ROĐENA PODRAVKA I SUPRUG NIJEMAC

Umjesto arheološkog parka podignuli stari maslinik nadomak Svetog Kirina: MASLINOVO ULJE KATICE I MICHAELA KALDENHOFFA U NJEMAČKOJ JE PRAVI HIT

| Autor: Marcello ROSANDA
Michael i Katica imaju želju da se jednog dana dosele u Istru i ovdje dočekaju starost (Snimio: Dejan Štifanić)

Michael i Katica imaju želju da se jednog dana dosele u Istru i ovdje dočekaju starost (Snimio: Dejan Štifanić)


Ona je arheologinja, a on zubar. Oboje su, međutim, instrumente svoje struke postepeno zamijenili motikom, kosilicom, traktorom i počeli se baviti - maslinarstvom. I to u Istri. Ona je rođena Podravka, a on Nijemac. Kako je život prolazio, svojem su poljoprivrednom hobiju pronašli prostora pokraj Vodnjana. Za sada posjeduju maslinik solidne površine nadomak Svetog Kirina, samo par kilometara sjeverno od Vodnjana. I dalje žive u Njemačkoj, no tijekom razgovora nazire se želja da se jednog dana dosele upravo u Istru i ovdje dočekaju starost. Već i sada dolaze zbog maslina više puta godišnje, pa je samo pitanje vremena kada će Istra prevagnuti kao doživotna kuća.

Počeli s 50 ulika

Katica i Michael Kaldenhoff svoju su maslinarsku priču započeli sasvim slučajno, još 2005. godine, kupovinom terena na kojem su planirali sagraditi ni manje ni više nego - arheološki park. U paketu s kupljenom parcelom dobili su i 50-tak starih, zapuštenih ulika, a kako se prvotni plan ubrzo izjalovio zbog spleta različitih okolnosti, odlučili su dati priliku ulikama i taj im se poljoprivredni pokušaj ubrzo dopao.

Zemljoradnja im nije stran pojam, tvrde. Oboje su kao djeca, svatko u svom kraju, odrastali na selu i bivali okruženi uobičajenim poljoprivrednim i stočarskim aktivnostima. Ni Istra kao pogranična i multikulturalna sredina im nije novost. Često ju, naime, znaju usporediti s njemačkim Freiburgom, gradom na tromeđi Njemačke, Francuske i Švicarske, obilježenim multikulturalnošću i toplom južnjačkom atmosferom.

Nakon samo četiri godine kupuju od susjeda još jednu česticu, a 2018. se još dodatno šire, da bi na kraju postigli sadašnjih dva i pol hektara na kojima kultiviraju 550 maslina različitih sorta - najviše Buže, Istarske Bjelice, potom Leccino, Pendolino, Maurino, te ponešto Frantoia.

Čim su postigli prve opipljive rezultate, i to u obliku mnogobrojnih zelenih boca te izuzetne istarske spremute, bez razmišljanja odlučuju proširiti poljoprivrednu površinu i započeti pravi, pravcati posao - proizvodnju i prodaju maslinovog ulja za njemačko tržište. Njihov proizvod kupuju, kako kažu, većinom obični ljudi, ljubitelji dobrog maslinovog ulja i ponešto renomiranih restorana.

- Naše je ulje u Feinschmeckeru prisutno već treću godinu za redom, a u Flos Oleiu smo zastupljeni četiri godine, pojašnjava Katica.

Obiteljski posao

Prvo priznanje dolazi im već ove godine, prije otprilike mjesec dana, kada postaju najveće iznenađenje Der Feinschmeckersa, uglednog njemačkog magazina koji je njihovo ulje Kalden uvrstio na prvo mjesto kao najbolje među hrvatskim uljima. Vodič kroz najbolja ulja Feinschmeckers Olio Award vrlo je utjecajan u Njemačkoj, obično izlazi u lipnju, a uz najbolja ulja predstavlja i mjesta gdje se ona mogu nabaviti te preporučuje recepte.

Njihov 27-godišnji sin Marc zadužen je za prodaju koja se, osim u specijaliziranim trgovinama, većinom odvija putem interneta, a stari prijatelji iz Pule Sonja i Edi Piljan su im, kažu, najveća pomoć bez koje se ne bi tako brzo snašli u maslinarskom poslu. Skromni su, osim njih spominju i druge lokalce koji su im, reklo bi se, domaća potpora, a među njima je i agronom Ivica Lađarević, ali i nona Roža Piljan iz Bokordići.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter