OD SADA I U ISTRI:

U ORTOPEDSKOJ BOLNICI U ROVINJU otvorene specijalističke ambulante za najmlađe pacijente


Otvaranje i opremanje dječjih ambulanti unutar rovinjske Bolnice imati će višestruke prednosti, a najvažnijima smatram smanjenje liste čekanja na ortopedski i fizijatrijski pregled djece s neurorazvojnim poremećajem kao i mogućnost fizikalne terapije- Također, sada možemo organizirat rad u posebnim terminima za obitelji s posebnim potrebama, istaknuo je ravnatelj dr. Marinko Rade

 

"Da bi zdravstvena zaštita u vidu fizikalne medicine i rehabilitacije te liječenja neurorazvojnih poremećaja u dječjoj dobi bila zastupljena unutar javnozdravstvenog sustava Istarske županije, rovinjska bolnica "Prim. dr. Martin Horvat" poduzela je sve potrebne radnje za otvaranje specijalističkih ambulanti namijenjenih djeci i mladima. Od ideje do otvaranja prošle su dvije godine, a sam put do cilja nije bio ni lagan ni jednostavan, rekao je, između ostalog, ravnatelj bolnice dr. Marinko Rade na jučerašnjem svečanom otvorenju specijalističkih ambulanti.

 

Govoreći o hodogramu projekta, Rade je istaknuo dvije niti vodilje: prva je bila očita potreba za ambulantom, a duga poštedjeti najmlađe pacijente i njihove roditelje putovanja u Rijeku ili dalje na pregled i terapije na teret HZZO-a.

- Potaknuti tim problemima, započeli smo kampanju imajući na mu da je upravo rovinjska bolnica idealna lokacija za otvaranje specijaliziranih dječjih ambulanti. Najveći pokretači, odnosno inicijatori otvaranja ambulanti bili su roditelji djece s neurorazvojnim poteškoćama, s kojima smo u razgovoru došli do zaključka da taj segment u javnozdravstvenom sustavu Istarske županije uopće nije pokriven, te smo spoznali na koje sve probleme i poteškoće nailaze. Uz roditelje, koji su bili naša snaga i motor, bez stručnih ljudi te osnivača bolnice, Grada Rovinja i Županije, ništa ne bi mogli učiniti, naglasio je ravnatelj rovinjske, koji je u više navrata zahvalio kolegama iz Opće bolnice Pula na čelu s ravnateljicom dr. Irenom Hrstić, kao i osoblju Dječje bolnice Kantrida.

- Vrlo smo ponosni na sve do sada učinjeno i zahvalni svima koji su nam na tom putu pomogli i bili suport, rekao je višekratno Marinko Rade, koje na pitanje što sad slijedi odgovorio kako se nada i želi da danas otvorene specijalističke dječje ambulante jedno sutra postanu i otvoreni dječji odjeli. Inače, dodajmo, i kako je u opremu dječjih ambulanti, koje se nalaze u glavnoj zgradi kompleksa bolnice utrošeno oko 200 tisuća kuna.

Emotivnu zahvalu uputila je i predsjednica pazinske udruge Hoću, mogu Klarita Radoš Matijašić. Govoreći o problemima na koje mališani, odnosno njihovi roditelji nailaze tijekom liječenja, kao najveći je naglasila udaljenost ambulanti.

- Još do jučer roditelji su sa svojom djecom morali putovati do KBC-a Rijeka da bi obavili specijalistički pregled i dobili potrebne terapije. Danas zaslugom i suradnjom mnogih sve to možemo obaviti u Rovinju i na tome vam hvala, rekla je, između ostalog, Radoš Matijašić, kojoj je ujedno pripala čast da presijecanjem vrpce otvori nove ambulante, koje su, uz ostalu opremu, posebnim 3D efektom u čekaonici kreirali djelatnici design Studio Tumpić/Prenc te LC Studio.

 

Župan Valter Flego je naglasio da su znanje i trud uloženi u rad rovinjske bolnice itekako vidljivi i mjerljivi, a gradonačelnik Rovinja dr. Marko Paliaga je rekao da je mlada uprava bolnice na čelu s dr. Marinkom Radet bila izložena usprkos svim poteškoćama na koje je nailazila izdržala i pokazala da zna, može i hoće.

- Ove godine završili smo skoro cijelu infrastrukturnu obnovu od kanalizacije, vode, dijela plina, protupožarne zaštite. Potpisan je i ugovor o skorašnjoj energetskoj obnovi bolnice. Vjerujem da će uskoro započeti i izgradnja bazena, kao i gradnja sjeverne gradske luke u vašem dvorištu, istaknuo je gradonačelnik Paliaga. (PIŠE Nina ORLOVIĆ RADIĆ, SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter