim prometom od 300 milijuna eura.

U samo tri godine taj je promet povećan čak za 50 milijuna eura, prema podacima FFN-a. "Posjećivanje naturističkih kampova svake se godine povećava za 2-4 posto", kaže Yves Leclerc, predsjednik FNF-a. Za neke tvrtke to je zapravo optimalan rezultat jer, na primjer, prihod najvećeg naturističkog kampa u Languedoc Roussillonu premašuje 12 milijuna eura. Recept profitabilnosti mnogo viši od većine tekstilnih kampova.

Među tim turistima koji se opuštaju goli na 73 nudističke plaže na francuskoj obali dva milijuna je stranaca. Što ih toliko privlači baš u Francusku? Iznad svega to je veliki asortiman i raznolikost turističke ponude: od skromnog kampa do rezidencije s pet zvjezdica. Nije, dakle, ni čudo da turisti hrle iz Njemačke, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije pa čak i SAD-a da provedu praznike u Aquitaini ili Languedoc Roussillonu, prva dva naturistička područja na svijetu. Glavne konkurentske destinacije, kako oni tvrde, su im Hrvatska i južna Španjolska. Ali do kada ako budemo i dalje zatvarali postojeće kapacitete?

Pomlađivanje sljedbenika

Neka mjesta još intenzivnije "guraju" naturističku praksu. To je slučaj s Cap d'Agde ili Port Leucate u blizini Perpignana, koji već nekoliko desetljeća imaju prava naturistička sela, s restoranima i trgovinama. Na Cap d'Agdeu, primjerice, Francuzi udomljuju 45.000 naturista svakog ljeta, koji ovdje mogu provesti svoj odmor i zaboraviti nositi odjeću. Još jedan francuski raj naturizma je otok Levant na Mediteranu, uz obalu Vara. Ovaj velik i perfektno etažiran resort sa svojim poštanskim uredom pa čak i gradskom vijećnicom i crkvom, bio je svojevremeno čak i samoproglašeni "Glavni grad naturista". Recimo da bi taj epitet, barem djelomično mogao nositi naš Vrsar ili Červat Porat, a možda, nedajbože, i Rovinj.

Ali ono što posebno oduševljava je pomlađivanje naturističkih sljedbenika: 45 posto praktikanata ima manje od 30 godina. To je daleko od uobičajenih stereotipa. Tipičan profil: mladi parovi s malom djecom. Mora se reći da su 154 francuske naturističke udruge osmislile paket promotivnih i inventivnih akcija i mjera da opovrgnu praksu. Opsežna marketinška kampanja je pokrenuta prije četiri godine, pod koordinacijom klastera za naturizam, i okupila je sve naturističke objekte, s proračunom koji iznosi samo 133.000 eura, što je sitnica koliko mi trošimo na razini Hrvatske turističke zajednice (koja je prije četiri godine čak i prestala izdavati naturistički katalog). Još jedna hvalevrijedna inicijativa francuskih marketinških stručnjaka bilo je lansiranje mobilne aplikacije "Naturist by Nature" (Naturist po prirodi), u kojoj se nalaze sva središta i plaže na kojima možete hodati goli u Francuskoj.

Čini se da posao naturizma ima predivne dane. Pogotovo zato što se nove aktivnosti razvijaju vrtoglavom brzinom. To je slučaj s naturističkim krstarenjima, a posebno s "golim pješačenjem", aktivnostima koje su svaka na svoj način pomalo bijesne i po naški "munjene", ali nevjerojatno dižu promet. Koncept je jednostavan: idete na pješačenje bez ičega na leđima. Moćan ključ ove akcije je, čini se, "nevjerojatno velik osjećaj slobode". Možda su nam ovime Francuzi ipak održali malu lekciju kako se mogu širiti a ne zatvarati naturistički kampovi, a nacionalne kamping udruge trebale bi organizirati studijska putovanja tamo gdje se može nešto i naučiti.

Dobri primjeri u Istri

Odličan primjer zdravog ulaganja i izvrsnu lekciju svima iz naturizma u nas dale su Valalta iz Rovinja, Plava Laguna iz Poreča i Arena Hospitality Group iz Pule, koji riječima i djelom potvrđuju da su zadovoljni brojkama i ne namjeravaju ići u prenamjenu svoje naturističke ponude. Prepoznali su tržišnu nišu i priliku te ulaganjem uspjeli izravnati profitabilnost poslovanja s tekstilnim kampovima. Šteta je, međutim, što nemamo marketinških projekata s ciljem repozicioniranja ponude i to tržišno zajednički obznanili, kao što to vrlo mudro rade Francuzi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum